CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tentativa de fuga a lui Vintu, un semnal dezastruos pentru corupti

0 comentarii / 1686 vizualizări / 23 ianuarie 2014

Sorin Ovidiu Vîntu este urmărit penal într-un nou dosar, după ce, azi dimineață, conform informațiilor vehiculate în media, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au descoperit că deține acte de identitate false și se pregătea să fugă din țară. Dacă informația se dovedește reală, s-ar putea ca tentativa lui Vîntu de fugă din țară să transmită un mesaj de-a dreptul devastator pentru mulți dintre greii certați la această oră cu legea.

Să vedem datele concrete: potrivit procurorilor, Vîntu deținea acte de identitate false, emise în Republica Moldova în anul 2003, pe numele de Sorin Haralambie.
„În cauză există indicii temeinice că numitul Vîntu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate şi a unui paşaport de către autorităţile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa şi datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevăzute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 şi art. 323 din Codul penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Pe actul de identitate apare și un CNP fals. Documentul a fost descoperit în baza de date a autorităților.
În replică, Vîntu a declarat presei că actele ar fi fost opera unui cetățean moldovean care a folosit la falsificare o fotografie de a sa, care ”se găsește pe toate siteurile”.

O primă fisură în raționament: cînd falsifici în propriul beneficiu un document de identitate, regula de fier este că îți pui poza ta reală pe un act fals. E contrar logicii să pui poza altuia, pentru că, în acest caz, nu ai cum folosi documentul falsificat. Și cu atît mai puțin nu folosești o poză care se găsește pe ”toate siteurile”.

Dacă scenariul procurorilor este real, iar Vîntu chiar se pregătea să fugă din țară cu ajutorul actelor falsificate în Moldova, dedesubturile scandalului ar putea fi dramatice, din perspectiva anumitor persoane.
Se știe că, pînă acum, Vîntu s-a supus tuturor anchetelor la care a fost supus – extrem de multe – și chiar a mers cuminte la închisoare, după ce a primit condamnarea de un an în dosarul Sebastian Ghiță.
Un an de zile se poate suporta, și-o fi spus fostul mogul în barbă, înainte de a se preda poliției.
Adevăratele spaime ale lui Vîntu țin, însă, de celelalte dosare în care e anchetat și chiar condamnat într-o primă instanță, precum dosarul în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa, cel al delapidării Petromservice cu prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro, dosarul privind devalizarea FNI unde e acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare ori dosarul pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Pentru aceste dosare grele, speranțele lui Vîntu se vor fi legat, aidoma speranțelor altor grei ai politicii și afacerilor, de ”curățarea” justiției de către USL, după venirea la putere.

La aproape doi ani de la instalarea la guvernare, însă, nu doar că USL nu a reușit blocarea justiției, dar sentințele curg tot mai accelerat și mai nemilos.

Înțelegînd că partida e pierdută, Vîntu are două variante: stă și așteaptă cuminte noi și noi condamnări, care l-ar putea trimite după gratii un deceniu ori mai mult, de aici încolo, sau alege să fugă din țară, cît încă mai poate.
E probabil, în lumina evenimentelor de azi, ca el să fi optat pentru a doua variantă.
Dacă, subliniem dacă, acest lucru se va confirma, tentativa de fugă de justiție a lui Vîntu – om plin de relații în politică și nu numai, bine informat și bine consiliat – va fi interpretată, în cercurile penalilor români, drept o dovadă că bătălia cu justiția e pierdută, și de scăpat se mai scapă doar cu fuga.

Dacă mai luăm în calcul și informația care se vehiculează de ieri, potrivit căreia liderii US au abandonat definitiv ideea legii amnistiei, ultima speranță a unor anchetați, putem spune fără teama de a greși că se anunță vremuri incendiare pe tarlaua zeiței Themis. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998