CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Valeriu Stoica, avertisment subtil: Mulți oameni de cultură au sfîrșit slujind dictatorii

37 comentarii / 5078 vizualizări / 1 iunie 2023

”Forța brutală care susține orice dictatură nu exclude inteligența ca sursă pentru inventarea și rafinarea instrumentelor politice fără de care nu poate fi cucerită și păstrată puterea. Întotdeauna s-au găsit oameni inteligenți care au susținut dictaturile și i-au înconjurat pe dictatori, din convingere sau din interes” scrie fostul ministru Valeriu Stoica, într-un editorial pentru Dilema Veche.

”Iar interesul nu a fost doar unul pur personal. Nu puțini filosofi și alți oameni de cultură, de la Platon și pînă astăzi, au sperat că îi pot folosi pe dictatori pentru a-și realiza propriile idei și proiecte politice. Ar fi utilă întocmirea unei antologii, care ar fi surprinzător de amplă, cu textele oamenilor inteligenți care au inventariat avantajele regimului politic dictatorial sau au pus semnul egalității între diferitele regimuri politice, apreciind că avantajele și dezavantajele acestora sînt echivalente. S-ar putea spune că nu sînt de mirare pozițiile oamenilor inteligenți care exprimă și astăzi opinii favorabile dictaturii sau se situează într-o perspectivă neutrală, din care observă că există diferite nuanțe ale dictaturii, că se poate trăi și sub un asemenea regim politic, că nu este o mare diferență între Justiția sub dictatură și Justiția sub democrație, de vreme ce Justiția urmează fidel regimul politic. Și totuși este de mirare.

Inteligența fără memorie este ca o mașină superperformantă fără frînă. S-ar putea întocmi o antologie la fel de amplă cu textele despre modul în care au sfîrșit mulți dintre oamenii de cultură care i-au slujit pe dictatori în diferite perioade istorice” avertizează fostul ministru. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

37 Comentarii

 1. S-a trezit și liberalul lui pește prăjit să filosofeze. Să-i dăm dreptate și să-i amintim cum guvernul liberal intelectual a masacrat țăranii români răsculați de la 1907 sau cum regele Carol al II lea a instituit dictatura susținut de intelectuali precum Nicolae Iorga și de patriarhul Miron Cristea.

  • labagiule de căcat. N-ai obosit sa fii prost şi jegos?
   În plebea din porturi, agitată şi rasculată de comuniştii evrei veniţi din Ucraina, a tras armata română, ceea ce ai mai prezentat fals drept
   „EXTERMINAREA țăranilor răsculați la 1907 din zona Galațiului“
   (exterminare = stârpire, nimicire în totatlitate)
   Ţi s-a mai arătat asta aici, bolnavule descreierat:
   https://inpolitics.ro/gaselnita-regimului-zelenski-ucrainenii-barbati-pot-iesi-din-tara-pe-cautiune_1835070308.html
   astfel:
   .
   1. În 1907 Antonescu era un tânăr sublocotenent care comanda un detaşament de Roşiori, iar în Galaţi, în fruntea revoltaţilor care distrugeau şi ucideau se aflau plebea oraşului şi mahalagii infractori. Chiar şi istorii acuzatori ai lui Antonescu arată că numărul de morţi dintre „revoltaţi“, atacatorii din primele rânduri, care voiau să ucidă procurorul-anchetator al evenimentelor, a fost de 5 sau 12 oameni, ceea ce nu este „exterminarea“ pretinsă de deraiaţii mintali. În altă variantă (”Enciclopedia României”), Antonescu a fost de fapt un erou care a reuşit să potolească răsculaţii fără să tragă un singur foc de armă în oameni.
   În spate erau comuniştii din est, căci răscoala ţărănească din 1907 nu mai era spontană şi nici „ţărănească“ de la un moment dat, ci infiltrată cu agitatori comunişti din afara ţării, veniţi din est, care voiau să distrugă statul român (agitatorii principali erau refugiaţi în România după ce în 1906 Rusia reuşise să învingă prima „revoluţie comunistă“; ei aveau sarcini clare şi erau răspândiţi în toată ţara).
   Iar ziarul Desrobirea (din Brăila), care este sursa „istoricilor“ („documentul“) privind faptul că revoltaţii ar fi fost împuşcaţi („de Antonescu“) la Galaţi în 1907, era unul de propagandă comunistă, prezentându-se ca „organ sindicalist săptămînal“ şi curtând „evreii muncitori“ în numele Partidului Social – Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR), înfiinţat la 1893 şi al cărui ideolog era marxistul Dobrogeanu-Gherea, un evreu venit din Ucraina al cărui nume real era Solomon Katz.
   La 1907 Desrobirea era reprezentanta „luptei revoluţionare a muncitorilor din portul Brăila“, adică chiar aceia care au condus crimele şi revolta din Galaţi la 1907 (nu ţăranii).
   Iată un titlu din 5 aprilie 1907 din Dezrobirea: „Socialismul şi răscoalele ţărăneşti“, în care se incită deschis la revoluţie generală şi la schimbarea orânduirii prin confiscarea averilor (trecerea la comunism), folosindu-se apelativul comunist „tovarăşi“, salahorii fiind chemaţi la „dărâmarea capitalismului“ şi desfiinţarea averilor, ceea ce revoluţionarii din mahalalele porturilor înţelegeau drept jafuri.
   Nu e propagandă la „Desrobirea“ când scrie la 14 martie 1907 că „Antonescu a ordonat să se tragă asupra celor 200 de răsculaţi de pe Strada Domnească“? Asta e „documentul“ falşilor „istotici“? Un ziar de veninoasă propagandă comunistă anti-naţională?
   Mai târziu, în anii ’20, Dezrobirea, apărea ca „organ politic muncitoresc“, iar peste alţi câţiva ani ca ziar al Partidului Socialist Ţărănesc, partid condus de evreul „corporatist-marxist“ Mihai Ralea (evreu vasluian după mamă, bulgar după tată), care se va regăsi după 1944 în Partidul Comunist Român, impus de Uniunea Sovietică.

