CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Good bye, Mr.Zuckerman. Nu plingem dupa tine!

9 comentarii / 5806 vizualizări / 11 ianuarie 2021

Știrea zilei e că pleacă de la post, după doar 391 de zile de mandat, cel mai neinspirat și mai incorect ambasador care a decins vreodată pe pămîntul României, americanul Adrian Zuckerman. O plecare aparent misterioasă, prin rapiditatea derulării ei, dar care are o explicație: considerat unul dintre diplomații care au rușinat obrazul Americii peste hotare, Zuckerman era deja pe lista neagră a noii administrații, alături de alte cîteva nume de același calibru.

Spunem că plecarea lui e aparent misterioaă pentru că există o anume procedură în diplomația americană, care nu prea se regăsește în anunțul de azi al plecării lui Zuckerman, cînd noul președinte încă nici nu a fost instalat oficial. Concret, după alegerea fiecărui nou președinte, toți ambasadorii își prezintă automat demisiile din posturi.

Asta nu înseamnă și plecarea lor, automat. De regulă, toți ambasadorii de carieră rămîn la post, și nici cei politici nu pleacă în bloc, totul rămânînd la latitudinea noului președinte. Plus că, și dacă acesta le-ar accepta demisiile, nu ar avea răgazul înlocuirii lor peste noapte, știute fiind rigorile audierilor candidaților în Senat. Nu s-a întîmplat vreodată ca Foreign Affairs Committee să respingă un candidat, dar se întîmplă adesea să se tărăgăneze mult și bine validarea, vezi chiar cazul lui Zuckerman.
Una peste alta, chiar dacă se acceptă imediat demisiile unor ambasadori politici, ei mai pot adăsta luni bune la post, fie și invocînd situații personale.
Faptul că Zuckerman și-a luat deja rămas bun oficial nu e chiar uzual.
Iar semnalul e că foarte controversatul personaj era de mai mult timp pe o listă neagră la Departamentul de stat.

Donald Trump nu a avut o mînă bună la numirile de ambasadori, poate și pentru că a fost un președinte sui generis, venit din afara sistemului politic. A ridicat cota de ambasadori politici de la uzualul 30% la cca.45% și a numit personaje de-a dreptul dubioase, care au produs adesea mari scandaluri în țările unde au activat.

Un asemenea personaj a fost Adrian Zuckerman.
Foarte probabil, primul ambasador din istorie numit nu pentru contribuția financiară la campania care a dus la alegerea unui președinte, ci pentru banii dați în contul VIITOAREI campanii a acestuia. O procedură instituită de Trump, în premieră, care l-a scutit pe Zuckerman de riscurile de a da bani de pomană.
Pentru că donațiile din campanie aduc posturi doar dacă cel sprijinit cîștigă. În cazul lui Zuckerman, omul său deja cîștigase.

Senatoarea democrată de Massachussets, Elizabeth Warren, avertiza acum doi ani:

”Trump a perfecționat afacerea de vînzare a posturilor diplomatice ”șmechere” măscăricilor cu bani. În administrația Trump, 1 milion de dolari vă cumpără o numire în Bahamas – chiar dacă nu sunteți sigur ce înseamnă asta. Pentru 2 milioane de dolari, puteți deveni ambasador la Națiunile Unite. Trump a propus ambasador în România un avocat imobiliar acuzat de hărțuire sexuală. În Africa de Sud a propus un designer de poșete”.

Ce-i drept, ”măscăricii” cu bani ai lui Trump chiar și-au dat în petec. În Marea Britanie, ambasadorul lui Trump a făcut presiuni pe guvern să organizeze un mare turneu de golf pe un teren al acestuia; în Africa de sud, fabricanta de poșete Lana Marks a vrut să-și numească fiul pe postul de chief of staff; ambasadorul Jeffrey Gunter, numit în Islanda a schimbat șapte adjuncți într-un singur an și era obsedat să primească drept de port-armă, ambasadorul la UE, Gordon Sondland s-a implicat în anchetarea afacerilor lui Biden din Ucraina, ambasadorul în Germania, Richard Grenell, a trebuit să demisioneze după declarații care au provocat mari scandaluri, iar în locul său, Trump a propus un fost militar specializat în a aminti trecutul nazist al Germaniei, ceea ce nu prea ar fi ajutat calmării spiritelor.

