CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Vom avea un nou bucluc?

0 comentarii / 1214 vizualizări / 28 mai 2013

USL a rezistat unei unde seismice. Si are toate sansele sa iasa intarita. Evident, prin actualizarea unor intelegeri stipulate in protocolul de colaborare. Dar, conditia stabilitatii USL depinde, cred eu, de intelegerea, de catre toti partenerii, a unor valori constitutionale pe care PNL tocmai si le-a asumat printr-o rezolutie politica. Rezolutia cuprinzand „viziunea PNL in privinta revizuirii Constitutiei Romaniei”. Si, ma gandesc, in primul rand, la capitolul vizand realizarea deplina si efectiva a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului. Despre ce este vorba? De ce traducerea, in viitoarea Constitutie, a ceea ce inseamna drepturi si libertati fundamentale ii poate deranja pe unii? Si cine sunt acestia? Generic putem vorbi de „sistem”. Sistemul coordonat de unii exponenti ai serviciilor secrete.

Cand vorbim despre libertati economice si ne gandim la drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului, este de presupus ca, in primul rand, avem in vedere egalitatea de sanse. Intre indivizi si societati comerciale. Aha! Pai asta nu inseamna cumva, ca un ofiter acoperit ia salarii din doua parti si are sansa astfel, de a incasa mai multi bani in comparatie cu un cetatean obisnuit care depune acelasi efort in parametrii calitativi identici? Asta nu inseamna oare, ca toate societatile comerciale din Romania trebuie sa respecte aceleasi legi? Si ca toate trebuie sa participe cu sanse egale la competitia care are loc? Asta nu inseamna oare, o piata concurentiala corecta? Si atunci unde vor mai avea loc, sub noua Constitutie, societatile acoperite detinute de serviciile secrete care au dobandit in anii 2000 girul legal pentru a functiona? Pentru a face loc acestui principiu asumat de PNL, in ceea ce priveste noua Constitutie, nu cumva, cat se poate de repede, aceste societati acoperite trebuie interzise prin lege?

O alta cerinta obligatorie vizeaza dreptul la aparare in justitie si principiul egalitatii de arme intre acuzare si aparare. Din nou: aha! Asta nu inseamna oare ca, sub toate aspectele, procurorul trebuie sa fie egal cu aparatorul, beneficiind de acelasi statut, iar arbitrul trebuie sa fie intotdeauna numai si numai judecatorul? Daca vrem ca acest principiu din rezolutie sa nu ramana litera moarta, va trebui sa ne luptam noi, liberalii, pentru cuvenitele modificari legislative. Simplul enunt in viitoarea Constitutie nu asigura de la sine egalitatea de arme intre acuzare si aparare.

Si, in fine, numai la acest capitol mai este prevazuta o rezolutie: dreptul la viata privata si secretul corespondentei. Aha! – pentru a treia oara. Asta inseamna ca nici serviciile secrete, nici DNA, nici ceilalti procurori care nu sunt de la DNA nu vor putea utiliza, fara serioase si temeinice bariere legislative, instrumentele prin care cotrobaie astazi in viata privata si in tot ceea ce inseamna corespondenta, inclusiv prin intermediul telefonului ori computerului. Daca noua Constitutie va contine o asemenea garantie si daca vom avea legi care sa o infaptuiasca, atunci, in mod obligatoriu, orice incalcare a dreptului la viata privata ori a secretului corespondentei va trebui sanctionata exemplar. Asa cum nu s-a mai intamplat in Romania de vreo optzeci de ani incoace.

Am dat doar trei exemple, alese dintre multe altele, care impreuna contureaza viziunea PNL asupra viitoarei Constitutii. Si nu am intrat in prea multe detalii. Dar, atat cat am intrat, este, cred, evident pentru toata lumea ca in interiorul USL, pentru a savarsi o asemenea reforma, va trebui sa existe unitate. Si vointa politica. Si lipsa de duplicitate.

Altfel vom avea un nou bucluc. Care de aceasta data ar putea sa aiba o magnitudine mult mai mare. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998