CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9686 RON DOWN | 1 USD = 4.5785 RON DOWN | 1 GBP = 5.8072 RON DOWN

Cum a gasit Preafericitul in fata casei un peste mort invelit in ziar

8 comentarii / 4282 vizualizări / 31 octombrie 2020

Relația Biserică-Guvern în România: o poveste de love and hate. Cu substrat financiar extrem de puternic și cu jocuri oculte pe sub mese, mai ales în perioadele electorale. Scandalul la ordinea zilei, cu Patriarhul Daniel vs.guvern și dosarele Securității, nu face nici el excepție, în pofida naivității celor care cred că la mijoc sunt credințe și principii. Rămîne de văzut dacă se găsește, ca de obicei, o cale de împăcare ori situația va degenera în viitorul apropiat, iar meciul e cu atît mai interesant cu cît avem acum un factor exploziv, cu nume de cod ”coronavirus”.

Am scris nu o dată – și nu doar eu – că Preafericitul Daniel e un Patriarh atipic în sensul nu neapărat pozitiv, el lăsînd clar să se vadă că e mai puțin un om al spiritului și foarte mult al banului. Sub pulpana sa a înflorit preotul manager în dauna duhovnicului. Afaceristul Daniel a pus pe picioare un holding media, a cumpărat fabrici de cherestea ori de sucuri, a tranzacționat terenuri, a deschis brutării, a pus pe picioare afaceri cu vin, a manageriat hoteluri și vile, a creat o agenție de turism ecumenic și s-a arătat interesat chiar să-și facă firme de construcții.
Biserica este o afacere cu foarte multe zerouri în coadă, iar una dintre condițiile succesului este o coabitare politică armonioasă cu regimurile la putere.

Preafericitul întronat în 2007 a coabitat excelent, din acest punct de vedere. În guvernarea Băsescu-Boc, BOR a primit fonduri masive de la buget pentru diverse proiecte, în special Catedrala Neamului, au curs restituirile de terenuri și imobile șamd. În plus, Băsescu și Boc s-au făcut mereu că plouă cînd li se solicita din partea societății civile impozitarea bunurilor și activităților bisericești. Iar Preafericitul apără scutirea de impozitare cu argumentul suprem că Al.Ioan Cuza a lăsat Biserica fără averi în secolul 19.
O poziție excelentă pentru secolul 21.

De partea cealaltă, Patriarhul avea grijă să sfințească o biserică în curtea Cotrocenilor, cu mare tam-tam, fix în campania de realgere a lui Băsescu, din 2009, determinându-l pe Vadim Tudor să acuze public că președintele îl șantajează pe Preafericit cu un dosar de Securitate. Tot dulcea coabitare ducea la situația înregistrată la canonizarea Mitropolitului Andrei Șaguna, cînd președintelui Traian Băsescu i s-a permis să țină un speech politic în interiorul Catedralei Mitropolitane. Ori a avut grijă să absenteze șocant de la sărbătorirea Regelui Mihai în Parlament, în 2011, fostul suveran nefiind deloc un favorit al lui Băsescu.
Financiar, capul Bisericii nu suportă concurența, ziarul Patriarhiei criticînd dur, prin 2011, decizia guvernului Boc de a legaliza și impozita activitatea de vrăjitorie/ghicitorie: ”Dorinţa guvernanţilor de a scoate bani din orice aruncă România în domeniul hilarului” se arăta în articol.
Desigur, meandrele Patriarhului nu îl ajutau prea mult la imagine: la cîțiva ani de la întronizare, sondajele relevau un nivel de încredere de cc.80% în Biserică, dar numai 39% în Daniel.

Nici nu e de mirare că acum cîțiva ani, Fundația Societatea Civilă pentru Reformă Morală a elaborat o scrisoare către Sfîntul Sinod al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol și Sfîntul Sinod al Ierusalimului, prin care reclama politizarea totală a Bisericii Ortodoxe din România.

În 2014, după alegerile europarlamentare, analistul Ion Cristoiu observa:

”Sărind cu mult peste marginile datoriei de a avea o Biserică Română pe picioarele ei din punct de vedere material, Patriarhul Daniel a transformat BOR într-un SRL care face afaceri cu Puterea PSD-istă. Nu mai departe înainte de recentul scrutin, Patriarhul a sugerat credincioșilor să-și dea votul PSD. În popasurile sale electorale, Victor Ponta a fost primit de înaltele fețe bisericești mai ceva decît Sfîntul Petru întors la Roma ca să-i apere pe creștini de prigoana lui Nero. Presa a dezvăluit recent o învoială secretă între Guvern și BOR, prin care preoții pot pătrunde în școli nu în ipostaza de slujitori ai Domnului, ci în cea de slujitori ai Ministerului Educație Naționale. Credinței îi ia locul averea, iar rugăciunii, număratul banilor”.

În plus, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române decisese ruperea neutralității politice la amintitele alegeri, dînd un semnal electoral vădit, prin intermediul unui așa numit îndemn pastoral:
”În perspectiva alegerilor europarlamentare din România din ziua de 25 mai 2014, Biserica Ortodoxă Română recomandă clerului şi credincioşilor ortodocşi ca, în calitate de cetăţeni europeni, să participe la alegerile europarlamentare şi să susţină pe acei candidaţi care fac dovada că pot apăra şi promova valorile creştine, în special familia tradiţională, viaţa şi demnitatea umană”.

