Un mister de proportii: revolutia fara lideri (2)
10 comentarii / 5578 vizualizări / 20 august 2018
În urmă cu un an și jumătate făceam, într-un material, o observație vizavi de un fenomen mai mult decît straniu: România epocii cunoștea ample mișcări stradale de protest care aveau ecou în întreaga lume, dar niciuna dintre acele așa numite bătălii în numele democrației nu reușea să producă măcar un singur lider. Măcar un singur om care să se ridice din fierberea străzii și să devină o voce autoritară, o speranță politică pentru viitor, un nou lider, școlit, cu viziuni democratice, necorupt, pro-occidental șamd. Un viitor nume important pe buletinele de vot.
Firesc, desigur, ar fi fost să se ridice nu unul, ci mulți, pînă acum, la ce sarabandă nebună de proteste stradale am avut și avem.
Să amintim ce scriam anul trecut, în februarie:
”Mișcările de stradă din ultimele zile se vor, mai nou, ridicate la rang de nouă revoluție prin amploare și profunzime. Posibil chiar să devină așa ceva, dar asta nu ne poate împiedica să nu remarcăm misterele acestei mișcări, unele care ar merita, zicem noi, toată atenția.
Asta pentru că avem de a face, în premieră absolută, cu un protest de mare amploare, la nivel național, căruia îi lipsesc cu desăvîrșire liderii.
Și, mai ales, îi lipsesc vorbitorii.
(Chiar dacă cele două calități, lider și vorbitor, se îngemănează cel mai adesea.)
Și asta într-o țară recunoscută pentru apetența exagerată a cetățenilor săi pentru poziția de vîrf. Locul unu în cetate, despre care vorbea și Cioran.
În seara de 21 decembrie 1989, spre exemplu, la baricada de la Intercontinental funcționa o stație de amplificare improvizată dintr-o portavoce și o baterie de mașină de la care Dan Iosif se adresa manifestanților. În seara zilei de 22 decembrie, în balconul Comitetului Central, era bătaie între revoluționari care să ia microfonul și să vorbească mulțimii prin difuzoare. Piața Universtății s-a născut fix în clipa cînd s-a deschis balconul Universității și a apărut tribuna și microfoanele de adresare către ”golani”. Toate mitingurile au această caracteristică: apariția spontană sau dinainte pregătită a unor vorbitori care să însuflețească mulțimea și, obligatoriu, se caută mijloacele de amplificare a vocii: portavoci, boxe audio etc.
Se caută, de asemenea, confecționarea unor tribune, platforme mai mult sau mai puțin improvizate plasate deasupra mulțimii, pentru a facilita mesajele vorbitorilor. De acolo se rostesc lozinci, se trasează indicații manifestanților, se anunță trasee șamd.
Am avut în ultimii 27 de ani tribune făcute din tomberoane, din tancuri, din lăzi vechi, din mese, jardiniere de flori, scaune, din orice se preta.
”Ascensiunea” vorbitorilor aduce cu sine, cel mai adesea, cristalizarea unei structuri de conducere a manifestației, fie ea și cu rol de reprezentare. Dacă protestele se nasc spontan, liderii se ”fac” direct îns tradă; dacă protestele sunt organizate de anumite structuri, liderii vin din rîndul organizatorilor.
Totodată, cei care protestează reclamă mereu intrarea în dialog cu cei responsabili pentru nemulțumirile poporului.
Se formează, astfel, delegații de manifestanți care intră la negocieri cu reprezentanții guvernului, parlamentului, președinției etc.
Una peste, orice mulțime reclamă în mod natural lideri și vorbitori.
În mod ciudat, protestele din ultimele zile sunt complet lipsite de aceste elemente.
Responsabilă de chemările la revoltă ar fi, declarativ, o asociație numită ”Corupția ucide”, condusă de un lider de douăzeci și ceva de ani, Florin Bădiță.
Rolul lui se rezumă, însă, la respectivele apeluri, difuzate pe rețelele sociale.
Nici Bădiță, nici alt lider al organizației nu e și lider al străzii.
Nici în Piața Victoriei, nici la mitingurile din țară, nu a existat și nu există măcar o tentativă de a se constitui un grup de conducere sau de cristalizare a unei echipe de vorbitori.
Lumea vine în piață, înarmată cu pancarte de nu se știe unde – inclusiv pentru cîini – și strigă ”spontan” diverse lucruri la adresa guvernanților. Apoi pleacă acasă, spre a reveni a doua zi. Mulți dintre ei – au dovedit-o interviuri la cald făcute de ziariști – nu au habar despre ce se protestează. Folosesc texte generaliste și generoase, aidoma candidatelor la titul de Miss, despre oprirea hoției, viitorul copiilor, bla-bla-bla. Folosesc pancarte compuse de alții.
Chiar lipsa vehemenței, a violenței, ridică, așa cum scriam deunăzi, serioase semne de întrebare, pentru că protestul neautorizat de stradă e expresia suferinței, a nemulțumirii ajunse la paroxism, cînd nervii nu mai pot fi controlați.
Cînd ai ieșit ”spontan” în piață, mijloacele pașnice vor fi fost demult epuizate.
De aceea, cele mai civilizate popoare europene, cînd ajung în stradă comit violențe inimaginabile.
Revenind, mai observăm că nu există lideri ai pieței care să revendice dreptul de a discuta cu premierul, cu ministrul Justiției ori cu alt factor considerat vinovat pentru ordonanțe.
Nu există porta-voci.
Nu există stații de amplificare.
Nu se formează tribune.
