CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un scenariu neasteptat: MRU, premierul USL

0 comentarii / 2054 vizualizări / 26 februarie 2012

Ideea care se desprinde în aceste zile din agitația puterii pare să fie închegarea unei noi alianțe, Mișcarea Populară, care să ia un scor suficient de bun în alegeri încît, cu sprijinul președintelui, să îl mențină pe Ungureanu la putere și după viitoarele alegeri. Și să salveze PDL, UNPR plus restul acoliților.
Socoteli frumoase acasă, dar greu de potrivit cu cele din tîrg. Singurul element realist din poveste ar fi menținerea lui MRU premier, asta în numele altor interese decît cele ale PDL, dar înseamă asta, oare, în mod obligatoriu că ar trebui să aibă aceeași susținere politică de azi?

Traian Băsescu a dat semne încă de acum ceva vreme că se pregătește de coabitare cu o eventuală altă majoritate, iar Ponta a preluat ștafeta, manifestînd, la rîndul său, o neașteptată deschidere către noul premier.
În prezent, e vînzoleală maximă în sînul puterii: se coace o alianță a disperării, în ceasul al 12-lea, care visează cai verzi pe pereți cu inimioare albastre.

Au mai rămas două luni pînă începe campania pentru locale, și pedeliștii cugetă: cu Becali, ori fără Becali, cu țărăniști ori fără ei, cu partide numai de dreapta, ori talmeș-balmeș, precum incriminata USL? Și cu Diaconescu ce facem?

Asta, mai înainte de a vorbi de împărțirea de locuri pe liste șamd.

Istoria post-decembristă nu cunoaște niciun caz în care o alianță creată în anul alegerilor să fi avut altfel de soartă decît tristă, chiar și atunci cînd partidele componente aveau o poziție bunicică în sondaje. Regula de fier e că în asemenea situații se pierd voturi prin aliere, nu se cîștigă.
Mișcarea Populară e o aiureală moartă-n fașă fie și pentru că ar fi obligată să parcurgă în criză de timp exact pașii pe care i-a ironizat un an de zile la USL (incompatibilitate doctrinară, divergențe legate de funcții șamd).
”Succesul” noii idei riscă să îl repete pe cel repurtat de Mama Omida-Lăzăroiu cu trustul de presă preluat spre mega-relansare de la Bondre,a acum cîteva luni: s-au scremut munții și au născut o mărgică penibilă de presă, undeva între postul lui Lazarus și TV Paprika.

În fața agitației din tabăra portocalie, Băsescu tace, deși, aparent, e foarte interesat de subiect.

Întrebarea este: ce ar fi dacă președintele ar cloci o manevră-șoc, în stilul său caracteristic?
Ce s-ar întîmpla dacă ar lăsa pedeliștii să se gospodărească pe cont propriu pînă la alegerile din toamnă, iar apoi ar da guvernarea USL? Desigur, s-ar pune problema de ce să nu o dea, dacă USL ia majoritatea? Răspunsul e simplu: pe de-o parte, poate USL va lua doar 49%, pe de alta, Băsescu a declarat deja la un moment dat, că nici la 51% nu e sigur că dă guvernarea USL, pe motiv că în Constituție nu se vorbește de o alianță, ci de un partid care ar lua guvernarea cu scorul respectiv. O poziție discutabilă, nu-i vorbă, dar Curtea Constituțională încă e în mîna Cotrocenilor.

Numai că președintele ar putea încerca o lovitură interesantă: predă guvernarea în integralitate USL, cu condiția menținerii lui Ungureanu premier. Asta ar însemna un sacrificiu important din partea lui Ponta, dar cine poate garanta că liderul PSD nu l-ar face, în numele unor interese, să le zicem, superioare?
Dacă USL ar accepta, am avea o guvernare care respectă voința alegătorilor, MRU ar reprezenta garanția bunei coabitări cu Băsescu, PDL ar merge la refacere în opoziție, lucru deloc rău pentru el, UDMR la fel, iar UNPR ar merge la lada de gunoi a politicii.

Interesant de remarcat un lucru, apropo de subiect: celebrul, de acum, material difuzat de Reuters zilele trecute, a fost prezentat în mai toată presa anti-putere drept o critică la adresa lui Băsescu, chipurile comparat cu nedemocratul Putin.
Nimic mai fals: după ce treci de șapou, articolul pare dictat corespondentului Radu Marinaș direct de palatul Cotroceni, fiind, de fapt, o ”spălare” ca la carte a lui Băsescu și MRU.
Și, cum diavolul se ascunde în detalii, îi este dat penultimei fraze din articol să lanseze scenariul de mai sus: ” Basescu nominalizeaza premierul, asa ca, daca USL nu poate sa obtina o majoritate sau sa isi mentina alianta fragila, presedintele este liber sa il numeasca din nou pe Ungureanu, chiar daca PDL nu mai este la guvernare” scrie Reuters.
O frază pe care majoritatea zdrobitoare a mass-media autohtonte (cu excepția ziare.com) nici nu au mai difuzat-o, rezumîndu-se la primele paragrafe.
Cînd o agenție atît de prestigioasă ca Reuters se apucă să scrie materiale cu scenarii politice într-o țară europeană măruntă, și încă citînd ”un deputat PDL sub protecția anonimatului” ori ”un alt parlamentar PDL”, desigur, tot anonim, ceva e putred, undeva…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998