Expulzarea ”spionului” rus si disperarea lui Iohannis de a salva DGIA
3 comentarii / 5114 vizualizări / 27 aprilie 2021
Fără îndoială, România rămîne o țară haotică în care, pentru cei mai mulți dintre cetățeni, nimic nu se leagă, mai ales cînd e vorba de informații furnizate de autorități. Informații și declarații care în loc să lămurească, provoacă maximă confuzie, dar poate asta se și urmărește. Marile contradicții în chestiunea pandemiei sunt dublate de evenimente dubioase precum cele ținînd de DGIA; vedem eforturi tot mai disperate de salvare a imaginii grav afectate a instituției, iar expulzarea așa-zisului spion rus se înscrie clar în peisaj.
Am aflat ieri, brusc, că România a decis să expulzeze un diplomat rus, adjunct al atașatului militar de la ambasada Moscovei la București. Un comunicat oficial sec informează:
„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”.
În cîteva ore, începe sarabanda mediatică: varii organe de presă și influenceri de top primesc pe surse și livrează mai departe informații ”beton”, cum că expulzatul e agent al GRU, serviciul de informații al armatei ruse, că racola oficiali români pentru a afla informații din guvernul României ori despre trupele NATO etc.
Foarte interesant, bună parte din respectivele organe citează surse proprii, în timp ce altele doar lasă de înțeles asta, ceea ce schițează un tablou spectaculos: un ditamai cazul de spionaj implicînd Kremlinul devine în cîteva ore mai accesibil presei decît numele celui care ar fi amenințat-o pe Maia Morgenstern.
La fel de rapid apar și ”decriptările” deciziei MAE: un mesaj către aliați că se pot baza pe România, care nu e sat fără cîini, și unul de amenințare către Moscova, să stea în banca ei și să nu se mai lege de NATO dacă vrea să nu sufere repercusiuni din partea noastră.
Încercăm să ne oprim din rîs și să continuăm într-o notă sobră.
Care să fie explicația deranjului mediatic?
Să o luăm metodic.
Nicio sursă oficială nu a suflat vreo vorbă despre spionaj.
Cînd acesta e motivul oficial, nu se ține secret, ci e prezentat public.
În 2010, rușii au arestat un diplomat român, Gabriel Grecu, în flagrant de primire a unor informații, și l-au expulzat anunțînd explicit că a spionat, ba chiar prezentînd și filmul acțiunii.
Italia a expulzat la finele lunii trecute doi diplomați ruși anunțînd oficial că aceștia erau suspectați de spionaj.
Bulgaria a arestat, tot luna trecută, șase ruși, nu doar Parchetul bulgar ci și însuși premierul Boiko Borisov anunțînd public că aceștia erau spioni și cerînd tot public Rusiei să înceteze cu spionajul în Bulgaria. Doi dintre ei, diplomați, au fost ulterior expulzați. În septembrie anul trecut, alți doi diplomați ruși fuseseră expulzați din Bulgaria sub acuzația oficială de spionaj militar.
Exemplele pot continua cu duiumul.
Concret, cînd o țară obține probe ori indicii și expulzează diplomați străini sub acuzația de spionaj, o spune public, ca să se știe.
În România, nicio oficialitate nu l-a acuzat pe Alexey Grishaev de spionaj, s-a mulțumit să-i anunțe expulzarea și atît.
Nici nu era obligată să o facă.
Convenția de la Viena din 1961, care reglementează relații diplomatice, spune clar:
Articolul 91.
Statul acreditar poate oricînd, şi fără a trebui sa motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant ca şeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt funcţiilor sale în cadrul misiunii, după caz.
Un diplomat poate fi expulzat pentru foarte multe motive, în primul rînd pentru fapte penale, de la viol la conducere sub influența alcoolului. Neputînd fi anchetați, judecați, condamnați, grație imunității diplomatice, ei sunt doar livrați pachet țării-mamă.
Oficial, Grishaev putea să fi comis multe alte fapte sau niciuna. Convenția nu impune motive obiective pentru expulzare. Nu știm oficial nici că era agent al GRU, putînd fi, teoretic, un militar de la orice altă armă. Dacă ar fi fost agent deplin acoperit al serviciului rus, nu ar fi știut asta cu precizie nici mari oficiali ruși. Bănuiala e una, certitudinea e alta.