   • Cine a zis despre Ion Antonescu? Era și el fiul ploii la 1907.

    • Tu ai zis, în august 23, 2022, at 15:36 pm, bovinul Neamului Romanesc, acelaşi rahat, dar băgându-l şi pe Antonescu; aici
     https://inpolitics.ro/gaselnita-regimului-zelenski-ucrainenii-barbati-pot-iesi-din-tara-pe-cautiune_1835070308.html
     Ai zis, astfel:
     „neisprăvitul de Ion Antonescu a angajat Armata Română și Vechiul Regat într-un război în care el nu i-a pus nicio condiție banditului de Hitler. Nu a existat niciun tratat de alianță cu Germania nazistă parafat pentru condițiile de război. Nimic. Același Ion Antonescu comanda exterminarea tuturor legionarilor de pe teritoriul României, așa cum comandase exterminarea țăranilor răsculați la 1907 din zona Galațiului. Se poate proba cu documente de arhivă.”
     Scarbavnicule!

  • Cautaţi pe Internet exact astfel (cu tot cu ghilimele):
   „Ziarul Dezrobirea , an 1 , nr. 3 , 7 , 9 – 10 , Cercul Rom. muncit. Braila ,1907”
   şi vedeţi anunţ cu publicatia Dezrobirea, insotit cu fotografii. Citiţi textul articolelor din aceste fotografii cu paginile din Dezrobirea si veţi vedea in interior ca se adresa
   „muncitorilor evrei” si „tovarăşilor“ din porturile Galaţi şi Brăila, pe care îi incita să iasă in stradă, să răstoarne statul român. Au iesit la Galaţi si au fost opriti de armata romana.
   Aceştia au fost „ţăranii români“ împuşcaţi?
   Uitati-va şi pe
   https://arhivelenationale.ro/site/download/inventare/Dosare-Personale-ale-Luptatorilor-Antifascisti-intocmite-de-MI.-1917-1944.-Inv.-2819.PDF
   unde e inventarul „dosarelor personale ale luptătorilor antifascişti întocmite de Ministerul de Interne în perioada 1917 – 1944” (conspiratorii iudeo-comunisti, de regula)
   Vedeti la Dogrogeanu Gherea (Katz) şi BRAUNSTEIN LEON.
   Aceştia erau legati de ziarul Dezrobirea, „documentul“ folosit de „istorici“ ca „probă“ că România a ucis ţăranii români la 1907.
   („boul” pe aici doar Vasilica Militaru, care vede „masacre” unde nu au fost)

   • acum 5 ani „evenimentul zilei”
    se facea ca citeaza din „Epistolarul infernului”,
    cica ” s-au rasculat JANDARMII”

    -in original epistolarul Maresal scria ca
    ” s-au rasculat Jidanii „

    • Voi verifica, voi citi. Multumim de atentionare.

