CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Mesaj fierbinte al lui Hellvig de ziua SRI: Serviciile secrete au nevoie de limitări și răspunderi

11 comentarii / 4468 vizualizări / 28 martie 2023

Presa autohtonă s-a agitat azi pe marginea unei ședințe ”îngrijorătoare” la SRI, la vreme de război, cu ușile închise și cu participarea președintelui Iohannis, uitînd că ziua serviciului a căzut anul acesta duminică, iar luni a venit Charles Michel și a ocupat agenda prezidențială. Deci, nimic mai mult decît o ședință aniversară. Și totuși, ceva a răzbătut din spatele ușilor închise, sub forma unei poziționări neașteptate a lui Hellvig.

După ședința menționată, a venit, astfel, un comunicat al SRI din care aflăm un punct de vedere al directorului Eduard Hellvig:

”În cadrul evenimentului, a fost evocată și problematica pachetului de legi ale securității naționale, prin raportare inclusiv la tema războiului: „(…)Atunci când dezbatem teme precum actualizarea legislației sau acoperirea lacunelor normative, în spațiul public revin, inerent, comparațiile cu perioada de dinainte de 1989. (…) Din calitatea de director al instituției, pot afirma cu deplină siguranță că, deși reticența poate fi de înțeles până la un punct, a rămâne cantonați în aceasta nu face decât să funcționeze împotriva propriilor noastre obiective ca stat.

Existența unei legislații clare ne-ar oferi un reper. Și nu doar în sensul în care serviciile de informații primesc instrumente pentru a acționa, ci și în cel în care acestora li se setează limite și li se impun răspunderi.”

De-a lungul anilor, mai-marii serviciilor și acoliții lor din politică au vorbit sistematic – și au făcut și propuneri concrete în acest sens – despre sporirea atribuțiilor, implicit a puterii și a influenței serviciilor secrete.

Unele dintre aceste propuneri, nu le mai amintim, au stîrnit stupefacție și indignare prin conținutul lor, complet în afara cadrului democratic.
E un eveniment, am spune, ca un director în funcție să vorbească despre limitarea acestor atribuții și de impunerea de răspunderi, nu doar de avantaje.

Poziția de azi a lui Hellvig vine în continuarea celei, la fel de surprinzătoare, din decembrie, cînd, în premieră, un șef de serviciu secret post-decembrist a denunțat crimele Securității de la Revoluție și a cerut clarificarea deplină a rolului jucat de aceasta: ”Milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc” a spus Hellvig, într-un discurs.

Cu două luni înainte, același Hellvig șocase printr-o altă declarație neobișnuită privind arhivele SRI: ”Desecretizarea va continua, inclusiv cu punerea la dispoziția cercetătorilor a informațiilor declasificate despre evenimente care au avut loc și după 1989. Vindecarea trecutului poate fi posibilă doar prin prezentarea adevărului”.

Nu e clar, deocamdată, dacă aceste poziționări contra curentului ale lui Hellvig devoalează construcția atentă a unui discurs politic pentru anul electoral 2024, sigur e că ceva interesant se petrece de la o vreme la vîrful celui mai mare serviciu autohton. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Mesajul lui Hellvig are sens si coerenta. Amanarea dezbaterii publice a pachetului de legi privind securitatea nationala demonstreaza ca politicienilor le convine un SRI subordonat doar intereselor personale a unui numar limitat de beneficiari ai informatiilor. Unora le este frica de sporirea drepturilor lucratorilor care pot deveni abuzive, dar cine-i impiedica pe parlamentari sa introduca masuri sporite de control al activitatii acestora si de sanctiuni drastice in caz de derapaje? Nu cumva actualele legi au generat abuzuri gen Coldea si echipa asa zisului Stat paralel?

 2. „și a cerut clarificarea deplină”

  -unii vorbesc de „scheletii din dulap”
  altii au radiografii cu hamsteru din…rect
  (cur sau gaoaza,
  pe romaneste)

 3. Foarte bine puncteaza Hellvig (nu sunt sigura cum se scrie numele altui brav roman din conducere) dar asta nu il face, sub nici o forma, un bun candidat in politica. Este tanar, sa aibe rabdare si sa se abtina sa intre in politica prea devreme – ar deveni necredibil.

  • Asta e in politica de zeci de ani, nu e ofiter de informatii. Vorbesti ca proasta-n targ.

   • Bai Laba trista, nu te mai baga in seama.

   • Futu-ti mnezeii ma-tii de golan,

    • Pe cand iti astepti copilul-frate, domnu’ jeg? Toti prostii mancati cacat si asteptati aplauze din labii?

  • Cum ii spui tu, atunci, manifestare a a bovinismului ce esti, ca, la cei 49 de ani ai lui, ai lui Hellvig, „este tanar, sa aibe rabdare si sa se abtina sa intre in politica prea devreme”
   Iesiti toti cretinii sa va dati examenul prostiei in public>

 4. bleah
  Sunteti la putere, aveti 70% din Parlament+Presedinte+PM, ce va opreste?

  Daca vorbiti pe bune de reglementari, pai demilitarizati, reorganizati, contopiti serviciile secrete militare in servicii secrete civile pe model european cu legislatie din tari civilizate si performante in intelligence, nu pe model ruso-kgbist securistoid care devolueaza in coruptie si clanuri puse pe jaf.

 5. & Sunt și specii , din ,,globalizare”, care nu au și „servicii de informații” organizate în „grupări de interese”, ?

 6. @ Evident că ăștia de la serviciile de informații știu să citească și update-uri , că altfel nu le-ar fi dat și calculatoare, cu bani de la UE, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998