O știe cu precizie și o anunță, în schimb, o parte a presei române. Spre deosebire de presa străină, care nu pomenește despre spionaj și punctează ”Romanian authorities did not provide further details” (autoritățile române nu au furnizat alte detalii).
Evident, expulzarea rusului trimite cu gîndul, firesc, la încadrarea României în evenimentele ultimei perioade, în care țări din NATO dau afară pe capete diplomați ruși. Am mai făcut-o și acum trei ani, cînd, alături de alte state europene, am expulzat un diplomat rus în urma cazului Serghei Skripal – fostul agent rus otrăvit la 4 martie în Marea Britanie.
În asemenea situații, nu se motivează expulzările, fiind subînțeles că e o decizie de solidaritate cu state aliate.
În 2018, MAE român s-a mulțumit doar să confirme informația expulzării, fără alte precizări.
Acum, însă, se distribuie în masă, pe surse, informația că e categoric vorba de spionaj militar.
În plus – atenție mare! – vine premierul României și spune exact pe dos decît cel al Bulgariei, că acțiunea nu are nicio legătură cu expulzările de diplomați ruși ale ultimei perioade în cadrul amplei campanii de intimidare a Moscovei de către statele NATO, cu SUA în frunte.
„Referitor la comunicatul de astăzi, eu nu aş lega-o pe seama unei campanii sau unei reacţii solidare cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. În România a fost o decizie luată, asumată şi am mers mai departe. A fost o decizie pe care o luăm şi nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte ţări din UE”, a declarat premierul la TVR 1.
Din acest moment, poziția înaltului oficial român, ale influencerilor și relatările pe surse ale presei se leagă între ele.
Iar motivul, în opinia nostră, transpare clar.
România s-a văzut nevoită să intre în hora de ultimă oră a expulzării de diplomați ruși, alături de Cehia, Slovacia, Bulgaria, țările baltice, Polonia, Italia șamd.
Dacă tot a trebuit să facă asta, însă, de ce nu s-ar obține și un oarece profit pe seama manevrei?
Fluturînd neoficial teza spionajului militar, se induce clar ideea că ”spionul GRU” a fost prins cu rața-n gură de omologii lui români, adică cei de la serviciul secret al armatei.
Aceeași structură care, aflam zilele trecute de la Klaus Iohannis, e atît de eficientă încît, grație ei, România livrează ”altora” informații despre conflictul din Ucraina.
DGIA culege superinformații despre manevrele rusești care sperie mapamondul, uimește și îndatorează aliații din NATO, prinde spioni ruși, ce mai, dormim mai liniștiți știind că avem asemenea jamensbonzi în straie militare.
Este exact strategia de imagine necesară acoperirii unui scandal de asemenea proporții încît ar fi trebuit să zguduie din temelii guvernarea de dreapta, să ducă la demisiile ministrului Apărării, a șefului DGIA și la o ședință de urgență a CSAT pe marginea unei imense vulnerabilități a securității naționale.
E vorba, desigur, de arestarea nr.2 în DGIA, acum două luni, sub acuzația – deja recunoscută de el în anchetă – că a delapidat bani în folos personal din fondurile operative de război ale serviciului.
Se întîmpla asta în noiembrie 2018.
DGIA a avut nevoie de mai bine de doi ani pentru a sesiza fapta și a anunța Parchetul militar, care l-a arestat pe generalul Iulian Gherghe, mîna dreaptă a generalului Marian Hăpău, șeful serviciului și un mare apropiat al ministrului Nicolae Ciucă.
Același Hăpău care i-a angajat lui Ciucă soția și cumnatul la DGIA.
Și același Ciucă despre care se aude că Iohannis îl vrea viitor premier, la un moment dat, dacă nu chiar lider al PNL și viitor candidat prezidențial.
În Cehia, acum opt ani, guvernul Petr Necas a căzut de la putere după ce s-a aflat că șefa lui de cabinet se ocupa cu trafic de influență, ba chiar folosise serviciul secret al armatei pentru a o spiona pe soția șefului său, pe fondul unor chestiuni amoroase.
În România momentului, nu o secretară, ci ditamai șefii serviciului secret al armatei delapidează bani în folos personal, bani din care, aflăm din ancheta asupra lui Iulian Gherghe, că, adesea, sunt folosiți pentru mituirea unor politicieni – și e dat numele președintelui Iohannis – dar nu vine nici măcar o demisie de nivel 3-4.
