CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un hop major pentru democratie: verdict final in procesul ”Vosganian securist”

0 comentarii / 1615 vizualizări / 30 mai 2012

Vineri, Justiția autohtonă are de trecut un examen extrem de greu: verdictul final în procesul ”Vosganian securist”, demarat acum 6 ani, după ce politicianul liberal a fost acuzat că ar fi fost ofițer acoperit al fostei Securități, pierzînd din acest motiv onorantul post de comisar european. Un verdict care poate crea un precedent extrem de periculos în România, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

În noiembrie 2006, politicianul Varujan Vosganian a demarat un proces împotriva fostului spion ceaușist Liviu Turcu, cel care îl acuzase într-un material din ”Jurnalul național” că ar fi fost ofițer al fostei Securități, exact în momentul în care acesta fusese propus de premierul Tăriceanu pentru postul de comisar european din partea României.
În urma scandalului, Vosganian a renunțat la post, în favoarea lui Leonard Orban. Ironia sorții, acesta din urmă fiu de colonel de securitate.

Problema este că Liviu Turcu, venit special din SUA pentru a face respectivele afirmații, nu a furnizat vreodată cea mai mică probă în sprijinul vorbelor sale. Mai mult, el și-a luat tălpășița din țară imediat după, neparticipînd la niciunul dintre termenele de judecată. Veni, vidi, vici.
Vosganian a rămas calomniat, umilit, cu anatema permanentă deasupra capului și fără înaltul post european, încununare a unei cariere politice de vîrf.
În anii care au urmat, liberalul a obținut toate documentele și certificatele legale care îi demonstrau neapartenența la Securitate, mai ales în condițiile în care a devenit și membru al CSAT, cu acces la decizii și documente ultra-secrete.

Cu toate acestea, în mod incredibil, el a pierdut procesul, într-o primă fază, instanța apreciind că ziariștii au dreptul să difuzeze, în anumite situații, și informații neverificate. Perfect real, numai că principalul acuzat, Liviu Turcu, nu era ziarist, ci un civil oarecare.
Procesul a fost, deasemenea, tărăgănat nepermis de mult – 6 ani -, iar, ca o încununare a scandalului, președinta completului de judecată a fost trimisă într-un post extern cu 3 zile înaintea verdictului.

Cam multe semne de întrebare.

Vineri, are loc ultimul verdict al instanței, care îl poate infirma pe cel anterior, sau, dimpotrivă, îl poate confirma.

În primul caz, Liviu Turcu ar fi condamnat la plata cheltuielilor de judecată, la eventuale scuze publice și, poate, la o sumă de bani despăgubire. Pe care oricum nu îi va plăti, fiind bine mersi în America.

Măcar se va face, însă, dreptate, și se va sancționa dreptul oricui de a împroșca pe oricine cu acuzații grele, nesusținute de nimic.
În absența unui asemenea verdict, se deschide, în România, o cutie a Pandorei care poate avea consecințe inimaginabile.
Un candidat în alegerile parlamentare sau locale va putea fi acuzat, spre exemplu, fără probe, de crimă ori viol, de către oponentul său, fără ca acesta să riște sancțiuni din partea justiției.

Contactat de Inpolitics, Vosganian a declarat că așteaptă cu maxim interes verdictul instanței, fiind decis să se adreseze Curții Europene de la Strasbourg în cazul în care nu va fi infirmat primul verdict: ”Acolo nici nu se va pune problema să nu cîștig, afirmă parlamentarul, ceea ce ar reprezenta încă o pată pe obrazul justiției. Oricum, mă întreb ce anume acte ar mai trebui să obțin ca să dovedesc că ceea ce a spus Turcu au fost doar calomnii ordinare, în condițiile în care singurul nivel de informații pentru care nu am obținut certificat de acces e, probabil, cel nuclear. Am cerut instanței, în punctul de vedere formulat în proces, să își imagineze ce ar însemna ca și ei, în calitate de magistrați, să fie propuși pentru un post la ONU sau la Bruxelles, și apoi să apară din neant cineva care îi acuză că au fost spioni și pierd slujbele respective, iar apoi, calomniatorii, satisfăcuţi că şi-au îndeplinit misiunea, se reîntorc la treburile lor, rîzîndu-şi în barbă.
Acest scenariu, aparent neverosimil, s-a petrecut în realitate şi el a dus la existenţa acestui proces. Prin soluţia pe care o vor da, judecătorii trebuie să decidă dacă o astfel de situaţie este pasibilă de sancţiuni de natură morală sau materială ori ea este firească şi merită încurajată printr-o soluţie de exonerare”. Asta le-am transmis judecătorilor, în pledoaria mea, și sper că își va face efectul” mai spune liberalul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998