CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Unda de soc se propaga rapid: scad salariile si la privat

0 comentarii / 1870 vizualizări / 19 mai 2010

Măsurile preconizate de guvern privind reducerea de salarii și pensii nu au fost aplicate încă, dar efectele lor se văd deja unde te-ai aștepta mai puțin: în domeniul privat. Concret, sunt tot mai multe informații că, în ultimele zile, o serie de firme private și-au anunțat angajații de reduceri salariale care vor intra în vigoare, în principal, de la 1 iunie.

Reducerile variază, deocamdată, între 10 și 15%, dar ar putea deveni și mai mari. Mecanismul e simplu: deși o firmă privată poate opera oricînd reduceri salariale, în fapt, acest lucru nu este de dorit pentru că transmite un semnal negativ pe piață și, mai ales, unul îmbucurător pentru concurență, sugerînd vulnerabilitate sau chiar insolvență. (Să reamintim, în treacăt, decizia sfidătoare a lui Sorin Vîntu, anul trecut, de a mări salariile angajațilăr săi cu 15% exact cînd criza mondială începuse să își arate colții. La acel moment, a fost un exemplu clar de mesaj indirect de forță financiară, transmis pe piață). O decizie precum cea a guvernului, însă, care lovește în milioane de angajați, joacă rolul unui semnal colectiv dat către patroni, ajutîndu-i – în sensul rău pentru angajați, desigur – să treacă mai ușor la fapte, respectiv la scăderea lefurilor. Și mai trist este că, din informațiile care ne-au parvenit pînă acum pe diverse canale, au fost operat reduceri de salarii în companii care tocmai le măriseră, cu puține săptămîni înainte de anunțul făcut de Traian Băsescu, pe 7 mai. În mai multe situații, angajaților li s-a sugerat că viitorii disponibilizați din sectorul de stat vor constitui, în cel mai scurt timp, o alternativă bine venită pentru angajatori, astfel că ar fi cel mai bine pentru subalterni să facă ”ciocul mic”.

Dan Matei Agathon, purtătorul de vorbe al patronatelor

Patronatele confirmă: scăderile se înregistrează și în sectorul particular
Faptul că sectorul privat va fi afectat rapid de măsurile guvernului e confirmat, pentru Inpolitics, și de purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România,Dan Matei Agathon. Acesta spune că “Durele masuri economice care tintesc, in principal, bugetarii si pensionarii vor avea un impact destul de puternic si asupra domeniului privat. Analistii economici au avertizat ca, cel mai probabil, datorita problemelor financiare, consumul populatiei o sa scada cu circa 4-5 %. Accentul se va pune, in mare, pe produse mai ieftine si pe asigurarea unui strict necesar. Astfel, domeniul privat va avea si el de suferit. Pe de alta parta, firmele care se ocupa cu importuri au deja probleme, avand in vedere perspectiva unui consum diminuat. Oricum, acum avem de-a face cu raul mai mic, daca realizam ca majorarea cotelor ar fi avut un impact catastrofal asupra domeniului privat. Atunci, problemele ar fi fost suportate de cei care produc 70% din PIB. In acele conditii, ne-am fi confruntat cu 50.000 de someri din economia privata”. Întrebare e ce se va întîmpla dacă, așa cum a avertizat Băsescu, măsurile preconizate de guvern se vor dovedi insuficiente și se va trece, totuși, și la majorarea impoztelor și a TVA. Deocamdată, să consemnăm că executivul a luat o altă măsură aiuritoare, anume reintroducerea accizelor la produsele de lux, care tocmai fuseseră desființate la 1 ianuarie, din cauză că erau în contradicție cu normele europene. (Răzvan Gheorghe/Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998