CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un mister: de ce au amutit vocile ultraindignate din cazul Oprea dupa accidentul lui Bode

5 comentarii / 4556 vizualizări / 6 septembrie 2020

În octombrie 2015, un polițist din coloana ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decedat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă din Capitală. Accidentul l-a propulsat în prim plan pe ministrul Oprea, pe bună dreptate, în calitate de autor moral al accidentului: ca demnitar beneficiar al serviciilor poliției și ale SPP, nu avea dreptul de a închide ochii la manevrele neprincipiale al căror unic scop era transportarea sa într-un timp cît mai scurt la destinație. Să amintim pe scurt, cu ajutorul Mediafax, Agerpres și al altor media, principalele reacții produse la acea vreme de accidentul lui Oprea.
Și cine dorește, poate face o paralelă cu reacțiile momentului, după accidentul în care a fost implicat ministrul liberal Lucian Bode.

Vă spunem noi, însă, din timp: deși situațiile sunt absolut identice – accidente auto grave produse de sfidarea de către unii demnitari a regulilor elementare de circulație, unica diferența fiind că în al doilea caz, cu mare noroc, nu au fost pierderi de vieți – între reacțiile politico-civice din 2015 și cele de acum nu există absolut nicio legătură.
Cu excepția, poate, a faptului că taberele s-au inversat perfect; cine răcnea de sfîntă indignare în 2015 tace mîlc azi, ori chiar găsește scuze, și viceversa.

Gabriel Oprea, reamintim, nu era acuzat la acea vreme că e vinovat direct de accident, ci că este autorul său moral: de ce se grăbea, avea cu adevărat dreptul la coloană oficială etc. La fel e și Bode. Doar că în cazul liberalului, acuzațiile sunt mai degrabă șoptite.

Să o luăm metodic.

22 octombrie 2015
PNL îi cere lui Oprea să dea explicaţii publice

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu îi solicită lui Gabriel Oprea să dea explicaţii publice legate de condiţiile în care s-a produs accidentul în urma căruia poliţistul care însoţea coloana oficială a vicepremierului a decedat, precizând că trebuie să răspundă la mai multe întrebări.
„Nu se poate ca printr-un vag comunicat al Poliției Capitalei să minimalizați o tragedie.Trebuie să furnizați familiei, opiniei publice, colegilor polițiști toate informațiile necesare: ce activitate a avut loc, de ce era necesară deplasarea în regim de coloană oficială, cu ce viteză se deplasa coloana?”, scrie joi, pe Facebook, Gorghiu, într-o postare intitulată „Nu aşa se face domnule vicepremier Oprea!”.

23 octombrie 2015
PNL: Autoritățile să spună în ce condiții a avut Oprea coloană oficială de când este vicepremier

Prim-vicepreședinte PNL Teodor Atanasiu spune că autoritățile trebuie să spună în ce condiții a beneficiat Gabriel Oprea de coloană oficială de când ocupă funcția de vicepremier, el afirmând că ”este regretabil că Gabriel Oprea se ascunde de câteva zile”.
”Cu toate că nu mulți își apleacă privirea spre tragicul eveniment în care un polițist aflat în misiune și-a pierdut viața, accidentul nu trebuie să treacă neobservat, autoritățile statului fiind obligate să dea toate răspunsurile necesare pentru ca vinovații și cauzele accidentului să se afle. Cer autorităților în măsură să dea aceste răspunsuri și să spună în ce condiții a beneficiat Gabriel Oprea de coloană oficială de când ocupă funcția de vicepremier”, spune prim-vicepreședinte PNL Teodor Atanasiu.

25 octombrie 2015
Iohannis: Îi poftesc de urgență în fața microfoanelor pe Ponta și Oprea să dea lămuriri

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, că ”este inadmisibil” ca Guvernul să nu ia o poziție oficială în cazul accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, adăugând că îi poftește ”de urgență în fața microfoanelor pe domnii Ponta și Oprea să dea lămuriri”.
”În legătură cu acest eveniment, am un singur comentariu de făcut: iată, suntem în cea de-a cincea zi și nu avem o luare de poziție oficială din partea Guvernului, așa ceva este inadmisibil. Opinia publică așteaptă lămuriri și îi poftesc de urgență în fața microfoanelor pe domnii Ponta și Oprea să dea aceste lămuriri, și nu mă refer aici la partea penală a accidentului în care, din nefericire, a murit un polițist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică și la lămuriri de ordin general”, a declarat șeful statului.

