CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vinovații de atentat

0 comentarii / 1870 vizualizări / 21 mai 2015

În urmă cu douăzeci şi cinci de ani, un binom a întors cheia istoriei. Și a întârziat drumul României către democrație. Alegerea lui Ion Iliescu, la primul scrutin considerat legitim, s-a dovedit a fi o pierdere ireparabilă. Cum a funcționat atunci mașinăria? Și cum s-a transformat ea între timp?
O majoritate zdrobitoare, acum un sfert de veac, a optat pentru ca un personaj politic bine cusut la școală comunismului autohton, dar și cea a Moscovei, unde și-a făcut studiile superioare, să fie pus în fruntea României. A fost să fie Ion Iliescu. Nu m-am numărat printre cei care l-au votat. Dimpotrivă. Astăzi, după ce este limpede că nu prea mai au cum să iasă la iveală mari secrete ale unei conjurații mondiale, care ar fi împiedicat, vezi Doamne, deplasarea rapidă a României către spațiul ei firesc, cel democratic, se poate spune că opțiunea pentru Ion Iliescu a fost o mare greșeală istorică. Dar poate fi ea imputată, pur și simplu, milioanelor de cetățeni care l-au votat, crezând că așa e bine?
Categoric nu. Aceștia oameni au fost, fie în necunoștință de cauză, fie induși, în mod grosolan, în eroare. Ei au devenit, de altfel, alături de cei care nu l-au votat pe Iliescu, victimele unui sistem. Aș spune eu, victimele unui binom.
Ca și acum, mai ales în urmă cu douăzeci şi cinci de ani, în interiorul României a funcționat ceea ce se numește o eminență cenușie. O autoritate din umbră. Ea poate fi un om sau un mecanism. Alcătuit, însă, tot din persoane. Acest mecanism, fără a există – pentru că nu avem vreo conjurație internațională – a manevrat opinia publică în așa fel încât, a putut fi asigurată o prelungire, în formă mai sofisticată, mai adecvată momentului, a regimului comunist, sub forma unei relative democrații.
Misiunea asumată și, în mare măsură, autoasumată a lui Ion Iliescu a fost aceea de a asigura perpetuarea la putere – la puterea politică, economică și ideologică – a vechii trupe, prin intermediul eșaloanelor doi și trei. Din Partidul Comunist, din UTC, din justiție, din sindicate și chiar din presă. Operațiune pe deplin reușită. Întreaga putere le-a revenit unor oameni numai și numai după ce aceştia au trecut prin sita „emanaţiilor”.
Dar Ion Iliescu nu ar fi putut niciodată singur să câștige puterea. Să ne amintim foarte pe scurt. La Ministerul Apărării, care înghițise temporar Securitatea, a fost plasat, în frunte, generalul Nicolae Militaru, documentat, prin flagrant, drept agent GRU, adică al Serviciul Secret al Armatei Sovietice. Acesta a plasat o serie de ofițeri de securitate în straturile de conducere ale armatei, i-a epurat pe cei care acționaseră împotriva Uniunii Sovietice și, apoi, a asigurat o infuzie de securiști, triați în două structuri esențiale ale serviciilor de informaţii, care atunci erau create. Serviciul Secret al Ministerului de Interne și, mai ales, SRI. Încă din ianuarie 1990, aceste structuri erau create cu o mare viteză, cea a Ministerului de Interne intervenind deja, în mod brutal, în viața politică și publică. Cea de a doua, SRI, funcționând din ce în ce mai coerent, în mod clandestin, în interiorul Ministerului Turismului, în spatele unei firme pe care scria „Comisia Ecologică”. Acolo, Virgil Măgureanu făcea recrutări masive și începea să împartă responsabilități și recompense.
Asemenea structuri au fost vitale și pentru victoria în alegeri a lui Ion Iliescu, binomul alcătuit de reprezentanți ai serviciilor secrete și responsabili politici, unul avându-l la vârf pe Măgureanu, celălalt pe Ion Iliescu, a funcționat din ce în ce mai bine și a reținut, mulți ani, România – ani esențiali – de la drumul acestui stat către o democrație consolidată. Un binom care, în mod straniu, încă funcționează. De astă dată, peste capul președinției. Iar dacă lucrurile vor continua astfel, președinția rămâne doar o instituție decorativă. În ciudă Constituției. Este un atentat la democrație, în formă continuată. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998