Din contră, aproape imediat se declanșează o amplă operațiune de lustruire publică a DGIA – ”Spaima rușilor”.
Corupția de la vîrful armatei devine peste noapte competență, eficiență și eroism.
Președintele Klaus Iohannis merge azi braț la braț cu ministrul Apărării și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, în cadrul unei operațiuni străvezii de imagine, pretext oferit de ”Ziua veteranilor de război”, și împachetează, înduioșător, cadouri pentru bătrînii rezerviști. Președintele ține aproape de Armata țării. În anii anteriori, președintele se mulțumea doar cu niște mesaje de ziua veteranilor, livrate de consilieri.
Sper totuși ca Dl. Putin sa nu bage în seama circarii ăștia jalnici, în frunte cu sluga-penala germano-amerloca, johannis.
Ma gândesc cu groaza și la cretinii care inca mai au încredere în aceasta jalnica sluga-penala germano-amerlica, kwj!
“Fără îndoială, România rămane o țară haotică“… parafrazand autorul, modific si spun; Romania ramane o tara a jumatatilor de masura, o tara in care, cei mai multi dintre noi, cunoastem realitatea, dar alegem sa nu spunem adevarul! – poate doar, asa, intre prieteni sau cunoscuti, eventual la un “spritz”… dar niciodata la timp sau asumat!
Cam toti astia de ne conduc sau, cica ne ajuta de prin opozitie – din umbra conducand (visati baieti… visati) – sunt “puscariabili” – ei o stiu, “organele” o stiu, iar unii dintre noi o mai si pot certifica… dar, ce sa vezi, nimeni nu isi asuma!
Expulzarea unui diplomat n-ar trebui sa fie o stire, pentru ca ea se face – conform cutumelor diplomatice – discret!
Ce au facut ai nostri?! Au inventat o “stire”!
A transforma un astfel de gest – grav, de altfel – intr-un eveniment mediatic, nu este nimic altceva decat circ sau tiganie (sau ascundere de mizerie interna – in cazul de fata, al nostru – sub pres).
Faptul ca majoritatea – al nostru popor – habar nu are de cele doua conventii de la Viena (1961 relatii diplomatice, respectiv 1963 relatii consulare) chiar este irelevant.
Ai nostri, ca brazii… (continuarea cu chestia de pe piept o stim) au ales sa faca figuratie ieftina – cel putin in ultimii 20 de ani – pe scena relatiilor externe – ma rog, cu Aurescu ministru, nici ca ar trebui sa ne mai miram – c’est autre chose!
Asa ca da, hai sa expulzam un rus, ca s-acoperim un DGIA (apropo, de cand este acreditat, in Roamnia, respectivul?… ca daca vom descoperi ca sta, merci si bine de anisori, se naste alta intrebare: v-a luat atat de mult ca sa im prindeti?!)… scandalul DGIA este nimic (iar NATO si ai nostri parteneri o stiu de mult, asa ca butaforia este doar pentru intern) pe langa implicatiile acestuia in alte zone tactice – pe romaneste: SERVICII!
Da, corect, MApN si-a asigurat (vezi legea bugetului) o mare halca din PIB-ul Romaniei, asa incat si “banutii” aflati la dislozitia dlui. Hapau au fost si, inca sunt, pe masura!
Cand, insa, vorbim de o practica generalizata – oare de ce nu urla PSD, in frunte cu Ciolacu si Tudose (altfel, foarte vocali) – pe marginea devalizarii/furturilor din banul public?! Ca au fost – si inca sunt, cuma – la randul lor, beneficiari de bani si plicuri?! Ca si astazi, cand vorbim, beneficiaza de “cadoute”, ca sa fie bine, sa nu fie rau?!
Dl. Tudose – europarlamentar – are un doctorat… daca nu ma insel; cica a renuntat la el… dar, de fals, uz de fals si inselaciune – toate in forma continuata, obtinere de foloase necuvenite… oare, a auzit?! – iar daca el, saracul, nu a auzit (deh, lipsa carte si liceu), Parchetul General de pe langa ICCJ, Directia Nationala Anticoruptie o fi auzit?! Intreb asa… fara vreo miza – ca vad ca pe. dl. de la Iasi l-au luat pe “omisiunea sesizarii” – asa ca eu, aleg sa sesizez!… oare, cand, se sesizeaza Parchetul sau colegii lui Ciolacu, Tudose , Grindeanu si compania? Oare cand ii lasa serviciile din brate?! Oare cand, oamenii astia, isi iau calea binecuvenita – a puscariei?! – ieri, intr-un final, l-am vazut pe “nimicul” ala de Bodog la DNA; omul n-a inteles nimic – de aceea l-am gratulat ca fiind un nimic – din ce i s-a intamplat lui Dragnea.