25 octombrie 2015
Protest la Universitate, după accidentul lui Oprea

Zeci de persoane s-au adunat, duminică, la fântâna de la Universitate, pentru a cere demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, proteste similare fiind anunţate şi în alte localităţi din ţară.
„Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de interne şi vice-premier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Împreună spunem NU abuzului de putere”, potrivit mesajelor de pe reţelele de socializare prin care a fost anunţată acţiunea de la Universitate.

26 octombrie 2015
O petiţie online pentru demiterea ministrului Oprea a adunat în 4 zile aproape 16.000 de semnături

O petiţie online intitulată „Demisia, Oprea! Încetați abuzul de coloane oficiale!” şi iniţiată la două zile după accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a vicepremierului, a adunat în patru zile aproape 16.000 de semnături. În petiţie, lansată pe site-ul petitieonline.com, se solicită demiterea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pentru abuzul de funcție în folosirea ilegală a coloanelor oficiale.

26 octombrie 2015
Deputat PNL: În momentul accidentului, Oprea era în mașină cu două persoane, între care o consilieră

Deputatul PNL Dan-Cristian Popescu susține că la momentul accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină vicepremierul Gabriel Oprea era în mașină cu două persoane, ”între care și o consilieră suspect de apropiată”.
”Am informația că la momentul producerii accidentului în mașina domnului Oprea se mai aflau două persoane, între care și o consilieră, se aude, suspect de apropiată! Dar pentru a evita orice confuzie, îl invit să ne spună public dacă este adevărat sau nu!”, a scris deputatul liberal pe contul său de Facebook.

26 octombrie 2015
Pro Lex îi cere lui Gabriel Oprea să se retragă din viaţa publică

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” îi cere viceprim-ministrului Gabriel Oprea să dea dovadă de onoare şi să se retragă din viaţa publică, precizând că decesul poliţistului Bogdan Gigină este doar unul dintre efectele ordinelor nelegale date de şefii din Poliţie.

26 octombrie 2015
Iohannis: M-am întâlnit cu Oprea, l-am sfătuit să demisioneze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că s-a întâlnit cu ministrul Gabriel Oprea luni seară şi l-a sfătuit să demisioneze. ”Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul în care din nefericire a murit un polițist la datorie, am avut o intervenție ieri și în continuare astăzi l-am invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuție fiindcă am dorit să primesc lămuriri. Am avut o discuție în cursul serii și l-am sfătuit pe Gabriel Oprea să își dea demisia. Ce va face domnul Oprea va decide și probabil va face și un anunț public”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, luni seară.

27 octombrie 2015
Predoiu: Dacă eram cinici ca Ponta, ne făceam că plouă, ca să nu-l supărăm pe Oprea

Poziţia „corectă” a PNL faţă de responsabilitatea lui Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină a „înstrăinat” PNL „de orice cale de comunicare cu balamaua UNPR”, deci „exact pe dos” faţă de ce susţine premierul Ponta, a declarat marţi prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.
„Dacă eram cinici și haini la suflet, așa cum ne-a demonstrat dânsul că poate fi, ne făceam că plouă acum ca să nu-l supărăm pe generalul Oprea și eram sigur la guvern în februarie, dacă nu mai devreme”, spune Predoiu.

28 octombrie 2015
APADOR-CH şi SAR cer DNA să cerceteze folosirea abuzivă a coloanelor oficiale

APADOR-CH și SAR au cerut DNA să se sesizeze din oficiu şi să facă cercetări cu privire la folosirea abuzivă a echipajelor poliţiei rutiere,după informaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul Gabriel Oprea a folosit coloana oficială în aproape toate deplasările, chiar şi în interes

28 octombrie 2015
Moțiune Anti-Oprea introdusă de PNL în Senat

Opoziţia a depus, ieri, la Senat moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea. Documentul, intitulat „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganţă, abuz şi dispreţ în exercitarea funcţiei publice“, este semnat de 49 de senatori liberali şi neafiliaţi.