La fel și înaintea localelor de anul acesta: ”În perspectiva alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din toamna anului 2020, Sfântul Sinod a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne neutră din punct de vedere politic, dar îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși să-și manifeste dreptul la vot având în vedere criterii care vizează realizarea binelui comunitar şi promovarea valorilor creştine în societate”.

Patriarhului nu prea îi place melodia aia tefelistă cu ”Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici!”.
Să te mai miri că progresiștii de la USR-PLUS nu vor să voteze cu mîna pe Biblie?

În octombrie 2016, Daniel stupefia pe toată lumea decorîndu-l cu Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena pe directorul SRI, Eduard Hellvig. Dovadă că între Taina Spovedaniei și secretele serviciilor nu e distanță chiar așa mare. Ulterior am respirat ușurați: Hellvig fusese miruit doar pentru că dăduse bani grei BOR pe cînd era ministrul Dezvoltării.

Vin însă evenimente dramatice, uneori, și nici coabitarea tradițională nu mai ajută.
Criza economică din 2010 a lovit atît de tare BOR încît s-a luat o măsură a disperării: ”clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi, să nu mai poată ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie; postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; să nu mai poată fi propuşi pentru ranguri bisericeşti; să nu poată fi încadraţi în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; să nu poată solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală” șamd.
Mulți preoți în BOR, puțini bani.

Acum, lucrurile par să fie mult mai dramatice, însă, din cauza pandemiei care aproape a lichidat activitatea Bisericii.
Nu am avut tradiționalele ceremonii de Paște, nu le vom avea nici pe cele de Crăciun, aproape sigur nici de Paștele viitor, ca să nu mai vorbim de restul sărbătorilor de calibru. Marile pelerinaje sunt anulate.
Nunțile, botezurile și înmormîntările nu se mai derulează decît la turație minimă, preoții nu vor mai merge cu Boboteaza din casă în casă, nu mai pot fi chemați la sfințiri de diverse bunuri.

Or, acestea toate sunt marile surse de venit ale prelaților.

În sînul Bisericii, tensiunea a crescut la cote nemaivăzute, cu atît mai mult cu cît nu se întrevede finalul crizei.
De Sf.Dimitrie, în consecință, Preafericitul Daniel lansează un atac fără precedent la adresa puterii, nu pentru că și-a regăsit brusc vitejia, ci pentru că pur și simplu e presat de jos în sus să susțină cauza oamenilor Bisericii.

„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie(…) Această umilire a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut. Dumnezeu nu se lasă batjocorit” a mai spus el.

Complicată poveste.
Referirea – complet imatură, am spune, dar eficientă – la căderea regimului comunist pe altarul sfintelor moaște ascunde o amenințare devastatoare și abilă la adresa guvernanților: posibila implicare severă a BOR în alegerile parlamentare, și nu în sensul dorit de Iohannis și Orban.

Tocmai gravitatea situației determină, credem noi, o reacție de-a dreptul mafiotă a Puterii: un slujbaș al CNSAS e scos în față prompt, cu un interviu la Newsweek, ca să lanseze, din nou, teoria că Patriarhul a fost cu Securitatea. Fără minime probe, doar pe baza unor vorbe în vînt.

Redacția se apără cu argumentul că interviul fusese luat cu o zi înainte, de parcă Patriarhul, la rîndul lui, ar fi rostit predica de la patriarhie spontan, ca la stand up comedy. De bună seama că se știa de zile bune ce pregătește pentru o zi atît de specială precum Sf.Dimitrie. Decorarea lui Hellvig nu a dus musai la retragerea acoperiților din BOR. Iar faptul că redacția a ales să difuzeze materialul fix în ziua marii slujbe dedicate Sf.Dimitrie spune totul.

E scos la înaintare, totodată, pentru a sublinia duritatea mesajului, legendarul C.T.Popescu, care lansează afirmații împănate cu vorbe excesiv de grele chiar și după standardele lui.
Reprezentanții Patriarhiei se prind în mod neinspirat în horă și contraatacă la fel de penibil, vorbind despre „colcăiala cripto-socialistă din nuclee mediatice infestate de cristofobie anti-ortodoxă, din care se iţesc capetele pleşuve ale unor pseudo-jurnalişti trăitori în bula lor de fiere”.

Intră în horă politicieni, jurnaliști, alți înalți prelați, conflictul escaladează.

Chestionat de situație de Europa liberă, Ludovic Orban se dă lovit în aripă: ”Nu eu am interzis ca oamenii să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie. Nu știu la ce s-a referit Patriarhul. Personal, nu mă simt vizat de declarația aceasta”.

