CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Tradarea controlata

0 comentarii / 2139 vizualizări / 29 decembrie 2010

Cand Uniunea Sovietica a consimtit la deschiderea unei perspective liberale pentru statele satelit, dupa ce ea insasi aplicase perestroika, nu s-a gandit, evident, la ceea ce a urmat de fapt. Planul Moscovei consta intr-o cosmetizare a politicilor, devenite prea rigide, ale statelor din Est iar operatiunea trebuia facuta sub control, astfel incat si in continuare influenta Moscovei, in aceasta zona istorica, sa poata fi conservata. Rolul spionajului, in acest context, a fost esential. Ce a dorit Uniunea Sovietica si ce s-a intamplat?
Desi intregul proces trebuia sa se desfasoare in mod coordonat si controlat, Kremlinul a scapat situatia de sub control. In primul rand, chiar in Uniunea Sovietica, liberalizarea – ceva mai mult decat o simpla cosmetizare economica si politica – a imprimat o miscare centrifuga. Care a condus la disolutia Uniunii Sovietice. In aceste conditii, era firesc ca si in celelalte state din Europa procesul sa fie chiar accelerat sub influenta democratiilor occidentale. Ceea ce s-a si intamplat.
Dar care a fost rolul spionajului la care m-am referit in primul alineat? El a continuat sa fie vital. Pentru ca pana si derapajul care a avut loc, gratie spionajului sovietic si apoi rusesc, a putut fi controlat. Exceptionalul analist politic Dan Pavel a consacrat un editorial acestei teme. In esenta, el a observat un fapt esential. Si anume ca, dupa 21 de ani de la caderea Zidului Berlinului, niciunul dintre spionii Uniunii Sovietice nu a fost devoalat in mod oficial. Ce inseamna acest lucru? Singura explicatie este ca ei continua sa se afle pe statele de plata ale serviciilor secrete de la Moscova. Si sa isi indeplineasca misiunile.
Care sunt misiunile logice ale unor spioni ai Moscovei din fostele state satelite? Cum ar fi, de pilda, Romania. Ce urmareste Rusia? Care sunt obiectivele ei pe termen scurt, mediu si lung? In esenta, Rusia incearca sa-si consolideze pozitiile strategice in Europa. Sa negocieze cu partenerii vest – europeni de pe pozitii de forta. Pozitiile de forta sunt date de statutul economic si militar al Rusiei. Starea economica si militara depinde, in mare masura, si de performantele sau contraperformantele spionajului. Un domeniu in care, intotdeauna, Rusia a excelat.
Faptul ca Moscova si-a pastrat intact corpul de spioni, din fostele state satelite, demonstreaza consecventa Kremlinului in ideea de a se afirma si in continuare ca o forta de prim rang, cel putin la nivel european.
Si acum urmeaza intrebarile cheie. Cati spioni a avut Rusia in Romania, in decembrie 1989? Cati spioni are acum? Cu alte cuvinte, cate persoane au fost racolate in ultimii 21 de ani? Cati dintre spionii Moscovei actioneaza in domeniu economic, cati in domeniul militar, cati sunt agenti de influenta si cati sunt in postura de cartite, adica spioni adormiti? Cati dintre acesti spioni sunt plasati in inalte sfere politice?
Si doua intrebari capitale. Care este amploarea prejudiciului pe care spionajul rusesc il aduce interesului national romanesc? Si care este amploarea prejudiciului pe care, prin intermediul romanilor, rusii il aduc Uniunii Europene? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998