CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mesaj si o mare intrebare: sistemul il impinge pe Iohannis spre prapastie?

12 comentarii / 5901 vizualizări / 25 aprilie 2019

Mesajul public transmis astă seară de președinte e fără precedent, e scandalos, e senzațional, fără a fi pic de sarcasm în aceste aprecieri. Dar, mai presus de toate, e un mesaj care impune o întrebare imensă: știe Iohannis ceva ce noi nu știm despre momentul 26 mai, ori același sistem care l-a urcat a început să-l împingă, controlat, spre prăpastie?

Discursul președintelui e fără precedent pentru că el nu a abordat probleme importante atît de fățiș, de tranșant, nici măcar în campania prezidențială din 2014, cînd a tăcut aproape mîlc și s-a mulțumit cu doar vreo 2-3 interviuri televizate ultraregizate. Și în rest, mesaje tip apă de ploaie.

Este scandalos, pentru că a călcat în picioare toate recomandările Comisiei de la Veneția în materie de referendum. ”Trebuie asigurată egalitatea de şanse între partizanii şi adversarii propunerii supuse la vot. Aceasta implică neutralitatea autorităţilor” se arată în recomandările comisiei. Și mai spune Comisia că ”obligaţia de neutralitate constituie un element de asigurare a liberei formări a voinţei alegătorilor”. ”Autorităţile publice (naţionale, regionale şi locale) nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală. Se interzice utilizarea fondurilor publice de către autorităţi în scopuri de campanie”.
Iohannis a făcut exact contrariul: încă din preziua startului campaniei, el a declanșat atacuri dure la o anumită parte a spectrului politic, chiar mult dincolo de tema referendumului.

Dar, cel mai important lucru, discursul lui Iohannis este senzațional. Fără exagerare.
Sigur, ca mai mereu, președintele a arătat că e incapabil să treacă sticla televizorului, să simuleze măcar vreun sentiment, vreo trăire, să pară uman și revoltat sincer.
Dincolo de asta, însă, discursul lui e senzațional, cum spuneam, pentru că ne arată în premieră absolută un Iohannis care joacă la (mare) risc, care pariază totul pe un singur număr, ca la ruletă, care evoluează fără plasă.

Prin mesajele din această seară, președintele și-a ridicat lui însuși ștacheta foarte sus, și a ridicat-o și PNL, ba chiar și USR-PLUS.
Un gest care are deja un precedent în discursul lui Crin Antonescu înaintea ultimelor alegeri europarlamentare, cînd liderul PNL a stupefiat pe toată lumea stabilindu-și de bună voie și nesilit de nimeni o cotă de 25% în alegeri, pentru PNL, sub care ar fi urmat să-și dea demisia din toate funcțiile. Și a trebuit să și-o dea!

Ce spune, în esență, șeful statului:

”După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au șansa de a vota și de a transmite ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției(…)
Și acum avem o suprapunere de vot pentru partide cu un referendum. Deci, românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcții. Să voteze, să aleagă, partidele care, după părerea lor, sunt bune, și pot da un vot de blam partidelor pe care nu le consideră bune. Și, în același timp, să spună dacă sunt sau nu sunt mulțumiți cu ceea ce face PSD de doi ani jumătate încoace.

Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!(…)
De data asta, există șansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum și la europarlamentare.

Cine merge la vot poate să dea o lecție pesediștilor. Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără școli modernizate, și care sunt de cealaltă parte.

Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o guvernare europeană, cine este împreună cu mine pentru o justiție dreaptă și pentru o societate românească performantă. Asta îmi doresc și asta vreau să știu de la voi.

Există căi democratice, există soluții pentru România. Știu care sunt aceste soluții, știu cum să le pun în practică, dar, în tot acest demers, dragii mei, am nevoie de votul românilor.
Voi fi acuzat că fac campanie, dar este normal. Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva!
Au risipit banii pe pomeni electorale, au ignorat nevoile românilor. Au nevoie să le dați o lecție, iar această lecție se va da, în prima etapă, cu referendumul din 26 mai.

