CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ziua cind Justitia a ”rezolvat” magistral mega-scandalul de spionaj Black Cube

0 comentarii / 4478 vizualizări / 19 iunie 2020

Condamnarea fostului colonel SRI Daniel Dragomir la închisoare cu executare după ce luase cu suspendare la primul verdict are consecințe mult mai spectaculoase decît s-ar crede. Și nu doar pentru că fostul agent secret și soția sa – tot fostă sereistă – au dispărut imediat după sentință. Ci pentru că verdictul de ieri ”rezolvă” magistral poate cel mai fierbinte dosar al ultimilor 10 ani: scandalul Black Cube.

Daniel Dragomir, reamintim pe scurt, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de spionare în scop de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv în 2017 existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei israeliene BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida.
Scandalul a explodat în aprilie 2016 și a zguduit din temelii societatea, scena politică, serviciile, justiția, între altele și pentru că numărul imens de necunoscute a permis nenumărate speculații jurnalistice.
Povestea era de film hollywoodian, nu e de mirare că a făcut atîtea valuri la un public neobișnuit cu situații reale de spionaj la nivel înalt. Mai ales că era vorba de agenți rezerviști (sau activi) ai Mossad ai unei firme angajate inclusiv de Donald Trump, președintele SUA.
”Homeland”, ”Fauda”, ”24” țîșniseră din ecranele televizoarelor în viața adevărată, spre uimirea românilor.
Se aștepta o explozie nucleară, poate chiar cu grave consecințe diplomatice.
Numai că, ce să vezi, viteza de rezolvare a dosarului s-a dovedit invers proporțională cu dimensiunea scandalului.
Asta, și pentru că ițele duc foarte sus.
În octombrie 2018, audiat la DIICOT, Dragomir a cerut explicit anchetarea șefului SPP, Lucian Pahonțu, în prezent cel mai vechi șef de serviciu secret în funcție și supranumit ”păstrătorul secretelor prezidențiale”, și a altor șefi din serviciu.
Și mai spunea Dragomir – bombă de calibru – că întreaga operațiune Black Cube o vizase nu doar pe Kovesi, ci o listă întreagă de persoane, printre care demnitari ai statului, părți dintr-un alt dosar de renume, Microsoft.

„Nu a apărut în presă, îmi fac eu datoria să încep să informez faptul că s-au ascuns până acum informații importante publicului și anume toată echipa Microsoft a fost ținta spionajului companiei Black Cube. Lucrurile astea nimeni nu vrea să le spună și nimeni nu vrea să le explice. Toată echipa Microsoft, toți cer care au fost implicați în dosarul Microsoft s-au aflat pe această listă. Au mai existat deputați și senatori, au mai existat miniștri pe această listă spionați de către compania Black Cube. S-a preferat foarte mult să se pună ținta pe mine și să fiu eu arestat, timp în care DIICOT continuă să țină acest dosar fără să facem un lucru foarte simplu, domnule ori îl trimitem în judecată, ori îl clasăm dar hai să explicăm lumii, să nu mai păcălim lumea. Ei au considerat că eu nu voi vorbi, eu m-am hotărât să vorbesc și voi da în cursul acestei seri lista tuturor persoanelor care au fost țintă în operațiunea Black Cube pentru că Laura Codruța Kovesi nu a fost ținta în acestă operațiune, ci a fost un lucru organizat de Pahonțu și Coldea pentru a asigura renumirea ei”, declara Daniel Dragomir, conform Mediafax.

În iulie 2018, Dragomir revenea, pe Facebook, cu alte declarații fierbinți: ”Dosarul Black Cube este un etalon al statului paralel, acolo să vedeţi “înţelegeri cu evrei”, cozile de topor din interior, acoperiţii lui Coldea şi trădarea României pentru numirea lui Kovesi!”.

Lunile treceau, mega-dosarul de spionaj la nivel înalt bătea pasul pe loc, sfidînd orice norme ale bunului simț judiciar.
În ianuarie anul trecut, procurorul-șef DIICOT Felix Bănilă, își exprima speranța, după o ședință a CSM, ca dosarul „Black Cube” să fie soluționat în prima jumătate a acestui an.
„Se lucrează în acest dosar. Avem promisiuni că în cursul acestui an, eu sper ca în prima jumătate a anului acest doar să fie soluţionat”.

În februarie, revenea cu alte ”speranțe”, la conferința privind bilanțul pe 2018 al instituției:

„Dosarul Black Cube se află în curs de cercetare și sperăm că în foarte scurt timp veți avea o soluție în această cauză. Avem un inculpat. Acțiunea penală este îndreptată împotriva unui inculpat și cred că în foarte scurt timp veți avea soluția procurorului”.

Luna trecută mai aflam din presă că Dragomir a fost citat de procurorii DIICOT pentru a participa la o percheziție informatică în dosarul în care este cercetat pentru spionarea familiei lui Kovesi.
Intrați în al cincilea an de la debutul scandalului, bravii procurori români încă mai fac percheziții informatice!!

Dosarul Black Cube e o povară cumplită pentru statul român.
El a fost prezentat public drept o poveste foarte gravă de spionaj, șantaj, corupție, trădare șamd, iar victima sa trebuia să fie în primul rînd zeița anticorupției de la București, actualul procuror șef european, Laura Kovesi.
Un asemenea dosar poate fi tărăgănat un an, doi.
Trei, patru…
Cinci.
Dar nu la infinit.
Vine ziua cînd într-o formă sau alta el trebuie închis, pentru că nu poate supraviețui în fișete ca o rană vie a sistemului.

Cheia neașteptatei condamnări de ieri a lui Daniel Dragomir la aproape patru ani cu executare după ce luase în primă instanță doar un an cu suspendare(!!) ar putea sta într-o declarație explozivă, deși puțin băgată în seamă, a procurorului-șef de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, în februarie 2018. Același Horodniceanu care ne explica, la finele aceluiași an, nevoia unei a treia comisii rogatorii în Israel, pentru că procurorii ”nu aveau toate răspunsurile”.

Pe 6 februarie 2018, Horodniceanu scăpase, însă, marele porumbel, afirmînd public că 90 la sută din probatoriile din dosarul Black Cube sunt finalizate, însă dacă nu există colaborare din partea lui Dragomir, inculpat în dosar, „lucrurile se vor opri”.

„Cred ca 90 la suta din probatorii sunt finalizate, dar atat timp cat nu vom avea colaborarea unui anume inculpat din dosar, lucrurile se vor opri in acel inculpat. Probabil se va da o solutie legala, poate fi rechizitoriu, poate fi netrimiterea in judecata”

Dosarul nu s-a finalizat nici pînă azi, se știe.
Dar, începînd de ieri, se mai știe un lucru.
Anume că nu mai poate exista ”colaborare din partea unui anumit inculpat”.
Dispărut fără urmă, ieri, împreună cu soția, lucru straniu, pentru că femeia nu mergea la închisoare, iar cei doi au lăsat în țară un cămin și doi copii minori.
Parcă s-a dorit, undeva sus, să se ia toate măsurile pentru ca ancheta Black Cube să rămînă pe veci neterminată, iar dosarul să fie, probabil, clasat la un moment dat. Cu acordul familiei Dragomir, sau, poate, cu exploatarea ei în orb.

Și în felul ăsta să se încheie extrem de convenabil poate cel mai periculos capitol din politica și justiția de la noi, implicînd procurori șefi, politicieni, capi ai serviciilor, afaceriști, agenți Mossad, jurnaliști și cine mai știe cîți alții. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998