Probabil că niciun alt ambasador al SUA numit de Trump nu a avut o comportare mai scandaloasă și mai neprincipială în raport cu normele diplomatice decît Adrian Zuckerman.

În cele 391 de zile de mandat, Zuckerman a lăsat, din nefericire, impresia că e disperat să își aranjeze niscaiva ploi guvernamentale care să-i aducă o poziție de invidiat precum a unui predecesor, Mark Gittenstein, președintele bănosului Fond Proprietatea.

Nu s-a mai pomenit la noi vreun alt ambasador care să aducă atîtea osanale guvernului și președintelui, unui partid politic, PNL și care să sfideze normele diplomatice pînă la a se implica direct în campania electorală a respectivului partid, cu toate forțele disponibile. Ne aducem aminte inclusiv halucinantele turnee electorale prin care Zuckerman făcea pe agentul electoral pentru candidați ”grei”, precum Ionel Dancă, la Vrancea.

”Sper din toată inima că oamenii o să le dea o șansă să continue acest progres și o să vadă că fac un lucru bun și că aceștia, la rândul lor, vor oferi speranța că viitorul o să fie mai bun și că românii vor avea o parte în acest viitor” spunea diplomatul american în campanie despre liberali.
Cu fiecare ocazie, Zuckerman terfelea opoziția guvernului liberal, adică PSD, pe care nu îl scotea din ”ciumă roșie” și ”baronii penali”.

Dincolo de partizanatul politic deșănțat, Zuckerman a mai avut două marote.

Prima consta în discursuri periodice, delirante am spune, la adresa Chinei ori Rusiei, cu accent mai ales pe compania Huawei, ceea ce, în mod normal, ar fi putut conduce chiar la un conflict diplomatic, noroc că cei criticați nu l-au luat niciodată în serios.
Ar fi fost și greu, cu cineva care declara, textual: ”Mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească maşinii mele, dar refuz să îl las să comunice cu comuniştii chinezi şi cu statul lor care supraveghează tot”.

Ori una și mai și:

”Eram în București în decembrie 2019; am stat în fața Ministerului de Interne, am citit numele martirilor care și-au pierdut viața acum 30 de ani în revoluția împotriva comuniștilor. Nu vreau copiii români să fie nevoiți să citească numele viitorilor patrioți martiri, din cauza banilor primiți de presa lacomă din partea unor actori comuniști chinezi fără scrupule, pentru a le publica propaganda”.

Noroc cu un premier curajos precum Ludovic Orban, gata să lupte cu pieptul gol cu chinezii: ”Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru că sunteți un lider european și pentru curajul de a înfrunta cea mai nerușinată și arogantă entitate din lume, care comite abuzuri legate de drepturile omului”.

A doua, obsesia pentru privatizarea a tot ceea ce a mai rămas de stat în România (cu referiri chiar punctuale, vezi companiile primăriei generale), pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru continuarea și extinderea importurilor de arme americane, ca și pentru fluturarea unor obiective faraonice, gen autostrada Constanța-Gdansk ori centralele nucleare de la Cernavodă, în care numai naivii și-ar putea pune speranțe.

Probabil toate aceste ieșiri necontrolate ale lui Zuckerman, ca și statutul de om de casă al lui Trump și membru al clubului său de golf, l-au pus pe lista neagră încă din toamna anului trecut, cînd corespondentul de la Washington al ”Europei libere”, Todd Prince, relata că între primii ambasadori pe care Joe Biden îi va înlocui se numără cei din România, Ungaria (David Cornstein, un prieten vechi, personal, al lui Trump, dar și un mare susținător al lui Viktor Orban) și Rusia, unde John J.Sullivan, tot un mare fidel al lui Trump, și-a luat postul în primire abia anul trecut.

Iată că informația ”Europei libere” s-a confirmat spectaculos, Zuckerman devenind primul ambasador din lotul ”Trump” care se grăbește să se retragă de la post, deși nu e clar dacă în cele 391 de zile a reușit să își ”scoată” sutele de mii de dolari donați campaniei eșuate a lui Trump. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Dacă e cineva care crede ca nu a primit peschesul acest jegos, apoi atunci sa se ducă la dreaqu!