   • ce regula nenicule,
    sunt 3’000 pe lista aia?

  • Iată imaginea cu un număr din ziarul „Dezrobirea” din 1907:
   https://images.okr.ro/serve/auctions.v7/2018/mar/20/511c2d65bf7272c415f58ddaba0e5384-1969473-2000_2000
   În dreapta sus se vede titlul „Către Muncitorii Evrei !”, care sunt chemaţi la luptă.
   Ăştia sunt „răscoala ţărănească” de la Galaţi din 1907?

   • La Bucureşti, instigarea la revolte o făceau ziarele Dimineaţa şi Adevărul, tot de proprietate evreiască, care şi inventau cifre de mii de morţi la răscoale. La aceste ziare din capitală a lucrat şi comunistul ilegalist Iosif Aurescu (Goldenberg) din familia evreiască Goldenberg de la Brăila-Galaţi, fiind un unchi de tată al actualului ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

   • -ai scapat „lock-out-ul” din centrul paginii:
    azi se scrie ” lock-down-ul”
    ………………..
    (aceleasi javre fii lu Satan scriu)

  • Asta rezultă clar din cercetarea lui Paul Paltănea, „Presa gălăţeană şi răscoalele ţărăneşti din 1907“, deşi este un studiu comunist, părtinitor.
   Incitarea şi propaganda erau produse prin ziare locale precum Dezrobirea, ce urmăreau ca „întreaga activitate economică să fie paralizată, producându-se, astfel, pagube mult mai mari decât cele pricinuite de răscoala ţăranilor“.
   Iată numărul de ziar în care apărea articolul „Socialismul şi răscoalele ţărăneşti“, din care se vede implicarea lor, a iudeo-comuniştilor camuflaţi drept „socialişti“:
   https://images.okr.ro/serve/auctions.v7/2018/mar/20/31dadbadbd9999673981c7a782c40c47-1969473-2000_2000

 2. Poate ne spune domnul ministru ce rol a jucat domnia sa in relatia cu serviciile pentru subjugarea justitiei si inariparea instelata fara limite a purtatorilor de stelute tinichele imbacsite de mizeria nu doar a Sistemului ci si mai ales a purtatorului – adica omului?

  Cu stima,
  Un prost neghiob si idiot

  • +1

  • Serviciile romanesti au fost impotriva mafiei Stoica – Arin Stanescu (Shalev)

   • Gresit. Au fost niste factiuni Doar! Dar ce alte factiuni instelate au servit si gadilat pe domnu ministru?
    In servicii nu exista organizatii monolit, sunt zeci si zeci de factiuni. Ce razboaie au acolo zilnic, i-au ingrozit si pe americani. Romanii se omoara mai mult intre ei, abia apoi Fisa Postului. Ceva specific de altfel. Capra unitatii UM vecine sau chiar usa sectiunii vecine sa …

    • Cine stie, cunoaste.

     • si alta in tur

    • mîncătorie,
     mu-ha/ha!

  • O completare daca permiteti domnu ministru: in sistemele „democratice” actuale serviciile impun dictatura lor asupra societatii modeland deci „democratia” oficial asumata a Statului, la noi fiind SRI MAI astia multi asa, sau serviciile „democratizraza” prin viziunea lor programatica foarte pro-occidentala Statul si servesc binele comun democratic al societatii care se bucura pana la stele (maxim 4) de „beneficiile” oferite, avand in fond democratie doar pe hartie?

   Dictatorii la vedere sunt cumva mai in slujba poporului astazi comparativ cu „democratii” neocons and Co care, intr-un mod foarte sarlatan inspumat de perfidie zglobie, regizraza masinatiuni in slujba unor interese straine de oameni si congruente unor clici muuult mai Dictatoriale prin ceea ce fac?!
   Cu deosebita apreciere, acelasi prost, dar mai idiot

   • onorabile prost neghiob si idiot!