Eu, Președintele României, voi face campanie împotriva acestor abuzuri! Eu voi face campanie împotriva acestor decizii pentru că este datoria oricărui om cinstit, patriot, pro-european, bun român, preocupat de viitorul țării, să facă campanie pentru o Românie mai bună! Eu mă voi implica!”

Ce este senzațional în acest discurs e felul în care Iohannis își pune toate ouăle într-un coș (să fim în spiritul Paștelui) în ziua fatidică de 26 mai, ziua care trebuie să consfințească înfrîngerea PSD și un nou start pentru România.

Ziua cînd se va vedea dacă românii se așează în spatele președintele, dacă îl urmează pe calea spre o altă Românie pentru care, primim asigurări, există deja soluții, există know-how pentru transpunerea lor în practică, mai trebuie doar susținerea publică de rigoare.
Încă mai mult, Iohannis lansează un mesaj de-a dreptul șocant, spunînd că, în cazul unei victorii contra PSD, marea schimbare trebuie să înceapă ”a doua zi”.
O teză care alimentează copios scenariul vehiculat de liberali, conform căruia o înfrîngere la vot a PSD echivalează cu o moțiune de cenzură care va alunga actualii guvernanți de la putere.
Un scenariu aberant, după Constituție și lege, dar care acum, iată, primește carburant chiar de la vîrful statului.

De fapt, bătălia nu se mai dă pentru justiție. Nici pentru cele cîteva fotolii europarlamentare.

Bătălia se dă pentru harponarea PSD.

Spunînd că va face campanie în pofida acuzațiilor care i se vor aduce, Iohannis transmite în clar că e conștient de încălcarea statutului său, dar că își asumă acest risc. Ba chiar pare mîndru de acest derapaj, pentru că e ”pentru România”.

Una peste alta, tot discursul prezidențial e construit integral pe conceptul că a venit momentul lui ”acum ori niciodată”, pe 26 mai, ziua cînd vom ști dacă românii resping total PSD și lansează România pe o cu totul altă orbită.

De aici marea întrebare:
Și dacă votul va da cîștig de cauză tot PSD?

Efectul politic pentru Iohannis va fi fatal: toate vorbele din această seară i se vor sparge în cap. Semnificațiile vor fi inverse: românii nu sunt alături de el, românii nu vor să dea vot de blam PSD, românii nu vor reforme majore în sensul sugerat de președinte, românii nu au acceptat să se încoloneze în spatele său, românii au decis că tot PSD merită votul lor, românii nu vor soluțiile lui Iohannis. Poate chiar românii nu vor o Românie europeană!
Întregul construct prezidențial se va scufunda peste noapte precum Titanicul.

De ce și-ar fi asumat, totuși, acest tip de strategie politică ultra-riscantă – totul sau nimic -, președintele Iohannis încă din debutul campaniei, cînd putea clama aceste lucruri, foarte bine, imediat după alegeri, și doar în cazul unei victorii? Ar fi rămas la fel de valabile.
Din prostie, ar fi o explicație. Una pe care ne vine foarte dificil să o luăm în calcul, totuși. Pentru că un președinte nu e niciodată, nicăieri în lume, singur, de capul lui. În spate are mereu forțe importante, capabile de principiu să-l oprească de la a face măcar greșeli mari, dacă cele mici se mai strecoară.

Mult mai probabile sunt, în opinia noastră, alte două ipoteze.

Prima, e că Iohannis știe ceva ce restul românilor nu știu, despre alegerile din 26 mai. Ceva care îi oferă siguranță și confort, vorba reclamei. Și curajul de a paria la mare risc. O siguranță similară celei afișate în 2014, cînd părea extrem de relaxat vizavi de procesul cu ANI care l-ar fi putut scoate din cursă înainte să o înceapă. Azi, știm că de acea siguranță erau responsabili Coldea, SRI, Kovesi & comp.