Să fie totul la voia întîmplării?
Nici pomeneală.
Asistăm în mod cert la cel mai bine organizate proteste post-decembriste.
Atît doar că liderii sunt nevăzuți, de cele mai multe ori în afara pieței.
Iar interesele lor par să excludă nașterea unor lideri ”de teren”.
Pentru că, odată creați, aceștia o pot lua pe cont propriu, afectînd planurile inițiale.
Să ne amintim felul ciudat cum, după tragedia Colectiv, voci ale societății civile se opuneau înființării unor partide cu numele respectiv în titulatură. Pentru că structurile aveau propriile formațiuni programate să beneficieze de valul de emoție publică, precum USB/USR, și lucrurile nu trebuiau amestecate”.
Dl. BTI explica cu talent care este motivatia protestelor din Romania: ”mișcările de stradă din România ultimilor ani nu sunt decît niște regii ale serviciilor de informații și ale unor ONG-uri, nu fără implicații externe, prin care se urmărește controlul asupra clasei politice”.
Este dureros sa stii ca serviciile secrete ale tarii talle, lupta din greu alaturi de dusmani impotriva intereselor nationale. Nu exista remediu?
Corect. Remedii ar exista dar lipseste curajul. Frica de Statul subteran patronat de Joshannis bantuie Romania. Asta este, Livia….
Livia, exista remedii (nu complete), dar numeni nu are curaj sa le puna in practica.In primul rand nu e nevoie de atatea servicii, ele trebuie restructurate ca numar si personal.De asemenea, trebuie demilitarizate ,fiindca in niciun stat civilizat ele nu mai sunt militarizate.In al treilea rand, trebuie schimbata din temelii politica de personal, trebuie sa se apeleze prioritar la surse „externe” si sa se limiteze nepotismul .Nu in ultimul rand, trebui sa li se interzica desfasurarea de activitati economice „acoperite” .Noi nu suntem CIA, nu avem nevoie de asa ceva.Si inca ceva:niciun demnitar, magistrat, diplomat ori conducator de serviciu secret nu trebuie sa fie lasat sa se intalneasca si sa discute cum si ce vrea el cu ambasadori si ofiteri de informatii straini…
Bravo, Bogdane! Un editorial de nota 10+
WELCOME TO THE HIVE!
Felicitari pentru aceasta analiza! Lupta trebuie dusa cu serviciile secrete in special SRI care au nenorocit tara cu tunurile si jaful economiei (Microsoft prin Pescariu si Florica, EADS, Bechtel si in toate privatizarile facute prin oamenii lor). Acum il tin pe Dragnea, omul lor pentru a distruge complet Romania.
dRAGA LELIA
sPUI CA NU EXISTA CRIZA ECONOMICA? CA NU EXISTA CRIZA SOCIALE?
GFOARTE BINE. DAR VREAU SA-TI AMINTESC CEEA CE AVEA ROMANIA INAINTE ( E DREPT – DICTATURA, DAR AVEAM INDUSTRIE, AGRICULTURA, NAVE(64 LA IPO-PESCUIT OCEANIC, SI MULTE ALTE NAVE COMERCIALE) AVEAM PETROL, GAZE, CURENT ,TRACTOARE, CAMIOANE, LOCOMOTIVE SI ERA STABILITATE ECONOMICA. DUPA PLATA DATORIILOR LA MAREA FINANTA, ROMANIA SE PUTEA STABILIZA SI PUTEAM SA O DUCEM BINE. ASTAZI O DUCEM BINE IN DETRIMENTUL UNEI TARI ASEVITE. sTABILITYATE ECONOMICA? UNDE? CU PROFITUL IN BUZUNARELE MAGNATILOR. CEI CVARE I-AU INCURAJAT PE CEI DIN ESALONUL DOI SA POATA FURA , VINDE SI DISTRUGE IN VOIE (IN INTERESUL LOR- BINEINMTELES). ROMANIA A DEVENIT O TARA SARACA SARACA DE TOT. S-AU VANDUT TOATE BOGATIILE TERANE SI SUBTERANE. NU MAI AVEM NIMIC AL NOSTRU. GAZUL NOSTRU IL PLATIM FRANCEZILOR, CIOMENTUL NOSTRU IL INCASEAZA HEIDELGERG CEMENT FABRIK, APA O PLATRIM LA FRANCEZI PETROLUL LA AUSTRIECI ETC,ETC,
C MAI ARE ROMANIA IN PROPRIETATE. NIMIC. SI NE LAUDAM CA AVEM STABILITATE ECONOMICA. hAI SA FIM SERIOSI.
CE AVEM ASTAZI? NIMIC! romania este O COLONIE ASERVITA MARILOR PUTERI.
@Vasile Pe fond ai dreptate in ceea ce spui. Ca….AVEAM ! AVEAM, dar am trecut la alt tip de societate, numita capitalista, vrem nu vrem trebuie sa mergem pe aceasta varianta de dezvoltare a Romanie, iar PSD se lupta cu mijloace democratice sa progreseze pe acest drum de ….saracie(cum spui). POLITIC exista o majoritate parlamentara aleasa democratic si e bine. ECONOMIC exista crestere de circa 5-6% anual, nefiind criza majora, iar SOCIAL exista un program de crestere a pensiilor si salariilor, alocatiilor etc CONCLUZIE: nu sunt motive de proteste pentru schimbarea unui GUVERN BUN ! Nu sunt motive de a duce tara in HAOSUL pe cere-l vrea Johannis cu un Guvern al Sau !!!
fuck CAPS lock!!!