Va fi confruntare sau nu?
0 comentarii / 1828 vizualizări / 6 noiembrie 2014
Asa cum se prezinta lucrurile, as spune ca nu. Dar, daca cei doi candidati ramasi in cursa nu se vor confrunta, va fi prima situatie de acest fel din ultimii douazeci si cinci de ani. O rusine pentru politica romaneasca. Si, evident, o mare pierdere pentru cetatenii care vor merge la vot, mai legati la ochi ca niciodata. De ce se evita unul pe altul cei doi candidati, recurgand la fel de fel de stratageme?
Sa recapitulam! Chiar la debutul campaniei electorale, Klaus Iohannis i-a adresat o invitatie lui Victor Ponta de a organiza mai multe dezbateri asupra principalelor teme de interes public. Victor Ponta nu a raspuns. Exista o explicatie. Si anume ca invitatia nu a fost adresata tuturor candidatilor. Oricand, liderul PSD poate invoca un argument, tinand de eleganta si de etica. In schimb, la debutul celei de-a doua faze electorale, Victor Ponta a fost cel care a lansat o propunere. De a juca acest meci, atat de asteptat de populatie, in patru locatii diferite. In patru televiziuni de stiri. Despre care se spune ca sunt repartizate astfel: doua, Antena 3 si Romania TV, favorabile candidatului socialist. Alte doua, Realitatea TV si B1 TV, favorabile candidatului liberal. Pana in acest moment, Klaus Iohannis nu a raspuns. Decat lansand, la randul sau, o contrapropunere.
Contrapropunerea lui Klaus Iohannis isi are si ea logica ei. El ar dori sa raspunda invitatiei adresate de timisoreni, care au decis sa organizeze o singura dezbatere, la care sa aiba acces intreaga presa.
Si prima si cea de-a doua propunere au in sustinerea lor, pe cat de multe argumente, pe atat de multe contraargumente. In varianta Ponta, desi televiziunile par a fi astfel impartite, cum le prezinta el, situatia nu sta tocmai asa. Din simplul motiv ca, atat Realitatea TV, cat si B1 TV, daca este sa le amprentam in vreun fel, au facut mai degraba campanie pentru alti candidati. Pentru Elena Udrea si Monica Mavocei. Adevarat insa ca, in final, asa cum s-au profilat cele doua televiziuni, este plauzibil ca, in acest moment, se plaseaza, mai degraba, in tabara lui Klaus Iohannis, decat in tabara lui Ponta. Daca si numai daca nu s-au produs, pana acum, “defectiuni” la nivelul managementului, despre care nu stim. Si care, in alte dati, au mai avut loc si au fost chiar spectaculoase. Pe de alta parte, cei doi candidati ar urma sa se dea pe mana unor moderatori. Care pot defecta, cum s-ar spune, “pe persoana fizica”. Si asta s-a mai vazut. In rest, este bine ca vor putea fi dezbatute, pe indelete, teme diferite. Vor fi cel putin patru ore de dezbatere, daca nu cumva opt ore, in fucntie de formatele stabilite de televiziuni si, in acest interval de timp, se creeaza spatiul necesar pentru ca fiecare candidat sa poata puncta.
In acelasi timp, oferta lui Klaus Iohannis are dezavantajul ca va fi initiat o singura dezbatere. Si nu patru. Si va putea iesi un talmes-balmes din programele prezidentiale ale celor doi, pe care acestia nu vor avea timpul fizic sa le explice. Pe de alta parte, liderii ACL nu au explicat cum va fi moderata dezbaterea. Daca in varianta Ponta stim cam care sunt moderatorii celor patru televiziuni de stiri, nu avem nicio idee cine ar putea fi moderatorii Universitatii de Vest din Timisoara.
Trece timpul si opinia publica este in ceata. Trece timpul iar cei care vor organiza dezbaterile, indiferent cine vor fi acestia, nu au posibilitatea sa-si defineasca formatele. In aceste conditii, indiferent pentru ce se va opta, exista riscul ca respectivele dezbateri sau respectiva dezbatere sa se dovedeasca a fi de slaba calitate.
Sunt tare curios cine va ceda. Este posibil ca cine va ceda sa iasa nu in pierdere, ci in castig. (Sorin Roșca Stănescu)
Comenteaza