CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Țara tuturor aberațiilor: Guvernul negociază alegerile ca la piață

0 comentarii / 2245 vizualizări / 1 iulie 2024

S-ar putea să mă înșel, dar eu nu îmi amintesc vreun alt caz de guvern al României care să convoace partidele la consultări, indiferent de temă, cu atît mai puțin cea a fixării datei alegerilor. Și totuși, se întîmplă azi, la inițiativa premierului Ciolacu. Scriam aici săptămîna trecută că democrația noastră, niciodată prea strălucită, a început să-și dea efectiv duhul, vertiginos, din pandemie începînd și înșiram cîteva exemple. Am mai putea adăuga două ”calde”, extrem de grave, pe listă: nici pînă acum nu avem rezultatele finale ale BEC pentru alegerile din 9 iunie, iar data alegerilor prezidențiale și parlamentare se negociază azi ca la piață.

Alegerile democratice sunt temelia absolută a democrației, e o regulă de fier. Doar că guvernarea Iohannis-PSD-PNL a luat fierul în cauză și l-a ciocănit pînă a făcut din el cutie de conserve.
Este halucinant să nu avem rezultatele oficiale ale alegerilor locale la 22 de zile de la alegeri, fără ca BEC sau AEP să vină cu vreo explicație publică. Și trist e că nici nu îi cere asta vreun factor de răspundere în stat. În plus, s-ar putea să se renumere voturile pentru europarlamentare în 13 județe.

Dar, și mai aiuritor e demersul de azi al guvernului, fără precedent, practic: la chemarea voioasă a lui Marcel Ciolacu, vom avea ”consultări” legate de data alegerilor prezidențiale.

În vara anului 2012, cînd președintele Traian Băsescu a fost suspendat temporar, prima grijă a înlocuitorului său, Crin Antonescu, a fost să își comande cărți de vizită cu funcția de președinte interimar. Pentru 49 de zile ”prezidențiale”, Antonescu va fi distribuit, mîndru și generos, cărțile în cauză în stînga și în dreapta.
Acum, un alt politician pare grăbit să se vopsească președinte de țară fără să fie. Cel puțin nu încă.
Marcel Ciolacu a recurs la un demers specific funcției prezidențiale, acela de convocare a partidelor la consultări pe varii teme, deși Constituția vorbește doar de consultări pentru desemnarea premierului.

Guvernul a anunțat ieri că azi vor începe consultările cu partidele politice pe tema calendarului alegerilor prezidențiale și parlamentare, la Palatul Victoria, deci în cel mai oficial cadru cu putință.

Consultările vor avea loc după un program similar celui prezidențial pentru desemnări de premieri: 10.00 – USR, 11.00 – AUR, 14.00 – UDMR, 15.00 – SOS, 16.00 – Grupul Minorităților Naționale și 17.00- PUSL. După care, mîine, guvernul anunță că va continua dialogul cu reprezentanții altor formațiuni politice.
Cum vor fi selectate acele ”alte” formațiuni, că în România avem înregistrate legal vreo două sute de formațiuni care sunt interesate de alegeri?

Sunt chemate toate, sau, să zicem, doar cele care dovedesc un echilibru între vocalele și consoanele din denumire?

Se negociază și cu ”extremiștii”?
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că îi va invita pe toți liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Ce face dacă răspund chemării toate partidele, vom avea consultări toată vara? Și decizia finală se ia prin consens, ori prin votul majorității? (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998