    • Mai mult puti tu a securist.

     • jegule cu stele verzi

  • un pion, ci de conducerea magistraturii, de CSM si de conducerea de atunci Supremei, onorabile prost neghiob si idiot.

 3. nu ne indoim ca Valeriu Stoica
  si toata „scoala” sa,
  predoiu,etc,
  sint niste japitze destul de abile….
  (daca nu era in contact cu „meandrele concretului”
  nu erau decat cazuri de balamuc,
  panarama inofensive)

  • Ce se naște din procuror devine șef la DNA – Cotidianul
   http://www.cotidianul.ro › ce-se-naste-din-procuror-devine-sef-la-dna
   9 iul. 2018 · Procurorul Anca Jurma este cunoscută în mediul juridic ca fiind fiica fostului procuror general al României, Nicolae Cochinescu.

   Anca Jurma a renunțat la prelungirea mandatului. Într-un comunicat, șeful interimar al DNA și-a explicat opțiunea. Se pot citi multe lucruri printre …

   luju.ro nu vrea sa serveasca d-astea,
   cica e prea sulfuroasa povestea.
   (o fi fost o nepoata mai indepartata….)

 4. Domnu ministru Punctul 8 de la Timisoara cat de mult l-ati promovat si sustinut dvs?
  Pe Basescu Traian l-ati sprijinit pentru ca era un lider democrat sau un autoritar pur sange dar care „iubea” la pahar Democratia?
  Ati contribuit la sporirea puterii Securiste adica a serviciilor din Romania si astfel s-a facut un deserviciu Democratiei ?

  Domnu Ministru, dictatorii veritabili Erdogan si Putin sunt mai dedicati cauzei tarii si poporului din care fac parte comparativ cu Democratii Autoritari Neocons de pe la DC si din alte nuclee de putere cu planuri perfide pentru omenire? Dar Soros este Democrat convins in actiunile sale planetare sau Dictator neasumat in planurile sale infiltrate in multe state?

  Un mesaj si pentru Servicii: lasati voi analizele de filosofie politica prin sagetile voastre asumate mai bine Respectati Fisa Postului si Aparati Tara, nu doar sa executati ce ordona Pasa de la Poarta DC sau BXL!

 5. Terminati,ma ,cu prostiile.Taranii din 1907 s-au rasculat de foame,saracie crunta si disperare.Astia din vremurile prezente fac greva fiindca nu stiu daca isi vor permite sa plece la vara in Dubai si Thailanda.Stau si ma uit cum cretini de mai sus care nu au citit o carte la viata lor judeca acei oameni nenorociti de saracie si o dau conform genei securiste pe care o au in balariile conspiratiilor de tot felul.Am avut privilegiul sa fiu destul de mare si constient sa apuc marturiile bunicilor mei nascuti in 1888 si 1890 despre1907 si primul razboi mondial.Sunteti prostiti de cacatul numit Internet si habar n-aveti despre ce vorbiti.Dezgropati-va stramosii,prostilor,dar ei nu mai pot sa vorbeasca.Vai de capul vostru de imbecili.

  • de cretin căcat pe el şi de incult plin de ifose de idiot, de prost de bubuiue dar închipuit şi plin de băşini de prost în cap.

  • Pi*da mă-tii face grevă dacă nu se duce la vara în Dubai şi în Thailanda, şi nu te mai lasă s-o lingi în *ur.

