CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

O enigmă de proporții: de ce și-a închis posibila candidată Kovesi culoarul anticorupției?

9 comentarii / 4039 vizualizări / 11 mai 2023

Șefa EPPO a venit cîteva zile în România cu scopul de a lansa anumite mesaje, printr-o conferință în fața studenților de la Drept și trei interviuri ”friendly”. Așa cum am scris deja, e foarte probabil ca turneul lui Kovesi să vizeze ceea ce se cheamă o calibrare electorală, se practică adesea înaintea marilor evenimente electorale. Foarte interesant, însă, două dintre cele trei mesaje majore ridică o întrebare legitimă: pe ce culoar ar alerga Kovesi la prezidențiale dacă ar fi să candideze, pentru că ea și l-a închis controlat pe cel mai important?

Primul mesaj repetat obsesiv de Kovesi a fost ”nu candidez”. Nu înseamnă absolut nimic în România, țara celor mai lejere ”repoziționări”. De regulă, candidații doar se pun la adăpost prin aceste jurăminte fierbinți de declanșarea unor critici ori scotociri incomode ale trecutului lor și se răzgîndesc în prag de alegeri ”de dragul patriei”.

Celelalte două mesaje merită, însă, toată atenția. Sunt atomice.

În toate cele trei interviuri, Euronews, Europa FM, Europa liberă, ca și în conferința de la Drept, Kovesi a lansat o afirmație de-a dreptul incendiară, mai ales venind de la ea, anume că România nu e nici pe departe cea mai coruptă țară din UE. Ba chiar dimpotrivă. E doar pe la un nivel mediu. Și mai are și un sistem de justiție de frunte în Europa, ”și ar trebui să fim mândri de acest lucru”, iar ”calitatea oamenilor care lucrează în sistemul de justiție este foarte bună”.
De fapt, însuși faptul că există dosare EPPO deschise pentru România ar fi o dovadă că justiția funcționează la noi. România, spune Kovesi, s-ar afla undeva, pe locul 5-6 în topul corupției, dar ar trebui să fie chiar mai jos pentru că, dezvăluie șefa EPPO, există state vestice care stau bine în top doar pentru că ascund mizeria sub preș.

Și de aici pleacă al doilea mare mesaj, repetat de Kovesi în toate intervențiile din ultimele zile.
Anume că există state vestice cu probleme serioase de evaziune, corupție șamd.
Și deloc întîmplător, a nominalizat Olanda și Austria, cele două state care ne-au barat accesul în Schengen.

Repetînd obsesiv că România nu e deloc cea mai coruptă țară – total opusă tezei pe care tot Kovesi și alți arhangheli ai dreptății au inoculat-o românilor ani de zile – fosta șefă a DNA își închide, efectiv, din propria dorință, culoarul electoral pe care ar fi fost cel mai firesc și de așteptat să se înscrie.

Cu ce să defileze în campanie mama corupților, femeia care bea cafea cu lacrimi de corupt șamd dacă nu fluturînd promisiunea curățării patriei de infractori, de astă dată de la cel mai înalt nivel în stat?

Ei bine, surpriză maximă: Kovesi însăși, cu bună știință și apăsat, și-a închis de pe acum acest culoar.

De aici, marea întrebare: cu ce l-ar putea înlocui?

Nu avem deocamdată un răspuns. Doar o bănuială.
Am putea asista, teoretic, la o formidabilă și măiastră repoziționare, care să îmbine lupta anticorupție cu euroscepticismul tot mai pronunțat al românilor, cu aversiunea în creștere față de Bruxelles și de cancelariile occidentale.
Mai exact, Kovesi să mute electoral tunurile de la corupția mioritică – temă moartă deja pentru români – la cea vestică. Să dea tot mai tare de pămînt cu acele state ipocrite, gen Olanda și Austria, care își ascund mizeria sub preș.
Iar românii să constate că iată, există cineva puternic care are curajul să plesnească Vestul peste bot. Cu asemenea mesaje, ar vota-o pînă și auriștii.

E doar o simplă ipoteză, dar ea ar putea explica destul de bine meandrele neașteptate din discursurile Laurei Kovesi, în ultimele zile. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: replicahd.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. ” Sunt atomice.”
  1.propozitia lu bti e „atomica”; e un trend lansat de d.andronic evzeu,propozitii mormaite.
  2. daca pomenea de „coruptie morala”
  doar la arabi,afghani si iranieni se mai putea reffugia!

 2. Așa se pare : nu și-a închis „discursul preferat” – ba chiar dimpotrivă, poate fi „extrapolat” pe te-mele preferate în zona „fudul-primitivă” (mulți, și ușor de dus de nas, deci ținta principală a tutu-ror candidaților) (Obs. Tot cu de-alde-ăștia a „câștigat” și kwj-ul).
  Model de discurs LCK :
  – Datorită MIE, „România nu mai e o țară coruptă !” „Să ne bucurăm așadar !” (urale prelungi)
  – Mai am ceva de lucru prin Europa, Olanda & Austria în primul rând (huiduieli, fluierături); da’ le voi dovedi EU și pe-acelea. (aplauze furtunoase; se scandează ”co-dru-ța ! co-dru-ța !”) (etc.)

 3. Nu este nicio enigma cu acest morman de carne, kovesi. Face ce-i spun papusarii/stapanii.

 4. Americanii plătesc bine. Soros la fel.

  • O plescăi tu, dar îţi mai intră şi pe gât.

 5. @Same
  -da:
  securoii au cucerit juma de Planeta,
  noi inca nu am scapat de ei!

 6. Hey,

  If you are one of the sufferers of the common problems nails have, then you are in luck! Our Toenail Clippers is here to help. It has a specially designed clip that can help those with troubles with winding nails, hard nails, two nails, nail cracks, deep nails, and thickened nails.

  We are confident that our Toenail Clippers will provide you with the results you are looking for.

  Get yours today with 60% OFF: https://podiatristusa.sale

  The Best,

  Latesha

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998