Win/win: Călin Georgescu – scos de la Cotroceni și proptit în Palatul Victoria?
2 comentarii / 8782 vizualizări / 27 noiembrie 2024
Mîine se anunță poate cea mai fierbinte zi a ultimilor ani: CCR va trebui să decidă scoaterea sau nu a candidatului Călin Georgescu din cursa pentru Cotroceni, în care se află pe primul loc. Necazul pentru adversarii săi e că pentru el avem de a face cu o situație de tip win-win, adică va cîștiga în oricare eventualitate.
Dacă CCR decide invalidarea alegerilor și eliminarea lui Georgescu din cursă, pe modelul Șoșoacă, așa cum scriam pe 25 noiembrie, alegerile se vor repeta pe 8 decembrie, cînd ar fi trebuit să avem turul al doilea, care tur al doilea va fi abia pe 22 decembrie, în buza Crăciunului.
Problema e că CCR îl poate deturna pe Georgescu dinspre Cotroceni spre Palatul Victoria, pentru că e foarte plauzibilă ipoteza că duminică, partidul său, POT, va rupe în alegeri pe fondul furiei alegătorilor care îl susțin pe acesta.
O furie care poate propulsa suveraniștii spre cer și poate îngropa PSD, PNL și USR.
De asemenea, la repetarea alegerilor, aceeași furie populară l-ar putea trimite la Cotroceni pe George Simion, celălat suveranist rămas în cursă.
Dacă CCR, dimpotrivă, validează alegerile, tabăra grav lovită va fi cea a USR, pentru că se va fi dovedit că au făcut valuri mari fără acoperire.
În egală măsură, furia populară care s-ar declanșa în cazul eliminării lui Georgescu creează riscul unei ieșiri masive în stradă a suveraniștilor.
Nu e de mirare că pentru prima dată în istorie, CSAT a fost chemat de urgență, de pe o zi pe alta.
Teoretic, pe agenda şedinţei se află ”posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.
Doar că e cam ciudat: asemenea semnale nu pot veni decît de la SRI, care deja a anunțat recent că nu există asemenea acțiuni, iar președinția însăși a dat un comunicat asemănător.
Mai degrabă pare că ședința CSAT s-a programat în paralel cu cea a CCR pentru a se putea stabili măsuri de scoatere a poliției, jandarmeriei și armatei în stradă, pentru menținerea ordinii publice.
Dacă Iohannis a făcut acest gen unic în mandatele sale înseamnă că e foarte speriat.
Dacă premierul Marcel Ciolacu a decis azi prin OUG majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, cînd abia de mai sunt bani la buget pentru pensii, înseamnă că e foarte speriat.
Surse din mediile politice invocă sondaje din aceste zile care arată că într-o finală Georgescu-Lasconi, primul ar cîștiga cu 70-30%, adică aproape de scorul lui Ion Iliescu în mai 1990.
Aceleași surse vorbesc că 80% dintre liberali vor vota cu Georgescu, la fel 60% dintre pesediști.
Liberalul Robert Sighiartău, bunăoară, postează pe Facebook, azi, pe bani, o fotografie cu soția și cei cinci copii ai săi și cu textul ”Valorile creștine și familia nu sune negociabile”, un mesaj destul de străveziu.
Haosul pare a fi total.
În 2004, 2009, 2014, 2019 ni s-a spus că diaspora a salvat parcursul euro-atlantic al României, pusă în pericol de ”ciuma roșie” pesedistă. Acum, aceiași euro-atlantiști îl bagă în finală pe candidatul pro-rus Călin Georgescu???
Candidatura conservatorului religios și suveranist Călin Georgescu nu e contestată la CCR de către useriști ori reperiști, ci de conservatorul religios și suveranist Chris Terheș.
La Antena 3 defilează în studio tefeliști marcanți, aceiași care înjurau postul TV ”vîndut PSD” la manifestațiile din Piața Victoriei, acum cîțiva ani. Se vorbește cu lejeritate despre suspendarea sau chiar anularea alegerilor, de parcă fi vorba de coaserea unui nasture la cămașă.
Mulți nu par să înțeleagă că nu e vorba de extratereștri, cezariene, daci, H2O, misticism, Dumnezeu, ruși șamd.
E vorba de cu totul altceva, foarte grav.
Călin Georgescu este doar modul unui uriaș număr de români de a spune NU la tot ce s-a petrecut în ultimul deceniu, într-o țară cu un președinte sfidător și cvasi-absent, dar foarte costisitor, cu prim-miniștri analfabeți funcțional sau chiar pur și simplu analfabeți, cu guverne aruncînd bani pe armament aflat doar pe hîrtie, dar nu și pentru creșterea nivelului de trai al populației. Cu parlamente pur decorative, cu refugiați ucraineni ținuți în lux în timp ce românii de rînd se simt uitați.
Nu e din dragoste pentru Georgescu.
E din ură pentru toți ceilalți care s-au relaxat ani de-a rîndul la Monaco și Dubai, cu spatele la propriul popor. Și la cum stau lucrurile, acum ei chiar au motive să se teamă. (Bogdan Tiberiu Iacob)
[…] Dacă Iohannis a făcut acest gen unic în mandatele sale înseamnă că e foarte speriat. Dacă premierul Marcel Ciolacu a decis azi prin OUG majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, cînd abia de mai sunt bani la buget pentru pensii, înseamnă că e foarte speriat”, a scris el pe Inpolitics. […]
[…] „Mai degrabă pare că ședința CSAT s-a programat în paralel cu cea a CCR pentru a se putea stabili măsuri de scoatere a poliției, jandarmeriei și armatei în stradă, pentru menținerea ordinii publice”, a notat Iacob pe platforma Inpolitics. […]