Șeful guvernului simte că lucrurile sunt pe muchie de cuțit și pot degenera, iar BOR are resurse imense de influențare a electoratului.
Nu e clar cum va evolua de aici încolo scandalul.
Poate vine o pomană guvernamentală la fel ca în cazul presei și Patriarhul se calmează. Poate nu vine, și războiul va lua amploare.
Deocamdată, Preafericitul Daniel să nu se plîngă că nu a fost avertizat, după ce a găsit în fața casei un pește mort învelit într-un ziar. Un exemplar mai vechi, din ”Adevărul”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Daca sri are voie sa faca afaceri si sa detina firme, de ce nu ar avea voie si BOR?

 2. Orice ar fi, orice nu ar fi, BOR este a noastra si trebuie sa traiasca dupa ce noi nu mai suntem. A crede ca BOR este de vina pentru oricare situatie este ca si cum ai spune ca Shakespeare e de vina pentru situatia stearpa a literaturii universale.
  La fel si tara noastra, sa traiasca! dincolo de noi, cand nimeni nu mai stie cine a fost Iacob sau Ciobanu sau patriarhul sau presedintele sau prim ministrul.

 3. Președinte reformat, prim-ministru unitarian, secretar arab, toate confesiunile minoritare numeric sunt la butoane. Majoritarii ortodocși- 90% din populație nu au acces la conducerea țării.
  Ți se pare normal ca un extremist sa pună un peste mort la reședința patriarhului.
  Se putea pune la KWI sau Sica pentru ca țin in funcții infractori cu diplome de studii falsificate, miniștri hoți sau analfabeți. Cum sa jure comunistiii USR cu mâna pe BIBLIE? Mulți sunt evrei, și toți securiști și comuniști.
  Au furat voturi la PS1, la PMG, au obținut ilegal primăria Timișoara.
  Ministru analfabet, ministru infractor – își acorda împrumuturi la propria firma, demnitari cu studii falsificate. Trebuie mulți Pești morți.
  Și meriți și tu unul pentru mizeria asta de articol.

 4. Felicitari Dle. Iacob. O analiza pertinenta si cat se poate de obiectiva.
  DAR, lipseste un personaj, Presedintele. E adevarat ca pana azi nu s-a manifestat in chestiune desi ne-a miluit cu trei discursuri saptamana asta. Insa pana la urma trebuie sa ia o pozitie, nu poate sa se scuze ca Shica( nu am primit ordin).

 5. Reactia lui hodor nu trebuie privita cu nedumerire sau revolta. E o reactie de panica. Si cand ii cuprinde panica e clar ca stiu mai multe decat noi. E interesanta miscarea celor din usr+ care au refuzat sa jure pe biblie. E dreptul lor dar… doar pun benzina pe focul ce va urma. Pribabil asa au primit ordin.. sa se auto detoneze. Au in gena lor ceva de luptatori de speta asta.

 6. O precizare. Magoțeii USR nu refuză să jure pe Biblie din cauza lu Daniel ci ptr că așa au învățat la sucurile organizate de Soros

 7. Dezamagitor articol. Sigur dvs. l-ati scris?
  Despre actiunile filantropice ale Bisericii de ce nu scrie nimeni? Despre Trinitas radio/TV de ce nu scrie nimeni? Ascult radio in masina. Trinitas e singurul post de radio care poate fi ascultat cu folos. Au fost singurii care au tratat corespunzator Centenarul Unirii. Timp de peste un an au avut emisiuni pe teme legate de Centenar, emisiuni care au presupus o munca serioasa de documentare…
  Ca nu e totul perfect… asta e altceva. Numai cine nu munceste nu greseste.
  Biserica a ramas un reper solid, in ciuda tuturor. Poate ca asta deranjeaza…
  P.S. Referitor la Cuza, impozite, etc… Era cazul sa fiti malitios??? Chiar asa e: statul roman, prin Cuza, a furat proprietatile Bisericii.

 8. Interzicerea pelerinajului nu e, in realitate, o lovitura pentru biserica, sau, nu numai pentru ea…e, mai ales, o agresiune si o umilire la adresa credinciosilor care, in lipsa oricarui ajutor de la guvernul incasator de biruri, nu mai are decat speranta la Dumnezeu…mai ales, in perioada asta, cand spitalele au fost confiscate si oamenii, cotizanti ani la randul la sistemul de sanatate s-au trezit in afara asistentei medicale, multi cu boli grave, e normal sa apeleze la ajutor divin…Pacatul coabitarii il are si BOR, compromisul, politic (!) isi arata coltii…si da, comunismul a cazut la doua luni dupa interzicerea pelerinajului, dar, numai pentru a restaura stalinismul, culmea, cerut de popor! daca ar fi sa-i caut vina preafericitului, eu as incepe cu lectiile de religie, pe care s-a grabit sa le ceara, pe nepregatite, cu „profesori” de stransura, de a compromis demersul inca din fasa…poate sa faca si un bilant al efectelor „invatamantului religios”…dar, nici aici n-a fost singur, ca guvernele „emanate” au ocolit cu grija prioritatea introducerii studiului Constitutiei si drepturile cetateanului (abia apoi, ca urmare a invatarii libertatilor, venea si studiul religiei) si avem acum o populatie la stadiul de gastrula, rar, morula…numai buna de asezat, din nou, pe cojile de nuca ale dictaturii…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998