UE îi forțează mîna lui Zelenski: Portul Odesa trebuie deblocat pentru cereale
5 comentarii / 4031 vizualizări / 18 iulie 2022
Scriam acum trei săptămîni, ca ipoteză, că plecarea rușilor din Insula Șerpilor ar putea fi o lovitură grea pentru Zelenski, pentru că va fi obligat să dea drumul exportului de cereale prin portul Odesa, ceea ce ar presupune eliminarea minelor anti-rusești ori devoalarea culoarelor sigure de navigație. Iar rușii ar putea profita pentru a ataca Odesa dinspre mare. Iată că situația lui Zelenski se complică, pentru că înșiși mai-marii UE îl presează acum să dea drumul cerealelor prin portul Odesa, în beneficiul Africii și unor țări asiatice. Ce face Kievul: se conformează, cu riscul de a pierde Odesa, ori refuză, cu riscul de a deveni artizanul foametei?
Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat ieri că Ucraina nu va putea exporta cerealele prin România și Bulgaria, din cauza cantităților mult prea mari – zeci de milioane de tone – și că e obligatorie deblocarea de urgență a portului Odesa.
„E o problemă de viaţă şi de moarte” a spus el. „Viețile a mii, zeci de mii de oameni depind de asta. Nu vorbim de cîștiguri diplomatice, este o chestiune de viață și de moarte”, a subliniat Borrell.
În zilele următoare, la Istanbul e de așteptat semnarea unui acord între Turcia, ONU, Rusia și Ucraina care să ducă la deblocarea portului Odesa și a altor porturi ucrainene, singura modalitate reală de a scoate cerealele ucrainene din țară către piețele internaționale.
Reamintim că Vladimir Putin a spus în mai multe rînduri că Rusia nu va bloca transporturile de cereale din Ucraina, în timp ce Zelenski nu a reluat activitatea în portul Odesa nici după retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor, punct strategic de unde marina rusă ar fi putut lovi navele în drum spre Bosfor. Argumentele Ucrainei, de luni de zile, sunt că Rusia ar putea profita de situație pentru a pune mîna pe Odesa dinspre mare. Rămîne de văzut ce se va întîmpla în zilele următoare, dacă Zelenski și Putin se înțeleg pentru exportul de cereale ori ar putea apărea evenimente neprevăzute. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Din câte informații am (poate sunt greșite) marile firme de cereale din Ucraina sunt firme Americane sau Occidentale asta este mare durerea al acestui război …poate niste ziariști serioși pot verifica acest lucru
„Cargill Ukraine”. Vedeti harta care apare dupa ce dati asta in cautare pe Google. Producatorul de cereale american Cargill are cinci mari centre in Ucraina.
Agricultura ucraineana a fost ingropata, rusii au minat aproape 300,000 km2, adica 50% din Ucraina (sursa reuters)
Fara harta minelor puse de rusi, ucrainenii vor demina Ucraina pentru urmatorii 100-200 de ani, nu se va dezvolta nimic, economie, viata, nimic. Va fi no-mans-land.
Si ucrainenii au minat Ucraina, dar minele lor vor putea fi scoase daca au hartile intr-un an, doi.
Statele sud americane se pregatesc sa preia din % de piata lasata libera de Ucraina, cresc investitiile, cresc suprafetele cultivate, sectorul agro-industrial este foarte puternic si competitiv acolo, ei reusesc sa cultive cafea in zone de campie.
Nu inteleg de ce este problema Europei daca mananca africanii si arabii sau nu. Sa isi cultive singuri pamantul, cum fac toate tarile de pe glob, nu sa astepte pomana de la albi si asiatici.
E scuza ca urmeaza sa fim invadati de „flamanzii africii” care stiu doar sa se impuieze si sa consume resurse fara sa produca plus valoare?
Dar noi ne putem proteja granitele si frontierele asa cum face Egiptul, Marocul, Israelul, toate cele 27 de state UE au armate nationale + frontex, acest lucru nu poate sa fie o problema pentru un continent ca Europa.
Cineva mai sus ti-a dat raspunsul: Cargill (cea mai mare companie 100% privata – de familie, nu listata la bursa!!! – din lume, evident americana).
Pe scurt, Europei “ii pasa”!
