CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Zoe Petre: ”Sondajele care ne prezinta drept cei mai cucernici din Europa sunt dubioase”

0 comentarii / 1789 vizualizări / 6 aprilie 2010

Sondajele si analizele aruncate pe piata cu ocazia diverselor sarbatori ortodoxe, care sustin ca romanii sunt cei mai credinciosi si mai cucernici oameni din Europa, sunt cel putin dubioase in conditiile in care specialistii care fac astfel de analize nu lucreaza in folosul public ci, din contra, sunt platiti de cineva pentru a intocmi astfel de cercetari, explica istoricul si analistul politic Zoe Petre, pentru Inpolitics. Ea precizeaza ca, in cazul sarbatorilor cruciale ale ortodoxiei, cum este Pastele, unii romani “imbraca straiele credinciosului” si se duc la Biserica doar ca activitate sociala.

“Sondaje si analize dubioase”
“Nu stiu cat de serioase sunt toate sondajele care spun ca romanii reprezinta cel mai credincios si mai cucernic popor din Europa. In mediile ortodoxe, Invierea si Saptamana Patimilor sunt focarele fundamentale ale manifestarii religioase. Ce inseamnatate are asta, pentru credincios, in ansamblul vietii, este greu de spus. Tin minte ca, atunci cand eram studenta, din pricina comunistilor nu aveam voie sa ma duc la Slujba de Inviere. Si imi doream mult sa fac asta. Asa erau multi tineri. Nu stiu daca era vorba de pietate sau de atitudinea tinereasca de a nu accepta interdictiile”, spune Zoe Petre, in replica la un recent sondaj al IRES, care releva ca 81% dintre romani merg – sau pretind ca merg- regulat la biserica si alte date asemanatoare. Ea este de parere ca, in prezent, ar fi interesant de stiut care sunt predominantele comportamentului crestinului laic.

“Unii romani se duc la Biserica doar ca gest social”
“Cred ca, daca vorbim de cantitate, de numarul mare de credinciosi, interesant este portretul crestinului laic, nu al monahului. Este vorba in acest caz de oameni obisnuiti care se dau cau nu la Biserica, de niste oameni care se duc la Biserica ca act social, si nu atat ca act religios. Exista oameni care cred intr-o entitate supraumana, dar nu se duc la Biserica. Cat despre analizele si sondajele care spun ca romanii sunt cel mai credincios si mai cucernic popor din Europa, acestea sunt dubioase. Specialistii care intocmesc astfel de analize nu lucreaza in folosul poblic, ei sunt platiti pentru asa ceva. Ar fi interesant sa vedem cine plateste aceste analize”, a conchis Zoe Petre. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998