CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Vocea Rusiei” face misto de unionism: cainii moldoveni, dresati sa inteleaga romaneste

0 comentarii / 2467 vizualizări / 22 august 2013

Curtea Constituţională din Republica Moldova ar putea decide luna viitoare dacă limba moldovenească va fi înlocuită cu limba română în Constituţia ţării. Un prilej pentru postul moscovit de radio ”Vocea Rusiei” să ia, străveziu, operațiunea peste picior prin intermediul unui material postat ieri pe site, în care se dezbate așa-zisa problemăa cîinilor moldoveni dresați de aici înainte să primească doar comenzi în românește.

”În Moldova, câinii de serviciu trebuie să înţeleagă o singură limbă – limba română. O lege în acest sens a fost aprobată de Guvern în baza unui acord semnat între Ministerele Afacerilor Interne din Moldova şi România. Legea are în vedere doar câinii aflaţi în slujba statului” relatează Vocea Rusiei.

”Specialiştii afirmă că este practic imposibil ca patrupezii dresaţi într-o limbă să mai poată fi învăţaţi să reacţioneze la comenzi în altă limbă. „Sistemul nervos la câine se întăreşte mai bine la vârsta de un an. Dacă a fost dresat într-o limbă, el şi-a format reflexele în limba în care a fost instruit. Dacă încerci să i te adresezi în altă limbă, el nu va înţelege nimic”, spune Ghennadi Bivol, inspector chinolog superior.
Pe de o parte, specialiştii salută decizia de a trece la o singură limbă de dresare a câinilor de serviciu. De exemplu, în timpul căutării drogurilor, poliţiştilor le este greu să se orienteze rapid în ce limbă să dea comanda patrupezilor. Însă, pe de altă parte, au apărut numeroase probleme. De exemplu, chinologii nu au cărţi de specialitate în limba română. Leonid Belâi, directorul Centrului Chinologic, declară următoarele: „La noi în ţară este imposibil de procurat cărţi în limba română. Mai mult: nici în România nu există astfel de cărţi! Este o problemă foarte mare, deoarece nu ne putem dezvolta fără o literatură de specialitate”.

Apropo, din cauza lipsei de cărţi de specialitate, în România câinii sunt dresaţi să îndeplinească comenzile nu în limba română, ci în franceză sau germană. De ce pentru câinii moldoveni s-a ales limba română rămâne o taină pentru specialişti” mai spune postul moscovit. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998