CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Trei intrebari la vreme de pandemie

0 comentarii / 2197 vizualizări / 9 iulie 2020

La mai bine de opt luni de cînd coronavirusul a plecat din Wuhan să cucerească lumea, România se luptă mai mult cu măsurile legislative decît cu boala. Pentru că azi e o zi crucială, în care se dezbate în parlament un nou asemenea episod legislativ, e momentul să punem cîteva întrebări inocente:

1) De ce noul proiect de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de
risc epidemiologic și biologic nu conține și sancțiunile pentru cei care nu se conformează regulilor stabilite? Nu există nici măcar vreo trimitere la legea 55/2020, care conține sancțiuni, dar strict pentru epidemia de coronavirus, în condițiile în care legea dezbătută azi se referă la epidemii la modul general. Ce s-ar întîmpla în cazul unei epidemii de gripă porcină, aviară șamd?

2) Ce sancțiuni s-ar aplica în cazul mult vehiculatei reintroduceri a stării de urgență, în condițiile în care CCR a declarat ca neconstituționale prevederile OUG1/1999 legate de amenzi pentru contravenții? Pînă la această oră, nimeni nu s-a obosit să modifice legislația în acord cu decizia CCR.

3) Legea stării de urgență (OUG1/1999 devenită ulterior legea 453/2004) prevede, la art.34: „În termen de 60 de zile de la încetarea stării de asediu sau a stării de urgenţă, Preşedintele României prezintă Parlamentului o informare asupra evenimentelor care au determinat instituirea acestora, acţiunile întreprinse şi măsurile necesare prevenirii unor astfel de situaţii.”
De ce pînă în acest moment nici Administrația prezidențială, nici partidele parlamentare nu au suflat o vorbă despre acest raport, ținînd cont că termenul limită expiră peste cîteva zile? (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: La cca. o oră de la postarea acestui material, președintele a anunțat, într-o declarație de presă:

”Am transmis astăzi Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgență instituită pe întregul teritoriu al României prin cele două decrete, semnate pe 16 martie și, respectiv, 14 aprilie.Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile și inițiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgență pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea și relansarea economiei. Totodată, documentul propune și o serie de măsuri menite să îmbunătățească în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare”.

O întrebare și-a aflat răspuns. Mai rămîn două

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998