Papusarul lui Citu si obiectivul sau: Romania sa faca datorie publica de 60%
9 comentarii / 6518 vizualizări / 20 iulie 2021
O veste neoficială care circulă de cîteva zile e că România a trecut pragul datoriei publice de 50% din PIB și galopează pe mai departe pe culoarul împrumuturilor. Unde se va opri guvernul Cîțu cu îndatorarea pe bandă, se întreabă, probabil, mulți români. Răspunsul ni-l livrează mentorul lui Cîțu, fostul bancher Lucian Isar: la cel puțin 60% datorie publică.
Lucian Isar, despre care cunoscătorii spun că e creatorul lui Florin Cîțu și omul care conduce guvernul din umbră, cu mînă de fier, a spus cu ani în urmă niște lucruri extrem de interesante, care devin și mai interesante exact în această perioadă.
Primul, scos la lumină în premieră de Inpolitics în iulie 2015, este eticheta de mari hoți și corupți aplicată liderilor PDL, cu Emil Boc ori Vasile Blaga în frunte.
Pentru că, suna bomba lui Isar, ei erau cei care, în calitate de guvernanți, deciseseră în mod conștient în 2010 măsuri crunte de austeritate pentru popor doar pentru a face rost de patru miliarde de euro care să fie livrate clientelei lor politice prin intermediul așa-ziselor retrocedări:
”Scaderea salariilor si cresterea TVA la 24% a fost o greseala majora realizata de diriguitori in 2010.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa doar cateva luni ca au taiat prea mult.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa un an ca aveau deja banii sa reintregeasca complet dar au preferat sa astepte un moment politic potrivit.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au preferat sa sifoneze un miliard de euro prin retrocedari supraevaluate, 2 miliarde de euro prin evaziune suplimentara si inca un miliard de euro spart pe “terenuri de fotbal in panta”.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 nu au realizat nici in 2008 ca va fi criza si in Romania nici in 2009 ca va continua recesiunea si in 2010.
Putin bun simt economic le-ar fi spus si atunci si acum ca relaxarea fiscala si o sifonare mai redusa a banului public ar fi permis si Romaniei sa treaca fara ani de recesiune si stagnare, asa cum a reusit de exemplu Polonia” scria Isar pe blogul propriu.
Foarte interesant, devalizatorii de atunci ai României sunt aliniați azi în spatele pupilului lui Isar în alegerile interne din PNL. S-or teme că Isar nu a spus tot?
Al doilea lucru fierbinte spus de Isar e o teorie economică spectaculoasă, potrivit căreia economia României nu poate fi relansată decît după ce se ajunge la o datorie publică echivalentă cu minim 60% din PIB.
”Nivelul de 60% referitor la nivelul datoriei publice nu este un punct de optim, ci determinat de media de la momentul respectiv a datoriilor celor mai mari economii Europene, Franta si Germania. Cresterea economica nominala a perioadei era considerata in jur de 5%. Prin urmare, folosind relatiile propuse in materialele sugerate se obtine o limita pentru deficitul bugetar total de 3%.
Merita mentionat ca tintele din tratat (de la Maastricht n.n.) implica existenta unei rate nominale de crestere “steady state” minime de 5%. In conditiile unei inflatii medii de 3% si a unui potential de crestere in “noua normalitate” de doar 1% deficitul compatibil cu o indatorare stabila de 60% devine 2.4% si nu 3%.
Merita insistat ca acesta este doar unul din posibilele puncte de pe suprafata de sustenabilitate a finantelor publice si are datoria existenta ca si input exogen. Doar din valoarea datoriei nu se poate infera pe baza acestor modele daca o datorie de 20% din PIB or una de 40% este “mai sustenabila”.
In cazul Romaniei, nu nivelul este problematic ci dinamica, utilizarea si managementul datoriei.Regula lui 44, dezvoltata si cu alte ocazii, ofera o alternativa la politica fiscala, monetara si economica curenta. Regula lui ’44 presupune evolutia pentru o anumita perioada a inflatiei, deficitului bugetar si a celui de cont curent intr-un interval de +/-1% in jurul lui 4%. Mai mult, daca ne uitam la succesele economice anterioare ale Romaniei si ale altor economii, emergente, se observa ca ele se inscriu cu predilectie in perioadele de expansiune in cadrul propus de aceasta regula si nu intr-una mai restrictive.
In ipoteza ca tintele din tratat sunt inexorabile, Romania are sansa de a isi negocia o traiectorie indiduala pentru a se misca din punctul (4.4% din PIB deficit bugetar, 40% din PIB datorie publica) catre punctul atractor (3% deficit bugetar, 60% datorie publica) care sa permita refacerea potentialului de crestere al economiei nationale” scria Isar în 2012.
Isar scria în 2012, corect. Vorbea despre „loc de dezvoltare”.
Cîțu n-are cum să fie pionul lui Isar în primul rând pentru că este libertarian, nu crede în investițiile statului, dovadă că își bate joc de viitorul României îndatorându-se prostește exact pentru ce blama Isar după guvernarea PDL.
Cîțu se împrumută masiv pentru ca acei bani să fie sifonați în anii de guvernare SRI, anul trecut și anul ăsta. :))))))))
Lucian Isar, asasin economic, e nepotul securistului Ion Isar ? O intrebare.
Lucian Isar este nepotul securistului Ion Isar, este agramat și foarte puțin talentat la șofat, dar știe foarte bine cum funcționează fiat-based consumerism.
Dacă te împrumuți pentru a îndopa firmele acoperite ale SRI îți bați joc de populație și de viitorul ei. A spus asta chiar el.
saracul lucian isar,are consoarta puternica si bagareata!!!
[…] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]
& E cuplat la Franța , Germania, deci nu deci ci doar zice ce i-au spus alții, ?
& Ăsta a lu’ Gorghia zice că s-au împrumutat ca să se facă bancheri, ca să vină și alt guvern pe care să îl împrumute și care să muncească ca să plătească la datoriile pe care le-au făcut ca să se facă bancheri, ?
& După ce l-au zis psd-iștilor și că au stat mult la guvernare și că nu au nici realizări ca PNL și au mai și stricat la funcționarea statului de drept, ?
[…] cu atât mai surprinzătoare cu cât pare să valideze o o teorie șocantă lansată în presă. Potrivit Inpolitics.ro, guvernul Cîțu ar fi condus din umbră de bancherul Lucian Isar, adept al îndatorării României […]