  • Faci pe prostul, Sifiliticule, nu-i aşa? Te faci că nu pricepi ce se spune argumentat, tot ca să-ţi verşi borâtura şi ura înnăscute pline de venin bolnav de avorton.
   Eşti iudeo-comunist, şobolane?
   Te prefaci a fii român, furând numele unuia mare (Liviu Rebreanu) ca să cultivi ura inter-românească, să pui românii contra românilor şi să se creadă că armata română ar fi masacrat ţăranii români la Galaţi.’
   Răscoala țărănească din 1907 a isbucnit în februarie, în Botoșani, din cauza arendaşilor evrei Ficher, care arendau 75% din pământul arabil din trei județe din Moldova (așa-numita zonă „Fischerland”)
   Revolta comunistă de la Galaţi a fost ulterior, în 11 martie 1907.
   Dar era ţăran vreunul din cei împuşcaţi la galaţi? Nu, pentru că erau agitatori revoluţionari comunişti (Spiru Petrea „Plăcintaru“, Arsenie Grosu, Nicolae Chiriţă) din porturi şi periferii, struniţi de presa iudeo-comunistă refugiată acolo din Rusia de frica ţarului, care le înfrânsese prima revoluţie comunistă din 1906. Tot atunci a căzut răpus de gloanţe – aşa cum specifica prefectul Ciuntu, într-un raport – „un dezertor rus care fusese autorizat a sta la ţară şi care făcea propagandă”. Acel „rus“ era un iudeo-comunist care a fugit din Rusia, căci nu le-a reuşit revoluţia acolo.
   Spiru Petrea Plăcintaru a fost organizatorul şi conducătorul revoltei din Galaţi din 1907. Nu era ţaran, ci „ un activist socialist care muncea în Portul Galaţi şi care a încercat să facă un profit de imagine pe seama revoltei ţăranilor“.
   În spate era presa locală comunistă, în frunte cu ziarul „Dezrobirea“, produsă cu bani din afară, de la mişcarea comunistă, şi răspândită de nişte iudeo-comunişti de-ai lui Solomon Katz (care-şi românizase numele ca Dogrogeanu Gherea), refugiat din imperiul ţarist unde a încercat să facă comunism, din Ucraina de azi, de fapt, fiind evreu ucrainean (ca şi Zelensky de azi).
   La centru, răscoala şi revoltele din 1907 erau susţinute prin agitatori și propagandă de ziarele „socialiste“ (comuniste) de proprietate evreiască Dimineaţa şi Adevărul, difuzate din Bucureşti, care umflau şi exagerau situaţiile dramatice, pentru a declanşa în România revoluţia iudeo-comunistă, ceea ce avea să reuşească peste câţiva ani în Rusia şi Ungaria.
   -.&.-
   Cristian Racovski însuși, „șeful din umbră al activităților socialiste antiromânești“, pe numele său real Krăstio Stancev, membru al Partidului Bolșevic din Rusia, a recunoscut într-o autobiografie că răscoala din 1907 din România s-a produs sub influența de netăgăduit a mișcărilor similare din Rusia.
   Revoluționar de profesie și beneficiar al toleranței politice de la noi, Racovski nu a încetat nici o clipă, să organizeze structuri antistatale pe teritoriul României, ca urmare a ordinelor primite de la iudeo-comuniştii bolşevici Lenin și Troțki.
   Ei plănuiseră declanșarea unei revoluții pe spații largi europene și, la nivel european, vedeau o legătură strânsă între provocarea mișcărilor anarhiste pe care le aveau în vedere pentru Rusia și cele din statele vecine.
   De fapt, în 1905, în Rusia chiar avusese loc o încercare de revoluție care fusese însă înăbușită de regimul țarist, iar o bună parte dintre activiștii care puseseră la cale acea revoltă eșuată se refugiaseră în zonele estice ale țării noastre, exact în zonele din care aveau să apară primele scântei ale răzmeriței din 1907.
   Lucru cu atât mai clar cu cât, în anul 1906, o grupare condusă, din umbră, de către același Cristian Racovski a încercat să introducă în țară, prin Dobrogea, circa 50.000 de puști, transportul respectiv fiind însă capturat de autoritățile românești.

  • Adevăr ai grăit. Există niște indivizi care vor să rescrie istoria după interesele lor meschine. Conform teoriei lor, țăranii de la 1907 nu erau români storși de muncă și disperați de foame ci niște evrei comuniști. Realitatea este că țăranii s-au răsculat tocmai din cauza arendașilor, dintre care mulți erau etnici evrei. Așa a fost și cu grevele din 1933, când muncitorii chiar se săturaseră de mizerie iar guvernul PNT a pus mitralierele pe ei. Chiar dacă erau instigați de comuniști, dintre care majoritatea erau evrei, muncitorii români aveau dreptate să facă grevă. Despre greva actuală a profesorilor ai dreptate, Singurii care aveau nevoie de o mărire salarială erau profesorii debutanți.

