CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Voiculescu e condamnat. Ce urmeaza?

0 comentarii / 1615 vizualizări / 27 septembrie 2013

Implicațiile condamnării de ieri a lui Dan Voiculescu sunt uriașe, chiar dacă e vorba doar de prima instanță. Ca și alții înaintea lui (Becali, Fenechiu, Năstase), liderul conservator abia acum începe să înțeleagă că nu e de glumă după ce a sperat, pînă în ultima clipă, într-o achitare. Ce ar putea urma după acest moment spectaculos, de-a dreptul istoric, vom încerca să deslușim în rîndurile care urmează.

Afaceristul Dan Voiculescu.
Pentru businessul lui, și așa greu încercat de criză, lovitura de ieri anunță vremuri grele. Mai ales pentru trustul de presă. Dacă anul trecut, aflat la putere, trustul mogulului era nevoit să forțeze nota – nu spunem să șantajeze, deocamdată – în relațiile cu furnizorii potențiali de publicitate, înseamnă că nu stătea deloc pe roze.
Cîteva zeci de milioane de euro care i-ar fi confiscați ar putea băga parte din imperiul familiei în faliment. În plus, alte companii nu se mai tem, de acum, să cedeze în fața unor eventuale amenințări și să ofere publicitate. Una peste alta, o lovitură extrem de grea chiar fără a fi vorba, cum s-a vehiculat ieri, de confiscarea unui miliard de euro.

Omul Dan Voiculescu.
Sentința de ieri, dacă e păstrată sau chiar agravată, lovește teribil și în Voiculescu, omul. Încep socotelile și nu sunt optimiste: perspectiva de a ieși din pușcărie la 73 de ani nu e roză, plus că mai există și alte procese pe rol. Familist convins, liderul PC se va vedea rupt peste noapte de cei dragi, soție tînără, copil minor, cele două fete mari și nepoții de rigoare, urmînd să îi vadă, de acum, doar la vorbitor. Drama similară a lui Gigi Becali e încă în derulare, prea proaspătă pentru a putea fi ignorată.
În plus, profesorul universitar doctor Voiculescu se va vedea exclus umilitor de la catedră, precum Adrian Năstase, și ar putea pierde și calitatea de membru în anumite mari organisme profesionale.

Politicianul Dan Voiculescu.
Aici, lovitura e devastatoare, pur și simplu, și va avea efecte încă și mai mari decît la alții, din motive aparte. Judecătorii au avut grijă să îi interzică pentru 5+3 ani dreptul de a face politică, ceea ce înseamnă că dacă liderul PC revine, cum a promis ieri, o va face nu mult înaintea vîrstei de 80 de ani. Cum nu toată lumea e Adenauer sau Iliescu, putem vorbi, mai degrabă, de marele final.
Ciudățenia e că menținerea sentinței va băga în corzi, zdravăn, și Partidul Conservator, asta pentru că avem de a face cu singura formațiune din lume, probabil, al cărei statut conține un nume de persoană. Ați ghicit al cui.
Se știe că, acum cîțiva ani, liderul PC a decis să simuleze o tragere pe dreapta pentru ca multele controverse din jurul persoanei sale să nu afecteze formațiunea de el înființată și în care și-a pus mari speranțe, de-a lungul timpului. Pentru asta, a promovat ca lideri figuri anonime, precum Daniela Popa ori Daniel Constantin, în spatele lor urmînd ca tot el să tragă sforile. Totuși, Voiculescu a dovedit că nici în figuri de paie nu are încredere, poate unde a și fost trădat politic de prea multe ori de proprii oameni, drept pentru care a luat niște măsuri halucinante de asigurare.
Concret, el și-a înființat funcția de președinte fondator – nu onorific, atenție! – și a stabilit apoi că membrii de partid sunt de două feluri: fondatori și membri simpli, la care se adaugă obișnuiții membri onorifici, specifici și celorlalte formațiuni.
Așa cum reiese indirect din statutul PC, membrii fondatori sunt superiori celor simpli, iar președintele fondator este menționat peste tot ÎNAINTEA președintelui de facto, stabilind, din nou, o ierarhie aiuritoare, fără echivalent la alte partide.

