CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Zoe Petre: ”Pentru Ponta, marele risc e să cîștige președinția, nu să o piardă”

0 comentarii / 1461 vizualizări / 25 martie 2014

Fostul consilier prezidențial, istoricul Zoe Petre, comentează, într-un interviu acordat Inpolitics.ro, proiectul refacerii USL, pus pe tapet de premier, cît și motivele pentru care Victor Ponta își amînă suspect oficializarea candidaturii pentru Cotroceni. Petre mai analizează și modul în care, aflat în goană după capital politic și voturi pentru PMP, Traian Băsescu folosește drept ”carne de tun” cele mai importante probleme de politică externă, jucîndu-se ”de-a Transilvania”, în compania deloc măgulitoare a extremiștilor din Jobbik.

Inpolitics: Cum comentați discursul prezidențial centrat pe manifestațiile organizate de extremiștii din Jobbik la Tîrgu Mureș?

Zoe Petre: În decursul ultimelor săptămîni, președintele Traian Băsescu a recurs din plin la retorica naționalistă. Motivul? Suntem într-un an decisiv din punct de vedere electoral, și, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, șeful statului își centrează discursul pe tematici naționaliste pe care le amplifică în mod voit. El se află în campanie electorală pentru PMP, și încearcă să strîngă un capital de imagine. Însă, urmările acestor luări de poziție oficiale – pe care președintele le pregătește cu bună știință – sunt cît se poate de negative. În loc să fie un arbitru și un garant al stabilității naționale, Traian Băsescu transmite în societate puncte de vedere și atitudini radicale, care nu ne fac deloc bine.

Un discurs populist și versatil

De la extremiștii din Jobbik – care, la fel ca șeful statului, se află în plină campanie electorală – te poți aștepta la orice absurditate, doar asta este natura lor… Numai că, Băsescu încearcă să-și recosmetizeze imaginea în compania acestora, ceea ce nu-i deloc normal, din postura de șef de stat. Pe de altă parte, el are un discurs versatil. A intuit că, în acest context politic agitat, tematica naționalistă trezește emoții puternice în toate segmentele de electorat. Dacă obiectivele sale vor reclama o cu totul altă atitudine, nu este nicio problemă. Traian Băsescu este în stare ca, data viitoare, să adopte o poziție contrară celei exprimate în prezent, fără nici cea mai mică ezitare. Ăsta-i caracterul lui. După nouă ani, nici măcar n-ar mai trebui să ne mire!

Inpolitics: Totodată, Băsescu face declarații zilnice despre criza de la Kiev, referendumul din Crimeea, pericolul rusesc care vizează Transnistria și Republica Moldova. Rațiunea acestora este tot electorală?

Zoe Petre: Desigur! Nu cred că este întocmai bine din punct de vedere diplomatic că Băsescu vorbește atît de des – și, din nou, tot din rațiuni pur electorale –, despre pericolul rusesc care vizează Republica Moldova și, în special, fîșia Transnistria. Acestea sunt niște probleme de politică externă extrem de serioase, și nu materiale de campanie! Dar, șeful statului și-a propus să fie foarte activ în declarații. Nu a ratat nicio ocazie să comenteze situația din Crimeea, și a intrat într-o polemică acidă cu premierul Victor Ponta în ceea ce privește problematica provinciei Kosovo. La urma urmei, este foarte greu de stabilit ce trebuie și ce nu trebuie să spună un președinte de stat.

Campanie brutală pe teme externe

Pe de altă parte, stilul lui Băsescu este brutal, și nu cred că e potrivit să se exprime atît de des – printr-o puzderie de conferințe de presă organizate în prime time – pe astfel de problematici importante, care necesită seriozitate și rațiune. Ca analist, da, eu știu că este un moment foarte delicat pentru chestiunea transnistreană. E adevărat că președintele Traian Băsescu trebuie să dea niște avertismente și să transmită niște semnale politice, dar, e mai productiv ca acestea să fie date prin informarea oficialilor NATO, și a exponenților Comisiei Europene. În schimb, șeful statului folosește totul în campanie electorală.

Inpolitics: Victor Ponta a invocat, din nou, ideea refacerii USL. E un proiect realistic?

Zoe Petre: Eu cred că primul ministru se bazează pe un anumit raționament. Crin Antonescu a anunțat că își va da demisia de la conducerea PNL, dacă partidul nu obține 20% la alegerile europarlamentare. Ponta așteaptă acest moment – raționamentul PSD se bazează pe niște sondaje de opinie în care PNL nu stă deloc bine. Premierul mizează pe faptul că liberalii nu vor atinge un prag de 20%, Antonescu își va da demisia sau va fi înlăturat, iar USL va putea fi reconstruită, prin intermediul ex-premierului Călin Popescu Tăriceanu. După alegerile europarlamentare, vom vedea dacă PNL va fi în căutare de părinți adoptivi.

Inpolitics: De ce nu și-a oficializat încă Victor Ponta candidatura pentru Cotroceni?

Zoe Petre: Indiscutabil, în contextul politic actual, Ponta este candidatul perfect pentru PSD. E șef al Executivului, președinte de partid, și ocupă o poziție bună în sondaje. Dar, pentru Ponta, marele risc e să cîștige președinția, nu să o piardă. Dacă ajunge la Cotroceni, e scos din decor. Acolo, nu va putea să facă ce a făcut Traian Băsescu, tocmai pentru a demonstra că s-a schimbat ceva. Adică, Victor Ponta nu va putea fi un președinte jucător, va fi un arbitru al jocului politic. Cred că Ponta este încă indecis deoarece este infinit mai interesant să ocupi poziția de șef al Executivului, decît pe cea de președinte. (a consemnat Daniela Miclovan)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998