CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Teoria şi practica SRI

0 comentarii / 2063 vizualizări / 23 decembrie 2015

În teorie sună bine. Domnul Eduard Hellvig a vorbit extrem de frumos despre drepturile cetăţenilor României. Şi despre faptul că, în viitor, Serviciul Român de Informaţii îşi va schimba paradigma de lucru. În sensul că tot ceea ce urmează să facă instituţia este dedicat românilor. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am aflat în interviul publicat într-un ziar central. Şi preluat de multe site-uri. Să măsurăm, acum, diferenţa dintre teorie şi practică.
Este evident, o spune şi legea, o spune şi practica de până acum a SRI, instituţia este menită să protejeze siguranţa naţională. Şi, până la urmă, să o garanteze. Apărând siguranţa naţională, SRI îi apară, implicit, şi pe cetăţenii României. Să nu existe atentate. Să nu existe spioni. Să fie ţinută în frâu corupţia şi criminalitatea. Să fie evitate pericolele privind dezmembrarea ţării. Şi aşa mai departe. Utilizând actele normative în vigoare şi retorica de mai sus, SRI a obţinut bugete din ce în ce mai generoase şi facilităţi tot mai mari. În plus, are dreptul de a dispune de societăţi comerciale acoperite, ceea ce, evident, îi permite să facă concurenţa neloială altor societăţi, care nu aparţin serviciilor. Dacă aceasta este realitatea, în acest moment, când Eduard Hellvig trage linia şi spune că va schimba paradigma, cam ce ar trebuie să se întâmple, în viitor?
Evident, nu doar o schimbare de percepţie. Pentru că, până una-alta, directorul SRI insistă asupra faptului că multe dintre probleme serviciului sunt doar de percepţie. Să înţelegem că este o percepţie faptul că SRI a desfăşurat şi acţiuni de politie politică? Este o simplă percepţie că le-a permis unor oameni politici să dirijeze unele activităţi? Este o simplă percepţie că SRI ar fi dirijat, la rândul său, oameni politici? Este o simplă percepţie că serviciul dispune de ofiţeri acoperiţi sau colaboratori în interiorul partidelor politice, sindicatelor, Parlamentului, Guvernului, presei? Este o simplă problemă de percepţie că unul dintre conducătorii serviciului, un ditamai generalul a vorbit, pe larg, despre justiţie ca un „câmp tactic” al serviciului?
Dacă numai percepţia ar trebui schimbată, atunci lucrurile nu sunt prea complicate. Urmează ca domnul Hellvig să iasă, din când în când, pe piaţă cu câte un interviu fluviu, de genul celui publicat zilele trecute. Iar purtătorul de cuvânt SRI să ne servească, cât mai des posibil, comunicate de natură să demonteze, rând pe rând, toate percepţiile greşite.
Eu, totuşi, încerc să citesc printre rânduri. Vorbind despre schimbarea de paradigmă şi insistând asupra faptului că SRI trebuie să se transforme într-o instituţie în slujba cetăţeanului, directorul serviciului are în vedere ceva mai mult decât spune. Ceva mai mult decât o schimbare de percepţie. Întrucât, atunci când vorbim despre un serviciu secret, de la vorbă la faptă, distanţa este foarte lungă. Rămâne de văzut dacă ea va putea fi acoperită „pas cu pas”. Şi dacă domnul Eduard Hellvig va dispune de suficienţi paşi pentru a schimba ceea ce alţii au stricat de 25 de ani. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998