   • răstălmeceşti totul, făcând pe nisnaiul, ca o pramatie bolnavă numită Militaru, un ipochimen.
    Nimeni n-a zis ca ţăranii erau evrei, niciodată, boule sinistru, nenorocitule mizerabil, jigodia dracului.
    Dar la Galaţi aceia nu erau ţărani, iar acolo nu a fost un masacru, cum vrea să spună falsa istorie comunistă.
    Scărba dracului ce eşti, n-am zis eu ca singurii care aveau nevoie de o mărire salarială erau profesorii debutanți, ci tu le răsuceşti în fel şi chip, ca un diavol.
    Insinuezi mereu ca o târâtură ce eşti, vierme.

 6. esti sub acoperire, diversionistule?

 7. Bre, Inpolitics, e tare infect forumul asta. Sudalma si insulta grosiera tin loc de argument. Rascoala din 1907 a fost facuta de taranii romani. Au fost influiente dinspre Rusia dar asta s-a mai intamplat si cu alte
  evenimente cu influente externe dinspre vest. Sau alea nu se pun.

  • Răstălmaceşti contrazicerile împotriva minciunii spuse aici, jigodie bolnavă de securism.
   Ceea ce s-a spus în istorie de către comunişti şi de urmaşii lor (precum primul postator pervers, un Militaru) ca „masacru” despre 1907, a avut loc la Galati in 11 martie, fiind de fapt altceva, fiind o revoltă de lupen proletariat condusă din umbră de iudeo-comunişti fugiţi din Rusia şi refugiaţi în România, care au vrut să profite de răscoala ţăranilor din februarie 1907 şi să pună de o revoluţie comunistă.
   Haleşti maro, îndopatule infect de rahaturi cu perje, care chiar tu ai făcut toate postările diversioniste şi eşti numai o prefăcătorie perversă bolnavă.

  • „Printre factorii cu potențial perturbator se aflau atât manifestațiile studenților evrei din Capitală care „trimit un salut neamului nenorocit în aceste zile de suferință și deznădejde”*
   (Arhivele Naționale Istorice Centrale, fond Brătianu, familial, Dosar nr. 369/1907, f. 1. – după revista Historia, articloul „Ion I.C. Brătianu și răscoala din anul 1907“)
   Mulţi dintre cei împuşcaţi prin ţară erau instigatori infiltraţi şi nu ţărani,
   In marea sa naivitate, Iorga scrisese: „Dumnezeu sa-i ierte pe cei patru terani impuscati in orasul romanesc Botosani de oastea romaneasca in ziua de 5 martie 1907”, fara sa stie ca teranii erau cam lipoveni si ca au murit strigand „Inainte, ca vin rusii!”.
   Investigatia a descoperit ca membrii acestei organizatii, identificata cand cu numele rusesc Rumunski Norod ( codificat cu initialele R.N.), cand cu cel de Neamul Romanesc (N.R.), erau invatatori, primari, avocati si preoti.
   La 16 aprilie, Tribunalul Ilfov se afla in posesia unor legitimatii si documente secrete ale organizatiei R.N. si ii cerea ministrului de Interne sa largeasca cercetarea: „Avem onoare a va ruga sa binevoiti a dispoza sa se faca cercetari in tara prin prefecturile respective, daca in vreun judet s-au mai gasit apeluri si carti de membru ale societatii secrete R.N., precum si daca vreun preot sau invatator a luat parte directa si activa la miscarile taranesti sau ca instigator, intrucat apelurile numitei societati secrete se adreseaza mai mult preotilor si invatatorilor, comunicandu-ne rezultatul, fiind necesar instructiunei”.

   In final, sa privim cateva date statistice. Din totalul taranimii romane, au participat la rascoala 1,5 – 1,8%. Cu exceptia judetelor din Oltenia, in nici un alt judet nu s-au rasculat in medie mai mult de 500 de oameni. Cifra de 11.000 de morti este o fantezie a presei socialiste.

   Cel mai mare „masacru” din Moldova, de exemplu, s-a produs la Galati, unde Ion Antonescu, viitorul maresal, a omorat 14 oameni si a ranit alti noua.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998