Iată ce se scrie, negru pe alb, în statutul PC:
”Art. 83 – (1) Preşedintele Fondator este Domnul Dan Voiculescu. Presedintele Fondator este garant al unităţii şi al păstrării valorilor constitutive ale Partidului Conservator; (2) Presedintele Fondator are rol de mediator in cazul eventualelor conflicte aparute intre membrii conducerii partidului si care, in mod exceptional, nu au putut fi solutionate de Comisia de Etica, Litigii si Petitii, decizia sa fiind definitiva. Presedintele Fondator acorda titlul de membru de onoare al partidului, la propunerea Biroului Politic; (3) Preşedintele Fondator este ajutat de Consiliul de Onoare pentru îndeplinirea responsabilităţilor sale; Art. 84 – Preşedintele Fondator este membru al Consiliului Naţional si poate participa la sedintele Biroului Politic şi ale Biroului Executiv Central”.

Urmare a acestui fapt, subliniem din nou, neîntîlnit în vreun alt statut, nici măcar la PRM, dacă Voiculescu rămîne condamnat definitiv cu pierderea drepturilor electorale și nevoit, conform legii partidelor, să renunțe la calitatea de membru de partid, PC va fi obligat să facă un congres pentru modificarea statutului, să elimine numele ”Dan Voiculescu” din el și să permită altcuiva să dețină respectivele atribuții.

Alt impact politic major va fi la adresa USL. Dacă, pînă la finele acestui an, instanța are timp să redacteze motivația sentinței de ieri, e de așteptat ca cele două apeluri la care are dreptul condamnatul să se deruleze pe parcursul anului viitor.
Am pune pariu că verdictul final va sosi în preajma campaniei electorale pentru prezidențiale, ceea ce ar crea o solidă temă de atac adversarilor candidatului prezidențial al USL. Chiar și o condamnare în primă instanță constituie un balast moral greu pentru Crin Antonescu, al cărui mare susținător este Voiculescu, iar liderul PNL nu va putea evita la infinit asumarea unei poziții vizavi de decizia de ieri. Cu cît o va da mai ”pe după plop”, cu atît mai mult va avea de pierdut.
Voiculescu are, încă, dreptul la prezumția de nevinovăție, pînă la sentința finală, dar una sever ciuntită, pentru că aceeași prezumție, sau, mai corect să-i spunem, de bună credință, planează și asupra instanței care l-a condamnat. Iar liderii USL nu au cum să facă total abstracție de ea.
Cum Victor Ponta dă semne de mai multă vreme că nu îl mai înghite pe mogul, e de așteptat ca verdictul de ieri să grăbească disoluția USL.

Mogulul Dan Voiculescu.
Deși calitatea de mogul al presei e, oarecum, la pachet cu cea de afacerist, e nevoie de o tratare separată, totuși, de economicul pur. Asta, pentru că numai naivii ar mai putea crede că sentința contra lui Voiculescu nu are nicio legătură cu activitatea Antenelor. Asta nu înseamnă că, automat, el ar fi nevinovat de acuzațiile din dosarul ICL. Dar, e greu să nu remarci că, prin decizia de ieri, se închide cercul celor trei mari moguli care și-au declarat război cu Traian Băsescu, la jumătatea anilor 2000, și au sfîrșit, toți, prin a fi îngenuncheați.
Din trusturile mărețe de presă ale lui Dinu Patriciu și Sorin Vîntu, de odinioară, s-a cam ales praful. Televiziuni trecute din mînă în mînă, înhămate la alte căruțe politice, falimentare, scindate, gazete cîndva glorioase reduse la statutul de fițuici fără dinți, printate în cîteva exemplare sau refugiate strict în on-line, radiouri închise, iată bilanțul unor bătălii soldate cu închisoarea ori cu o capitulare umilă din partea adversarilor președintelui.

Voiculescu, ultimul mohican, încă promite, cu voce moale, că nu se va lăsa și ”va reveni”. Probabil nu-l mai crede nici Gîdea.
Marea întrebare este dacă, în anul care urmează, mogulul Dan Voiculescu va încerca să joace ultima mare carte: predarea necondiționată, cu arme mediatice și bagaje, taberei învingătorului, în speranța unei clemențe. Dacă așa se va întîmpla, probabil efectele vor fi vizibile în numai cîteva săptămîni. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998