 2. Nu peste mult timp vom vedea si anchete pe bune în privința hadministratiei pacaliciului mondial iar papitoiul asta va avea și el un loc în fata.

 3. Go home, jigodie!
  No problem, la cum trateaza stapanul amerloc colonia romanica, doar nu o se ne asteptam la altul mai breaz!

 4. Cand Trump o sa-si planga „tineretile” pierdute in Casa Alba si o sa scrie in memorii ce-a pierdut America si lumea prin nerealegerea lui, cand o sa-si inventarieze tradatorii si o sa dea vina pe ciuma progresista…poate, o sa inceapa cu oamenii pe care, el, i-a trimis in lume sa-l reprezinte, cu toate scenariile incercate pe populatii „inferioare”, cu cladiri guvernamentale atacate de aceiasi indivizi antrenati pentru asta, dar, pe care el le-a aprobat si aplaudat…poate o sa-i spuna cineva ca „lupta anticoruptie”, la fel ca „razboiul impotriva terorismului”, la fel ca „razboiul impotriva covidului” si la fel ca toate aceste razboaie inventate sa eludeze legi si sa cocoatze interese suprastatale, deservite de cei mai prosti (pregatiti) dintre umanoizi au nevoie nu numai de logistica, de invingatori si invinsi, ci, mai ales de „pagube colaterale”…asta e, la cat au calcat sorosistii in picioare, era nevoie si de un trofeu mai titrat! Dragnea (ppoate nu si Viorica…) e razbunat, el a „scapat” doar cu „justitea”, n-a experimentat si umilirea/hartuirea electoratului electoratului propriu cazut in capcana provocarii sorosiste

 5. Pe zi ce trece vedem ce tara „democratica” este America. Pai „jandarmul lumii”, care pretinde ca face ordine peste tot unde se duce, sa se dovedeasca o forma fara fond? Se vand functii, se fura voturi. Ajungi sa crezi ca tarile unde se duc ei sunt mult mai democratice decat America; poate de aceea si pretind ei ca fac ordine, ca e prea multa democratie acolo. Vai de ca[ul lor, dar si de al nostru. Asteptam cu interes noul vataf trimis de „partenerul strategic” nu de alta dar sa nu ramana sclavii fara clante sau funduri de lins.

 6. În „dulcele stil românesc”, primit cu bucurie și speranța că ne va rezolva el problemele noastre,
  după 391 de zile de „caram țucal, caram”, acum a venit vremea să „ne răcorim”, în același stil,
  firește: „poftim țucal, bre”!
  Dar mai-nainte de a scuipa în urma ticăloșiilor lui Zuckerman, să ne uităm puțin la ale noastre.
  Ce a văzut acest Zuckerman când a aterizat la București?
  La capitolul relații externe, ne-a găsit înțepeniți în principiul „suptului licuricilor”.
  Iar la „intern”?
  Fiecare cu mâna de gulerul celuilalt, strigând cu ochii învinețiți de furie: ai furat, nenorocitule!
  Însuși „președintele”, alesul poporului, dădea tonul, asmuțea, instiga: strada face legea!
  Și, de parcă nu era de ajuns, de la un capăt la altul al țării, ne dădeam unii altora, cu maximă
  satisfacție, vestitele „plăcuțe”, apogeul creativității noastre spirituale din ultimii 30 de ani.
  – Păi dacă-i pe-așa, va fi zis el, Zuckerman, dacă atâta puteți și asta vă place, atunci las’ că
  vă dăm noi, la toți, să nu vă mai certați atâta între voi…

  …A plecat Zuckerman. Vine altul, și o luăm de la început, fără să fi învățat nimic.
  Și fără să înțelegem că nimeni nu ne va respecta mai mult decât ne respectăm noi, pe noi înșine.
  Cât sprijin poular, câtă susținere au primit și unde se află acum cei ce au încercat să țină, cât de
  cât, „steagul sus”?

  • Amin! Ai dreptate 100%! Nu cred ca ai nevoie de aprobarea mea dar ai dreptate!

 7. Era firesc să se întâmple asta…
  Un nou președinte va desemna el alt ambasador…
  SUA vor rămâne la fel de angajate în România ca și până acum…doar e partenerul.strategic, nu-i așa!?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998