2 noiembrie 2015
PNL a retras moţiunea anti-Oprea de pe agenda Senatului

Moţiunea simplă „Gabriel Oprea, demis pentru sfidare şi aroganţă” depusă de PNL la Senat a fost restrasă de pe ordinea de zi ţinând cont de tragicul eveniment din club Colectiv, a anunţat luni liderul grupului PNL, Ion Popa.

6 noiembrie 2015
Liberalii redepun moțiunea anti-Oprea

PNL a redepus la Senat o moțiune simplă intitulată „Gabriel Oprea trebuie să plece! Fără coloană oficială” și solicită ca dezbaterea acesteia să aibă loc, conform Regulamentului, săptămâna viitoare.
În moțiune, liberalii îi cer lui Gabriel Oprea să spună cine își asumă moartea lui Bogdan Gigină, cine este responsabil și dacă a fost polițistul de la Rutieră presat să ruleze, pe motocicletă, mult prea repede, în condiții meteo improprii.

Cu prea mare întîrziere, un an mai tîrziu, Gabriel Oprea a demisionat din Senat, după ce și guvernul său căzuse după tragedia de la Colectiv. Demisia sa venea după o agitație profundă la nivel politic și social, întinsă pe multe luni de zile după accidentul sus pomenit. În cazul, repetăm, identic, dacă nu chiar mai grav, ca atitudini și circumstanțe, al accidentului produs de ministrul liberal Lucian Bode, pare că toate vocile au amuțit brusc, de la Klaus Iohannis pînă la premierul Orban, parlamentari ai puterii, ONG-uri, sindicate, influencerii de pe net, petiționari online, mitingiștii pentru democrație șamd.

Încă puțin și ministrul va fi decorat de președinte pentru că și-a riscat viața, pe mizerabila infrastructură pedesistă, în exercițiul funcțiunii pentru că, nu-i așa?, aflăm de la șeful său de guvern că “probabil se întorcea pentru a-și desfășura activitatea la minister”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Cea mai josnica interpretare a accidentului lui Bode a dat-o senatorul liberal Fenechiu. El a zis ca Bode ,,a suferit” un accident de circulație, in condițiile în care e clar ca Bode l-a provocat. Dacă PSD-ul ar fi agitat un pic apele cu accidentul, probabil c-ar fi apărut date despre cum șoferul Fordului Mondeo era sub influenta alcoolului sau a substanțelor interzise. Pe scurt, Bode e în partidul multinaționalelor, care au capturat statul în Romania.

  2. A trebuit sa moara oameni ca sa cada Guvernul Ponta, dixit Iohannis dupa Colectiv.
    Bode nu are nici o vina( sepepistul asasin l-a varat in belea, asta in petto) declara solemn acelasi. Poate infrastructura( care stim cui se datoreaza, tot in petto).
    Sa ne amintim ca nefericitul Gigina a cazut intr-o groapa nesemnalizata nu s-a aruncat sinucigas cu motocicleta in hau.
    Dar cand Sefu’ ca Presedinte nu se prea potriveste( aici are dreptate Andrei Marga) virbeste asa, incepi sa te intrebi in ce tara traiesti.

  3. Ne-am intors de unde am plecat. La dictatura. De data asta dictatura galbena, a securistilor, a multinationalelor , a partenerilor. O sa fie bine si la vara cealalta si mai cald. Totusi, daca nu mai sunt proteste, nu se mai dau bani; din ce traiesc #? Le mai trimite papa Soros bani, degeaba?

  4. @ Păi ce mă, spețele sunt obiectul aceleiași anchete ,ca să faceți dezbateri precum cele din articol, ?

  5. Cum adică sunt situații absolut identice?

    Motociclistul a căzut într-o groapă făcută de o firmă a Securității, groapă astupată a doua zi. Dosarul împotriva bidonului Securității s-a închis rapid după, iar campania împotriva generalului Izmană avea legătură cu acoperirea căcatului mafiei securiste. Oprea nu l-a pus pe motociclist nici să meargă pe contrasens, nici să calce banda continuă.

    Și abia de aici vedem că situațiile nu sunt deloc asemănătoare, securistul lui Bode conducând în disprețul celorlalți participanți la trafic, în disprețul legii, până în primii șoferi normali la cap, polonezii loviți de Securitatea. :)))))))))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998