CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Un sistem rau pentru un presedinte si mai rau

0 comentarii / 1388 vizualizări / 19 aprilie 2011

Candidatul Freedom House pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Ovidiu Maican, a facut o analiza devastatoare asupra comunitatii serviciilor secrete romanesti. El demonstreaza ca avem de-a face cu un sistem piramidal tipic pentru o dictatura si total nespecific unei democratii.
In Romania exista oficial mai multe servicii secrete – respectiv opt – decat in oricare dintre statele Uniunii Europene si NATO. Dintre acestea, doar patru sunt supuse unor acte normative, de mult depasite. Comunitatea serviciilor secrete, spre deosebire de statele democratice, in Romania, este subordonata Presedintelui. Controul parlamentar este simulat. Pentru ca el nu este exercitat de conducerea celor doua Camere, ci de o comisie ai carei membri sunt alesi pe spranceana. Iar asta se intampla doar in cazul a doua servicii secrete. Celelalte sase nu sunt controlate decat de Presedinte. Si, in plus, mai exista trei servicii neoficiale. Unul la Cotroceni, altul la DNA, al treilea la ANAF. Tot spre deosebire de ceea ce se intampla in lumea civilizata, doar in Romania, dupa modelul sovietic, serviciile secrete sunt militarizate. Pentru a asculta de comanda politica.
Ovidiu Maican demonstreaza, cu argumente solide, faptul ca Presedintele Romaniei utilizeaza serviciile secrete pentru a subordona institutiile statului si a lovi in adversarii sai politici. Continuand seria sa de rationamente, mai consemnez ca, dincolo de faptul ca dispozitiile Consiliului Superm de Aparare a Tarii, care sunt luate dupa o lege secreta, sunt obligatorii pentru toti cetatenii, la noi, in Romania, toate serviciile secrete sunt considerate parti componente ale sistemului national de aparare. Ceea ce este o grava anomalie. Din simplul motiv ca in Romania nu se face distinctia intre apararea nationala, facuta in baza unor structuri militare si siguranta nationala, care presupune existenta unor servicii. “Aria de cuprindere a fortelor armate este largita excesiv si nejustificat, la fel ca in statele totalitare sau in unele state autoritare”, consemneaza Ovidiu Maican. Extrem de grav este faptul ca, in Romania, CSAT poate stabili, fara aprobarea Parlamentului, organizarea, structura, efectivele si regulamentele de functionare ale institutiilor implicate in apararea sigurantei nationale. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998