Pentru ca Europa face bani din exportul de cereale, indiferent ca e vorba de Ukraina, de Romania, de Moldova… ma rog, in general de tari considerate de “lalelistii europeni” ca apartinand lumii a 2-a. Lumea a 3-a – cea de care spui ca nu ar trebui sa-i pese Europei – este cea de pe urma careia se imbogatesc, prin exporturile inlantuite facute de ani de zile. Pe scurt, ca sa fie pe intelesul tuturor: firma X (Cargill, cum ar fi), cumpara cereale in avans, adica cu un an inainte, la un pret deja negociat (dupa ce firma Y, cum ar fi BASF, SYNGENTA, BAYER etc. a vandut samanta), pretul fiind cam de nimic. La recoltare, nu mai conteaza pretul de achizitie al cerealelor, LA ZI, ca ele au fost achizitionate cu un an inainte, dupa cum spuneam; de aici urmeaza partea frumoasa: pretul zilei il stabilesc astazi, tot ei (la Geneva/Londra… ca deh, acolo “e” marii cultivatori de cereale). Urmeaza apoi o serie de exporturi succesive: Cargill Ukraina vinde catre Cargill Romania; Cargill Romania catre Cargill Turcia si tot asa… pana trece prin vreo 4-5 filiale Cargill, iar pretul initial de achizitie ajunge sa primeasca fie un 1 in fata, fie un 0 in coada. Dupa acest minunat “periplu”, cereala e exportata te miri unde, cu explicatiile de rigoare cand vine vorba de pretul MEGA UMFLAT: seceta, cerere mare, productie scazuta etc. etc. ca altfel cum sa cumperi cu 90 de dolari tona si sa o vinzi cu 250, in mijlocul sezonului de recoltare!? – din aia 90, oricum mai bine de 70% i-au incasat tot ei pe seminte, ingrasaminte, tratamente si alte cele (aproape ca-ti vine sa mori de ras… de n’ar fi de plans!).
De ce “e” Europa disperata – la comanda Americii – de exporturile din Ukraina?! – ca alde Franta si Germania, to name only a few, pot bine mersi sa dea paine pe piata europeana. Motivul este cat se poate de simplu si a fost explicat prin mecanismul de mai sus: PROFIT pe spinarea saracilor, care ajung – astfel – sa plateasca ceea ce au produs tot ei! Altfel spus, cumparam pe nimic de la amarati – Ukraina included – si vindem pe bani grei, la fraierii din lumea a 3-a!… asta dupa ce, tot “noi” le-am vandut semintele si ingrasamintele, pentru a ‘ne asigura” ca avem tot lantul de distributie!
Nu Ukraina cultiva si exporta cereale – Romania joaca in acelasi film – ci altii ii pun la munca si fac bani de pe urma lor! Te mai miri ca urla acum ca disperatii si cauta solutii sa scoata cereala “lor” din Ukraina!? Nu Ukraina pierde bani! EI PIERD BANI, ca productia este deja platita ukrainienilor – d’aia nici nu se prea omoara alde Zelenski si gashca sa gaseasca solutii!
Ca dovada, disperarea este ca nu mai pot plimba cerealele “prin lantul de distributie” impamantenit de vreo 25 de ani, care tine Africa infometata, in timp ce companii tip Cargill isi umfla conturile!
Mai nou, EUROPA/SUA vrea sa foloseasca canalul Bîstroe sa scoata “CEREALELE LOR” din Ukraina! Nu conteaza ca mizeria aia de Bîstroe va distruge Delta Dunarii – e ca si cand le-ar fi pasat de Amazon sau de Delta Nilului; cat timp P&L (profit and loss) nu este afectat, totul este nice and peachie! Nu conteaza ca “proiectul” Bîstroe a fost blocat legal! Nu conteaza ca Ukraina a vrut sa faca in mod DELIBERAT si ASUMAT rau Romaniei! – astazi, inclusiv slugile de cica ne sunt conducatori pun umarul la distrugerea amaratei asteia de tari, numita Romania de unii, patrie de cativa si colonie de cei mai multi!
Chiar poate fi cineva atat de naiv sa creada ca armele primite de Ukraina vor fi platite cu exporturile de cereale ale acestui an?! Chiar isi imagineaza cineva ca Europa/America moare de grija Africii, ca raman fara paine si mamaliga!?
NUUU… e vorba ca le raman banii blocati in Ukraina! – ca recolta a fost deja platita (cum spuneam, in avans – cei care au cat de cat legatura cu sectorul agricol inteleg exact ceea ce spun).
Iar daca, domnule “Mondialu”, africanii si arabii ar trebui sa-si rezolve singuri problema “papicii” – ceea ce este corect, atata timp cat ceea ce ai iti si apartine – imi permit sa spun ca raspunsul este fix in intrebarea ta: EUROPA si SUA pierd bani daca nu reusesc sa scoata cerealele din Ukraina!
Ei au proprietatea terenurilor, iar marfa este destinata altor piete, prin mecanism de tip SUVEICA!
… in principiu, cam asa stau lucrurile, asa ca sper ca ai inteles (si nu, nu este Putin de vina ca unora nu le mai ies combinatiile, cu Bosforul inchis de Erdogan!).
Multumesc pentru explicatie ! Eu initial credeam ca este mai mult vorba despre pierderea a unui obiect de negociere in relatia cu Africa si UE. Din ce am citit, Rusia s-a angajat sa livreze ea Africii necesarul pierdut din Ucraina.