CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vasile Blaga isi cauta obiectul muncii

0 comentarii / 1453 vizualizări / 4 februarie 2012

In timp ce Mircea Geoana regreta ca i-a determinat pe liderii USL sa-l puna pe liber de la presedintia Senatului si, daca ar putea, ar intoarce timpul cu cheia inapoi, Vasile Blaga regreta ca a venit. Pentru el, instalarea la conducerea Senatului, atat de mult trambitata si atat de mult aplaudata de catre partizanii puterii, s-a dovedit a fi o capcana. Pentru ca, iata, la scurt timp de la numire, domnul Vasile Blaga este lipsit de obiectul muncii. Senatul nu mai functioneaza. E ca si cand nu mai exista. Iar functia sa a devenit simbolica.
Daca parlamentarii opozitiei ar trebui sa nu mai primeasca o serie de drepturi, pentru ca nu mai participa la sedintele celor doua Camere, aceeasi regula ar trebui sa se aplice de indata si in cazul parlamentarilor coalitiei. Cel putin in ceea ce-i priveste pe senatori. Dar nu numai.
Daca Senatul nu mai functioneaza, nu mai functioneaza pentru nimeni. Nici pentru opozitie si nici pentru putere. In consecinta, in final, ei trebuie sa se bucure de acelasi tratament. In frunte cu domnul Vasile Blaga, presedintele Senatului si cel de-al doilea om in stat sub regimul Traian Basescu. Atat timp cat Verestoy Attila, supus unui grav traumatism, o tripla fractura la picior, este in imposibilitate de a se deplasa la Casa Poporului, Senatul este si el pe butuci. Chiar daca vor sa recunoasca acest lucru, chiar daca nu vor, reprezentantii coalitiei se afla si ei in vacanta, alaturi de cei ai opozitiei.
In buna masura, situatia in care se gaseste domnul Vasile Blaga impreuna cu senatorii puterii se aseamana cu starea de lucruri din Camera Deputatilor. Chiar daca acolo inca puterea mai detine o majoritate, proiectele de lege sau cea mai mare parte a acestora nu mai pot trece prin comisii. Din simplul motiv ca absenta parlamentarilor opozitiei priveaza cele mai multe dintre comisii de cvorumul necesar dezbaterii actelor normative. In cazul altor comisii, aproape jumatate dintre ele, nu mai este posibil mecanimsul de convocare, intrucat presedintii acestora, care au acest privilegiu, sunt parlamentari ai opozitiei aflati in greva.
Ce rezulta din tabloul pe care l-am schitat mai sus? In linii mari, faptul ca activitatea Parlamentului este paralizata. O situatie grava. Si este principalul motiv pentru care partenerii nostri din Uniunea Europeana, presa, opinie publica si politicieni s-au sesizat. Si tot principalul motiv pentru care Presedintele Traian Basescu incearca sa puna in discutie la Cotroceni aceasta situatie.
Boicoteaza opozitia democratia de la Bucuresti? In aparenta, raspunsul poate fi afirmativ. De ce? Pentru ca, daca nu mai functioneaza cum trebuie Parlamentul, nu mai functioneaza democratia. In realitate, raspunsul este diferit. Si suna cam asa: democratia de la Bucuresti nu mai functiona de mult, intrucat puterea legislativa, adica Parlamentul, a fost trecut sub controlul puterii executive care, la randul ei, intr-un mod la fel de anticonstitutional, a fost trecuta sub controlul institutiei prezidentiale. A trecut mult timp de cand Parlamentul nu mai legifera, ci doar cautiona, prin existenta si prin actul de prezenta, mecanismul de decretare instituit de regimul Traian Basescu.
Cu alte cuvinte, legile erau date sub dictat. Fie sub dictatul ordonantelor de urgenta, fie sub dictatul asumarilor de raspundere, fie sub dictatul masinii de vot a coalitiei, atat de implacabile incat niciun amendament al opozitiei nu era adjudecat.
Asa ca si Vasile Blaga si senatorii puterii dar si deputatii puterii sunt in cautarea obiectului muncii. La fel cum, in curand, va fi si premierul Emil Boc. Probabil in cateva zile. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998