A doua e că președintele e dirijat controlat către prăpastie de structuri din același aluat cu cele care l-au cocoțat la putere în 2014, în urma unor jocuri politico-electorale de mare anvergură. Pentru că Alesul, de astă dată, e altul. L-au pus să-și ridice singur ștacheta doar pentru a-și rupe lesne gîtul după 26 mai, exact precum Antonescu.

Nu ar fi primul caz, probabil nici ultimul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Puturosul de la Cotroceni nu are nici o realizare in mandatul de presedinte, din care cauza traieste politic doar din diversiuni.

  • Probabil că sa se vadă realizarea, trebuia să aducă minerii la București…

 2. BTI a intuit corect ca asa zisa “batalie” de da pentru harponarea PSD (frumoasa metafora, recunosc). Asta ne demonstreaza ca autorul stie foarte bine in ce ape se desfasoara viata politica actuala.
  Numai ca pana la batalia de pe 26 mai avem discursul de aseara al lui Iohannis. Intr-adevar, nu trebuie sa fii mare analist politic cu surse oculte de informare, eventual bine conectat la establishment, ca sa intelegi ca PSD, in aceasta formula, este nu numai un partid bolnav incurabil ci chiar un partid muribund. Nu mai exista nicio legatura intre PSD actual si PSD care a fost in 2016. Dupa interviul Vioricai Dancila, nici macar nu mai este un PSD Dragnea. A devenit un fel de PSD care a fost.

  Mai intai, in 2016 victoria PSD a fost bazata pe absenta de la vot a simpatizantilor opozitiei, scarbiti de fuziunea PDL-PNL, nicidecum geniului lui Dragnea. Cine a venit cu ideea acelei fuziuni e responsabil de rezultatul acelor alegeri, de voturile catre ALDE si catre PMP. Chiar si asa romanii care au votat cu PSD sunt doar o minoritate
  Al doilea, din PSD Dragnea s-a desprins o halca foarte considerabila de personalitati, lideri locali, votanti si simpatizanti. Practic, judete intregi nu mai sunt in ograda PSD actual. Chiar si formal, Pro Romania beneficiaza de cca 10% din voturile PSD din 2016 care ar trebui scazute a priori din orice calcule.

  In al treilea rand, schimbarea propriilor prim-minstri, a lui Tudorel Toader, politica obsesiva si agasanta din domeniul justitiei, concentrarea puterii si deciziilor in mainile ale doar catorva persoane (Olguta cu juvetele, Codrin, Iordache si Carmen Dan), toate nereprezentative pentru PSD din perioada bataliilor cu regimul lui Traian Basescu, au facut ca si cel mai nevinovat pesedist de buna credinte sa fie bantuit de indoiala, cel mai de temut dusman inaintea unei batalii de orice fel!

  In al patrulea rand, lista candidatilor propusi de PSD pentru europarlamentare tradeaza un esec anticipat. Vedem cum juvetele Manda si Rovana, emblematici pentru Dragnea au preferat marafetii euro-uniunii luptei politice din tara. Ei simt ca viitorul PSD nu mai exista, al lor cu atat mai putin, si isi pun pielea la adapost. Prezenta pe lista, pe locuri eligibile, a pomanagiilor dlui Voiculescu in locul propriilor apropiati demonstreaza indubitabil ca Dragnea e constient de iminenta sucombare.

  In al cincilea rand, si ultimul, pe 26 mai, rolurile se vor inversa intre cele doua tabere. Marea tacuta a votantilor PSD, scarbita de miza redusa a scrutinului si, mai ales, de propriii sai favoriti va amplifica dezastrul prin neimplicare. In tabara cealalta, dimpotriva, vom avea mobilizare in toate partidele de opozitie. Acesta este si justificarea din spatele iesirii de aseara a presedintelui.

  Desigur, PSD actual nu merita atata efort. E atat de mort incat pe 26 mai nu va fi nicio harponare, mai degraba, va fi o ridicare cu cangea a cadavrului marelui PSD care a fost.

  • Și nu în ultimul rând, sunt un muist securist și v-am expus toate marotele propagandei securiste.
   Da, întâmplarea face că astea sunt toate. MuieSRI fie cu noi!

