WikiLeaks realiniaza planetele
0 comentarii / 1469 vizualizări / 8 decembrie 2010
Nu ma grabesc sa-i dau dreptate lui Julian Assange si nici Statelor Unite. Fiecare are dreptatea lui, iar viitorul va decide unde este dreptatea mai mare. In schimb, nu pot sa-mi reprim tentatia de a analiza consecintele pe termen mediu si lung. De aici afirmatia din titlu, conform careia WikiLeaks genereaza miscari tectonice si, in final, poate determina realinierea planetelor, ma refer la politicile globale.
China, care nu mai este doar un mare jucator, ci este o superputere la nivel global, intrucat nu-i mai lipseste mult pentru a depasi economic Statele Unite, a declarat ieri, prin cei mai autorizati reprezentanti ai ei, ca nu sunt dusmani, dar nici prieteni cu Statele Unite. Si ca spera ca dezvaluirile viitoare WikiLeaks sa nu dauneze grav relatiilor cu Washington. Dar, deja au daunat. In ciuda faptului ca, pana acum, din cele peste un sfert de milion de documente au fost oferite publicului larg doar cateva si, daca nu ma insel, unul singur in care autoritatile americane incrimineaza politica de la Beijing. Ce va urma, s-ar putea sa genereze un tsunami. In ciuda faptului ca America are o nevoie vitala in acest moment de China, atat sub aspect economic, cat si din punctul de vedere al colaborarii politice, dar si China se sprijina, in buna masura, economic si politic de cooperarea cu Statele Unite. Alaturi este India. Care are o economie atat de emergenta, incat, in ciuda cresterilor spectaculoase ale Chinei, nu este deloc exclus sa o ajunga in 10 ani. India si China, luate impreuna, reprezinta o uriasa forta. Din toate punctele de vedere. In viitor, o alianta intre cele doua puteri va putea crea o hiperputere mondiala. Pur si simplu, o axa in jurul careia sa se miste planeta. Ce se va intampla daca documentele WikiLeaks vor afecta major relatiile Statelor Unite cu India?
Dar surprizele nu vin doar din aceasta parte a lumii. Informatiile detinute de Statele Unite despre Turcia si politica acesteia la Marea Neagra pot deveni explozive pentru Ankara, atunci cand vor fi date publicitatii. Din nou, relatiile Americii cu un alt stat, care in prezent cunoaste o dezvoltare rapida, chiar spectaculoasa, stau pe un butoi de pulbere. A venit un semnal surprinzator din Australia. Statul al carui cetatean este Assange. Este un mesaj de condamnare a Statelor Unite in aceasta afacere. Este o miscare neasteptata. Care si ea va produce consecinte. Dar ce se va intampla atunci cand vor fi mai grav afectate, decat pana acum, prin publicarea altor documente, relatiile SUA cu partenerii din Europa Occidentala si cu Israelul? Nu cumva documentele ramase, imense ca numar si, probabil, extrem de consistente, vor reprezenta un fel de Watergate, care sa-l aibe drept tinta nu numai pe presedintele Barack Obama, ci insasi politica traditionala desfasurata de Statele Unite pe mapamond?
Nu stim inca nimic despre consistenta informatiilor cu caracter militar ori financiar bancar. Adevarata dinamita aici este. Pericolul unor dezvaluiri de aceasta natura este, in definitiv, infinit mai mare decat al dezvaluirilor vizand blablaul politic.
Nu exclud deloc posibilitatea ca, in curand, istoria sa iasa din pauza declansata atunci cand a cazut cortina de fier. Iar planeta sa nu mai fie unipolara. Sa devina bi sau multipolara. Daca se va intampla asa, fitilul l-a aprins WikiLeaks. (Sorin Rosca Stanescu – ww.sroscas.ro)
Comenteaza