CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Hellvig, ginduri de marire? Dupa SIE, si SRI il executa pe Iohannis in scandalul legilor securitatii

12 comentarii / 5469 vizualizări / 17 iunie 2022

La două zile după ce SIE a amorsat o veritabilă bombă, indicînd că scandalosul pachet de legi ale securității a fost creat la palatul Cotroceni, iată că și SRI iese cu o delimitare categorică de conținutul acestora, punctînd, de asemenea, că nu serviciul e responsabil de legile în cauză și are doar rol consultativ.

Într-o extrem de rară ieșire publică, dacă nu chiar prima, directorul SRI, Eduard Hellvig, a vorbit azi despre controversatul pachet de legi, el înfierînd dur, fie și indirect, conținutul acestora, inclusiv cu referire nedisimulată la fosta Securitate și, în egală măsură, dînd de înțeles că serviciul nu e responsabil de respectivul conținut. Pe lîngă asta, discursul grav, aproape marțial, al lui Hellvig, și angajamentul luat în finalul său aproape că devoalează intenția revenirii în politică, la un moment dat.

”De peste două săptămâni, în spaţiul public se discută despre un pachet de legi referitoare la securitatea naţională şi despre modul în care acestea ar putea influenţa democraţia din România. Este normal ca societatea să fie preocupată de subiectul acestor legi. Totuşi, dezbaterea este centrată doar pe SRI, ceea ce sigur, poate da de gândit” a spus Hellvig, într-o declarație televizată.

”Având în vedere dorinţa legitimă a societăţii de a consolida democraţia şi de a respinge reglementări care pot evoca spectrul nefast al perioadelor totalitare,

este necesar să fac câteva precizări. Această declaraţie poate arăta viziunea SRI-ului de astăzi pe care o împărtăşesc atunci când vine vorba de rolul serviciilor de informaţii într-o societate democratică.

Structurile de informaţii trebuie să fie în serviciul cetăţenilor prin tot ce intreprind, respectând legile ţării, drepturile şi libertăţile civile.

În democraţie, este nevoie de echilibru! Pe de o parte de respectarea drepturilor şi libertăţilor civile, iar pe de altă parte de consolidarea instituţiilor statului în faţa unor ameninţări fără precedent, aşa cum sunt cele pe care le parcurgem în prezent.

Voi comenta conţinutul legilor, abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultarea publică. și în care SRI nu are decât un rol consultativ” a punctat Hellvig.

”SRI a solicitat constant instrumente legale care să ne permită să fim mai eficienţi în combaterea ameninţărilor cu care se confruntă România. În acelaşi timp, adaptarea legislaţiei trebuie să ţină cont de reperele României de astăzi – suntem o societate democratică, parte din familia occidentală, membră a UE şi NATO, şi principiile democratice trebuie mereu să prevaleze. Avem modele occidentale care ne pot inspira, şi cred că orice tentativă de întoarcere la reglementări de tipul celor din comunism trebuie respinsă din start.
Este o idee total greşită ca în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, pentru că acel model era unul care ținea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină și total opus unei societăţi care îşi doreşte libertate, prosperitate şi siguranţă” a mai spus directorul SRI.

Foarte interesantă o anume poziționare a lui Hellvig, care a înfierat dur securismul și a explicat ce înseamnă el:

”Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice, se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul este procesul de intenţie fără dovezi, manipularea adevărului şi întreţinerea unui conflict artificial între părţi ale societăţii, între societate şi instituţiile statului, între indivizi şi societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi.

În ciuda numelui și originilor sale, securismul nu este apanajul exclusiv al categoriei profesionale care l-a creat.
Paranoia, teoriile conspirației, judecata prin asociere, crearea unor temeri false, suspiciunea generalizată care pornește de la premiza vinovăției, manipularea – sunt componentele lui de bază. Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre.

Eu imi doresc să putem consolida împreună, instituţii ale statului, clasa politică şi societatea civilă, pentru ca România să se vindece de securism şi să lase, în sfârşit, în urmă practicile fostei Securităţi. Despre Securitate și securism trebuie să învățăm în manualele de istorie, nu să ne dorim reluarea practicilor lor”.