Nu rusii ne arunca-n derizoriu, ci “miticii” astia de sunt la butoane, care vor si ei sa fie “jmecheri”.
Serviciilor ar trebui sa le fie taiate – tuturor serviciilor – fondurile operative!
Aveti salarii – barosane – iar ulterior pensii – si mai barosane – asa incat, ia de puneti mana si carca la munca, ca nu aveti nevoie de alte surse!
Nuuu… serviciile (SRI, SIE, DGIA, SPP, STS, DGIA – sper sa nu fi scapat vreunul) au nevoie de fonduri operative sau, altfel spus, sa plateasca niste civili – extra – pentru informatii. Pe bune?!? Pai, de ce mai existati?! Sa sugeti la doua “surse”?! Nuuu… sa va insusiti banii si sa ii folositi in al vostru propriu interes: platindu-va mese, cumparand influenta, satisfacandu-va necesitatile si arogantele!… dar, mai ales, cumparand politicieni sau inventandu-i!
Toata vrajeala asta cu DGIA – baieti deosebiti, de-i informeaza pe altii (parteneri NATO, nu alta) – e pentru fraieri! Pentru cine nu stie, sa puna mana sa citeasca legea de organizare si functionare a SRI (14 pe 1992)! Nu DGIA e cu contrainformatiile, nu DGIA – cu costumu’ de ski – ne apara de rusi; domnii de la SRI stau cu ochii pe rusi! Domnii de la MApN doar toaca bani si devalizeaza – pe comision – Romania. – iar “marmota, impacheta ciocolata” (ieri, la Cotroceni).
P’asta de l-au expulzat, garantat, au facut-o pe mana contrainformatiilor de la SRI, nicidecum de la DGIA – astia de la SRI sunt multi, in institutie, si n-au apucat sa fie toti virusati de politicieni (conducere civila, cum ne place sa credem).
Cand “fratele” tau e Ciuca… te-ai incruscrit si cu Hapau – iti vine totul la pachet!
Toti vor “faima si valuta”… macar de-ar stii s-o si obtina, fara sa ne bage pe toti, ca tara, in cofa!
Cand sefii de servicii – vai viata lor, dar mai ales a noastra – sunt cei ce sunt astia de sunt (abia astept niste “Hapai” pe la SRI, sa ne povesteasca cum devalizeaza ,“domnii sefi”, tone de bani), nici c-ar mai trebui sa ne gandim la viitor; cand ai denunturi – si probe – iar nimeni nu se misca… ce ne mai mira?!
Nu “statul paralel” a distrus Romania, ci “statul de pomana si in expectativa… cand unii, mici si tristi si-au insusit banii”!
Vrem alti “hapai”, ca sa ne facem bine?!? Sa-ncepem cu SRI – unde se fura ca-n codru!
Dar, din pacate, cei ce-ar trebui sa-i controleze, au fost manjiti, cu bani si beneficii – presedinti,parlamentari, sefi de partide sau de institutii etc – asa ca… nicicand dreptate nu se va face!
PS: probabil – dupa agitatia din deal – deduc ca dl. Ciuca – cu a lui ceata – au cotizat mai mult decat oricare altii
O lectie elementara de diplomatie practica: daca ai un vecin violent si cam nebun si n-ai unde te muta, ai grija sa nu-l superi nici cu-o banuiala, il saluti poliicos, nu-ti lasi copiii si animalele de companie in drumul lui si-ti zavorasti cu grija casa si ograda…Daca mai era nevoie de vreo dovada ca suntem condusi de o clica (cloaca) de cocalari care se gratuleaza intre ei cu „excelenta” si „maestre” in vreme ce se imbraca din pomenile statului mafiot si-si platesc curvele cu sinecuri de la buget…Ca nu sunt capabili sa conduca o tzara stiam si alegatorii lor sa le poarte pacatele, dar, penttru numirile in functii, pe criterii de clan si obedienta ar fi cazul sa raspunda singuri…Nici comunistii n-au eludat profesionalismul si competenta cum o fac derbedeii astia…