 3. Ce nu zice BTI, e ca reactia lui Iohannis vine in contextul pensionarii lui Lazar. Deci o sa avem un nou procuror general anul asta. Putin probabil sa fie inscaunat inainte de europarlamentare, dar cand va fi numit succesorul lui Lazar, Iohannis o sa devina ,,penal”. Sau o sa aiba mari sanse sa devina ,,penal”. Ceea ce ar putea conduce la pierderea prezidentialelor si la disparitia PNL. Apelul cu ,,vreau sa vad cine e cu mine” nu e pentru alegatori. E mai degraba pt sustinatorii, din ce in ce mai putini, presedintelui din ,,statul paralel”. Asa se explica de ce sluga de serviciu Ludovic Orban cerea aseara alegeri anticipate, in contextul ,,stirilor” ca nu mai exista bani pt salariile bugetarilor, ca bugetarii vor fi disponibilizati, ca PSD va duce Romania in recesiune. Vor urma ,,stirile” cu membrii marcanti ai PSD intalnindu-se cu oficiali rusi, desi taranusul n-are intrare la Putin.

  Oricum, in contextul in care Bibi Netanyahu o sa fie din nou prim-ministru – un prim-ministru care n-are fata de Cotroceni – iar PPE n-o sa mai castige en fanfare europarlamentarele, soarta lui Iohannis pare pecetluita.

 4. A gindit-o iohanul… A iesit un muget… Si o mare baliga…

  • Va reguleaza istoria, tablagiule. Stiu ca nu va convine. Doar luati bani de la stat moka. Normal e sa luati mie, nu moka. Cum at spune prostovanul Parhanghel, platit sa doarma pe banii partilor interesate. Capisci pulisci?

   • Istoria îl va așeza pe Iohannis cu două-trei mui peste cizmarul Ceaușescu.
    Nu-i imposibil ca România să aibă președinți încă și mai proști decât Iohannis, dar deocamdată Klaus Werner Iohannis deține titlul de cel mai prost președinte al României, la propriu.

   • Efectiv un prostălan.

 5. Doresc din tot sufletul ca soarta sa-i fie pecetluita acestui om rau si plin de ura. Macar de-ar fi pe calea „sitemul il impinge spre prapastie” ( prapastia sa fie cat mai adanca, ) Acest om este etalonul impotriva romanilor de la PSD… Inca cinci ani cu un asemenea presedinte Romania se duce de rapa. Este ca un Mester Manole, ii place sa distruga tot ce guvernul cladeste. Dar, luati aminte ca el face toate astea pentru ca alianta de la guvernare ii permiite. Inca de la giaca rosie, PSD stia ca il va avea drept dusman, nu adversar politic pe Iohanis, dar, cu justificari idioate, cu frica de Bruxelles ori din aroganta lui Dragnea de a demonstra ca stie el care-i strategia justa pentru a-l invinge pe acesta, l-au lasat sa zburde. Ma ingrozeste gandul ca un partid atat de mare a putut accepta toate umilintele la care l-a supus Iohanis timp de 4 ani jumate, fara sa cracneasca, iar acum, se lasa bagat in sac si sufocat.Iohanis trebuie sa dovedeasca celor ce vor veni la Sibiu ca este puternic si ca merita sa fie sprijinit sa ia un al doilea mandat. Pentru el nu a existat si nu exista Constitutie, CCR, pentru ca stie ca nimeni nu-i va face nimic, deci, de ce n-ar face cum vrea muschiul lui . In alta ordine de idei, a-l vedea si auzi ieri pe Dragnea la tv, cum raspundea ca un oarecare membru PSD, fara prestanta de lider , cu nu stiu, asa cred, cu nimic transant , ca la bar, iti vine frica de alegerile din toamna.
  Dragnea este expresia neputintei PSDului, cum Iohanis este expresia urii PNLului.

 6. Cu o absenta lovim si in alegerile europene si in referendumul cretin constinutional, dar nu numai…

 7. Daca vor fi liste separate voi sti ce sa fac! Daca nu, nici nu ma mai prezint…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998