”Repet ce am mai spus în ultimii ani – înţeleg personal foarte bine ce înseamnă abuzul unui stat cu instinct nedemocratic împotriva cetăţenilor săi şi, tocmai de aceea, cât timp voi fi într-o funcţie publică, voi lupta pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai repete” a încheiat Hellvig.

Trăgînd linie și adunînd:

– Hellvig a luat distanță de controversatele prevederi din pachetul legilor securității, sugerînd că ele amintesc, într-adevăr, de fosta Securitate.
– A precizat clar că SRI nu e între autorii legislației propuse.
– Spunînd că ”Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi”, Hellvig transmite că realmente există forțe interesate în instaurarea unei dictaturi sub pretextul apării statului și a cetățenilor.
– Spunînd că ” Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre”, Hellvig zugrăvește un tablou deloc încîntător, al unei Românii în care tema statului-paralel este la ordinea zilei, iar directorul SRI tocmai îl confirmă.
– Cel mai important, însă, la 48 de ore după ce SIE a indicat administrația prezidențială drept creuzet al legilor, serviciul intern de informații îl lasă, la rîndul său, în ofsaid pe președintele Iohannis. Cel care nu a dezmințit pînă în prezent afirmațiile SIE. Și care, în loc să se pronunțe pe scandaloasele prevederi, și-a manifestat strict nemulțumirea pentru scurgerea lor în presă.

Scriam nu demult despre faptul că pachetul de legi ale securității a oferit un nou scop în viață USR, cel mai vehement critic politic ale acestuia.

Iată că, prin formularea ”cât timp voi fi într-o funcţie publică, voi lupta pentru ca astfel de abuzuri să nu se mai repete”, directorul SRI intră și el pe lista beneficiarilor pachetului.

Iar faptul că spune ”o funcție publică” și nu se referă explicit la cea actuală, nu e exclus să indice anumite intenții de viitor. La urma-urmei, la bază, Hellvig e politician. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Normal ca era normal ca publicul sa se ingrijoreze cu privire la noile modificari legislative. Avand in vedere activitatea odioasa a SRI din ultimii 18 ani (!) dar nu numai, ingrijorarea opiniei publice este justificata. Pana acum E. Hellwig nu a avut nici o pozitie cu privire la nimic, nu s-a dus in Parlament, nu a iesit public sa spuna ceva despre imixtiunile acestui serviciu in jusitie. A tacut. Mi se pare un discurs gol, a la Mugur Isarescu. Despre nimic.El crede ca cineva are ceva cu SRI-ul. Dar cine comite atrocitatile, cine patroneaza jaful tarii si manipularea populatiei? De ce nu a vorbit despre stirile false propagate de media cu privire la razboiul din Ucraina? De ce nu a avut reactii cu privire la vaccinarea in masa a populatiei? Azi a iesit de ciuda ca au razbatut proiectele lor de legi dubioase. SRI este cel mai anti-patriotic serviciu. Sunt servili cu stapanii din strainatate, dar cu cetatenii se dau breji. Si mi se pare jenant sa tot vorbeasca de securism cand cu ei e uneori mai rau.

  • Eşti ca într-o beţie a nebuniei. Acuze, acuze, acuze! Atât! Plăcerea de a lătra! S-or putea multe acuza şi la SRI şi la sistem şi la alte servicii, dar asta e absolută nebunie şi demenţă iresponsabilă, ceea ce spui. Nici o probă, doar să-ţi trăieşti plăcerea demenţei. Vorbele goale ale unuia care, printre biţi şi printre rânduri, i se văd balele turbării la gură. Sau ai băut ceva, Ionescule?

   • Vad ca tu ai turbat. Oare de ce? Ce paranoia!

    • De parcă ar putea psihopatul să se vadă în ce hal de terminat e! Aşa că, orb, mănâncă şi el un căcat zemos şi aburind pe aicea. EL nu are logică şi probe pentru rahaturile pe care le varsă ca o boală din el, dar zice de altul, care îi pune oglinda în faţă, că e bolnavul.

