CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UDMR la un pas de colaps – se va repeta ”miracolul” din 2019?

0 comentarii / 1920 vizualizări / 5 februarie 2024

UDMR e mai aproape ca niciodată de colaps electoral, mai precis să nu mai facă pragurile electorale în acest an și să iasă, în premieră absolută, din celebrele jocuri ale guvernării. Acelea care au născut gluma că alegerile au loc la fiecare 4 ani pentru a se decide cu cine guvernează UDMR. În 2019 era într-o situație foarte grea, dar un ”miracol” a salvat-o la alegerile europene, cele care ar fi putut marca începutul sfîrșitului. La cum se prezintă situația acum, greu de crezut că va mai exista un deus ex machina.

O știre care a trecut zilele trecute neobservată spune multe despre situația UDMR.

Într-un interviu acordat publicației Maszol.ro, ministrul ungar al construcţiilor şi transporturilor, János Lázár, a spus textual:

”Este foarte important ca UDMR să aibă rezultate bune la alegerile europene, locale şi parlamentare din acest an şi, dacă va fi cazul, să poată participa din nou la guvernarea de la Bucureşti. (s.n.)
Maghiarii trebuie să îşi dea seama că noi nu putem vota în locul lor. Nu pot să o facă nici politicienii UDMR, fiecare dispune de un vot, aşadar toţi cei care vor să îşi apere interesele naţionale trebuie să se prezinte la vot şi să-şi facă alegerea. Maghiarii trebuie să-şi unească forţele pentru a încerca să împiedice, cu mijloacele de care dispun, înaintarea unui partid antimaghiar, de exemplu, ajutând la consolidarea UDMR” – a subliniat politicianul Fidesz.

În traducere – și pentru prima oară – Budapesta lansează un apel solid către maghiarii din România să se mobilizeze puternic la alegerile care urmează pentru a salva UDMR.
Și foarte probabil, există și un alt apel, indirect: acela ca maghiarii să nu mai voteze FIDESZ, ci strict UDMR, din același motiv.

Asta pentru că, reamintim, sutele de mii de maghiari cu cetățenie dublă, pot vota la europarlamentare partide din Ungaria în locul celor din România și asta s-a întîmplat cu certitudine, în trecut.
Acum, însă, Viktor Orban conștientizează că UDMR ar putea ieși din liga întîi a politicii, iar Budapesta ar pierde o pîrghie importantă de putere și influență în politica de la București.

În 1992, UDMR lua 7,5% în alegerile parlamentare, în 1996 lua 6,8%, dar sensibil mai mult decît naționaliștii de la PRM (4,5%).

În următoarele rînduri de alegeri, 2000, 2004, 2008 ori la europenele din 2014, UDMR se menține în jurul aceluiași procent de 6 și ceva, cu un accident în 2012, cînd a căzut la 5,2%, la limita pragului.

În 2019, însă, situația s-a complicat dramatic, cam toate sondajele plasînd UDMR sub pragul electoral sau cel mult fix pe el. Alegătorii maghiari se împuținaseră, migrația din România neocolind Ardealul. (Materialul complet poate fi citit aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998