    • Ioane, e un huligan nu-i da atentie.Deoarece administratorul acestui site permite asemenea huliganisme si atacuri securiste este posibil ca tocmai acesta ori autorul articolelor la care huliganul se manifestasa fie adeptii huliganului.

     • Şi mai şi produci permanente dovezi în acest sens.
      Iar cu mitocănismele, în ceea ce te priveşte, tu ai început să ataci administratorul publicaţiei, precum un mârlan nesimţit care eşti, pentru că nu-ţi convine conţinutul unor articole. Şi nu ai fost cenzurat. Vrei însă cenzura altora.
      Hai, fă bot, căci chiar tu eşti unul din securiştii nenorociţi care se vântură pe aici!

  • Câtă dreptate are Ion. Cine-și închipuie că Helvig a ieșit de capul lui să vorbească se înșeală. O lege serioasă a serviciilor secrete ar trebui să interzică orice activitate publică a oricărui fost lucrător al unui serviciu secret care a avut o funcție de conducere. Securismul invocat de Helvig este generalizat în România și este practicat de foști șefi ai serviciilor secrete care se găsesc în tot soiul de corporații, afaceri și chiar în Biserica Ortodoxă Română. Povești și vrăjeli ale celor de teapa lui Helvig.

   • Iar joburile în corporaţii şi afaceri nu sunt „activitate publică“, cum crezi sau cum spui tu, apărând astfel ca un prost, căci “activitatea publică“ este reglementată de art.466 din Codul Administrativ şi priveşte organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, lămâie stoarsă şi obosită ce eşti. Despre asta ai vrut să vorbeşti sau nu eşti în stare să spui ceva corect şi clar?
    Şi mai du-te şi de unde ai ieşit de diversionist psihopat ce eşti! Faci ce faci şi ajungi să ataci mereu Biserica Ortodoxă, căci tu eşti chiar obsedatul acela bolnav care mai denigrai pe aici şi mânăstirea Petru Vodă şi pe părintele Justin Pârvu (Dragos, în aprilie 21: „O adunatura de tarfe si curvari cu pretentii de legionari si aparatori ai Neamului Romanesc s-au adunat acolo la Manastirile din Petru Voda“ etc., la https://inpolitics.ro/sustinere-pentru-big-tech-dan-barna-face-lobby-parlamentar-pentru-google-si-amazon_1825043960.html).
    Aşa că „teapă“ de securist ticălos eşti tu, de fapt, terminatule neisprăvit.

 2. SLUGA LUI SOROS SI PARTENERUL DE COCOTERII CU ELENA UDREA ..A PRINS CURAJ SA ISI ARATE FATA POPORULUI…AFACEREA TELEGONDOLA DE LA STRAJA…HELLVIG, HELLVIG ERAI PE TREBURI CU GARDEAN …SI CU UDREA CARE TI-A CONTINUAT CIORDEALA …ACUM TE-AI LINISTIT CA AI VAZUT COTOCARLA BAGATA LA TARGSOR….DUMNEZEU NU TE SCAPA DIN VEDERE, NU AI GRIJA…SI PE GARDEAN…CUM NU I-A SCAPAT NICI TEOLOAGA LEANA UDREA MASTERANDA LA TEOLOGIE…

 3. Securitatea TOATA nu egala efectivele actuale ale SRI.
  Asa ca, mai lasati dracului Securitatea, PE CULOARELE CAREIA NU ALERGAU CONSILIERII HEGEMONILOR, CA PINA IN 1958 SI CA ACUM.
  LASATI SECURITATEA SI SINUCIDETI-VA !!!

  • Ce bună era Securitatea!?!? Marș, descreierat comunist, prostovan fără speranțe!!! :)))))))))))))

   Securitatea născută din spermă de Stalin era bună rău. hahahahahaha

   • Volodimir Jeg.Lansky, moşe-furer al jewKrainei naţional-socialiste, se pişă pe tine, Puli-n gâtu mă-sii, ultima maimuţă buboasă dintre toate căzăturile jegoase care se sparg în dosul împuţit. Heil Jegu tac-tu! Slava Buba mă-ta!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998